Separatister lover adgang til flyvraket

TILGANG: De prorussiske separatistene i Øst-Ukraina lover internasjonale granskere full tilgang til vraket av det malaysiske flyet som styrtet torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
TILGANG: De prorussiske separatistene i Øst-Ukraina lover internasjonale granskere full tilgang til vraket av det malaysiske flyet som styrtet torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Separatistene som kontrollerer deler av Øst-Ukraina lover internasjonale granskere fri adgang til vraket av det malaysiske flyet som styrtet nær Donetsk torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for separatistene lovet dette i møte med utsendinger fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), regjeringen i Kiev og Russland torsdag kveld, opplyser OSSE.

Separatistene har lovet å sørge for sikkerheten til granskerne, for mannskapene som skal hente ut de omkomne og for observatørene fra OSSE som skal overvåke det hele.

Bakgrunn: – Malaysisk passasjerfly skutt ned over Ukraina

Lover å samarbeide

Separatistenes ledere lover også å samarbeide med ukrainske myndigheter «om alle praktiske spørsmål» knyttet til det styrtede flyet.

Ukraina anklager separatistene for å ha skutt ned passasjerflyet fra Malaysia Airlines, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord.

Separatistene nekter for dette, men rett før det ble kjent hvilket fly det var som hadde styrtet, skrøt separatistlederen Igor Strelkov på internett av at hans menn hadde skutt ned et ukrainsk militærfly i det samme området.

Da det ble klart at det var snakk om et sivilt passasjerfly, ble innlegget på nettet slettet.

Ferdsskriver

Lederen for den ukrainske redningstjenesten anklaget torsdag separatistene for å forstyrre arbeidet ved flyvraket.

Separatistene selv hevdet å ha funnet ferdsskriveren på flyet, men det er uklart hvor denne nå befinner seg.

USA advarer

President Barack Obama advarte natt til fredag mot å fjerne beviser fra flyvraket og lovet all mulig assistanse i granskingen av styrten.

– Presidenten la vekt på at alle beviser fra ulykkesstedet må bli værende i Ukraina til internasjonale granskere har gått gjennom alle mulige aspekter ved denne tragedien, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

USA er overbevist om at det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned med en bakke-til-luft-rakett, men vet ennå ikke hvor denne raketten kom fra hvem som avfyrte den.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus