Passasjefly skutt ned over Ukraina:

Full strid om skyld etter flystyrten

Ukrainske myndigheter og opprørere gir hverandre skylden etter at et malaysisk passasjerfly styrtet i Ukraina. Flyet skal ha blitt skutt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et Boeing 777-fly på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur som ble skutt ned. Alle som var om bord – 280 passasjerer og en besetning på 15 mann – omkom i styrten.

Utenriksdepartementet har ikke fått informasjon om at det var nordmenn blant passasjerene på passasjerflyet.

– Utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått informasjon om at det skal ha vært nordmenn blant passasjerene, og vi jobber med å få dette bekreftet, sier pressevakt Astrid Sehl til NTB.

En tjenestemann i Ukrainas innenriksdepartement, Anton Gerasjtsjenko, hevder flyet ble skutt ned av en bakke-til-luft-rakett av typen Buk, et gammelt sovjetisk rakettsystem. Han hevder videre at terrorister sto bak.

Også Ukrainas president Petro Porosjenko kaller hendelsen en «terrorhandling».

– Vi kan bekrefte at Ukrainas væpnede styrker ikke åpnet ild mot noe mål i lufta, sier han.

Den østukrainske separatistlederen Aleksandr Borodaj hevder på sin side at det var det ukrainske luftforsvaret som skjøt ned flyet.

Les også: Separatistleder tar ansvar for nedskyting

– Vil ta konflikten til nytt nivå

Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier det foreløpig blir spekulasjoner hvem som står bak.

– Men jeg har vanskelig for å tro at Ukraina skulle gjøre dette, siden de har luftherredømme og ingen grunn til å bruke luftvernraketter. Hvis dette er et resultat av at Russland ved en feiltakelse har skutt ned passasjerflyet, eller et resultat av at de har gitt raketter til opprørerne, vil det bli svært interessant å se hvordan Moskva håndterer dette, sier Bukkvoll til NTB.

Han mener hendelsen uansett vil ta konflikten til et nytt nivå internasjonalt.

– Det skaper konsekvenser for verden utenfor på en måte vi ikke har sett hittil. Dette kan legge mer press, også på internasjonale aktører, for å få en slutt på konflikten, sier Bukkvoll.

Les også: Svart boks funnet etter flystyrt

Styrtet i kampområde

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk betegner styrten som en «katastrofe». Ifølge nyhetsbyrået Reuters har han beordret full gransking av katastrofen.

Russlands president Vladimir Putin snakket torsdag kveld på telefon med USAs president Barack Obama om saken, melder russiske nyhetsbyråer.

Flyet styrtet ved landsbyen Grabovo, som ligger i nærheten av Donetsk, om lag 40 kilometer fra grensa til Russland. Dette er ett av områdene øst i Ukraina hvor det den siste tida har vært harde kamper mellom ukrainske styrker og separatistiske.

De som først kom til krasjstedet, ble møtt av et grufullt syn. Likdeler og flyrester lå strødd over et flere kilometer stort område.

Malaysia Airlines melder at selskapet mistet kontakten med rute MH017 fra Amsterdam over ukrainsk luftrom. Ifølge Interfax forsvant flyet fra radaren i 10.000 meters høyde, det vil si i normal marsjhøyde for denne typen fly.

Det norske Utenriksdepartementet opplyser at det ikke foreløpig er kommet informasjon om nordmenn blant passasjerene.

Les også: Ukrainas president: – Dette er et terrorangrep

Strid om ukrainsk fly

Ukrainske myndigheter hevdet torsdag at et russisk militærfly dagen i forveien hadde skutt ned et ukrainsk fly over ukrainsk territorium.

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet avviser imidlertid at Russland skjøt ned det ukrainske flyet.

– Dette er absurd, akkurat som alle andre påstander mot det russiske forsvarsdepartementet fra Kievs side, sier kilden.

Ukrainske fly som er angrepet tidligere i konflikten, er ifølge ukrainske myndigheter skutt ned av prorussiske separatister.

Les også: Solberg: – Trist å høre om flyulykken

Malaysias statsminister i sjokk

Malaysias statsminister Najib Razak sier han er sjokkert over meldingene om at et malaysisk passasjerfly er skutt ned over Ukraina.

– Vi starter umiddelbart en etterforskning, sier Najib.

Hendelsen finner sted bare måneder etter at et Malaysia Airlines-fly forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. Flyet er ennå ikke funnet.

Styrer unna Ukraina

– Vi flyr ikke inn i Ukraina eller i nærheten. Vi må vente til situasjonen blir avklart, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian til NTB.

Norwegian har blant annet en avgang fra Oslo til Kiev klokken 17.50 fredag.

Tyske Lufthansa melder også at selskapet vil unngå luftrommet øst i Ukraina med umiddelbar virkning. Det russiske flyselskapet Transaero sier det vil unngå ukrainsk luftrom for alle framtidige flyginger.

Ifølge AFP ber Frankrike flyselskap om å unngå ukrainsk luftrom.

– Selv om det ikke er flyforbud over Ukraina ennå, vil de fleste flyselskapene nok vurdere det slik at det er dårlig sted å fly over inntil situasjonen er avklart, sier Hans Christian Stigaard, tidligere trafikksjef på Københavns lufthavn.

Vrakrester var spredt over et stort område etter at et Malaysia Airlines-fly ble skutt ned over ukrainsk luftrom torsdag. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus