Flere vil bli politi og lærere

Avgangsstudentene ved Politihøgskolen i Oslo før de får sine vitnemål under en seremoni i Oslo Rådhus torsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Avgangsstudentene ved Politihøgskolen i Oslo før de får sine vitnemål under en seremoni i Oslo Rådhus torsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Streikende lærere og få jobber til nyutdannede politifolk ser ikke ut til å skremme søkerne fra høyere utdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag offentliggjorde Samordna Opptak tallene for årets hovedopptak til høyere utdanning.

Tallene viser at Politihøgskolen mottok 10.076 søknader i hovedopptaket til høyere utdanning. Det er 6,7 prosent mer enn i fjor.

De høye søkertallene fører til at poenggrensene for å bli tatt inn øker. Ved Politihøgskolen i Oslo må man nå ha 48,4 studiepoeng for å komme inn. Det er 0,8 poeng mer enn i fjor. Kravet økte også ved politihøyskolene i Bodø, Stavern og på Kongsvinger.

Etter endt utdannelsen venter jobb for de fleste i etaten, om enn ikke umiddelbart. Ifølge Justisdepartementet har 94 prosent av dem som består eksamen ved Politihøgskolen jobb innen ett år.

Les også: Glade for at europeiske ungdommer får norsk studiestøtte

Flere vil bli lærere

Undervisningsdebatt, beskyldninger om late lærerstudenter og sommerens lærerstreik har gjort 2014 til et turbulent år i utdanningssektoren. Dette ser imidlertid ikke ut til å skremme fremtidens lærerstudenter.

Søkingen til 5-årig integrert lektordanning øker mest av alle studieprogrammer, med 16 prosent.

– Økningen viser at studentene er interessert i å ta lærerutdanning på masternivå. Det er derfor bra at regjeringen nå har satt i gang arbeidet med å få flere lærerutdanninger opp på masternivå, sier Marie Furulund, leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, i en pressemelding.

Søkertallet til grunnskolelærerutdanning 1.-7. klasse øker med 3 prosent, mens grunnskolelærerutdanning 5.-10. klasse går ned 3 prosent.

Totalt er det en økning på 4,8 prosent i tilbudte studieplasser på lærerutdanningene fra i fjor til i år.

– Det er gledelig at flere ønsker å bli lærere. Det har vært en turbulent vår for skolen, og da er det ekstra bra at folk fortsatt ønsker å utdanne seg til verdens beste yrke, sier Furulund.

Les også: Bare halvparten av norske barnehager har nok barnehagelærere

Rekordmange søkere

I år var det 119.914 søkere til studieplass gjennom det ordinære opptaket. Det er flere søkere enn noen gang. De som har fått tilbud om plass, må takke ja eller nei innen 26. juli.

Landets mest populære studium, målt i antall søkere per plass, er profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo. Her er det 15,9 søkere til hver studieplass.

Målt i antall søkere totalt er det flest søkere til jusstudiet ved Universitetet i Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus