Full forvirring rundt våpenhvile

Den israelske regjeringen har ikke sluttet seg til et nytt forslag om våpenhvile med Hamas. Hamas sier de ikke engang har hørt om forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel og Hamas har inngått avtale om en ny våpenhvile, sa israelske kilder torsdag ettermiddag. Våpenhvilen skulle tre i kraft klokka 6 fredag lokal tid.

Nå viser det seg ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer at avtalene bare var godkjent av Israels representanter i Kairo – ikke av den israelske regjeringens sikkerhetskabinett.

Videre sier Hamas at de ikke engang har hørt om avtalen.

– Vi har ikke noe informasjon om denne avtalen, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhum til nyhetsbyrået AFP.

Forhandlinger i Kairo

Egypt har spilt en sentral rolle i forhandlingene de siste dagene etter at det første forsøket på en våpenhvile kollapset tirsdag denne uken. Nå tyder det på at en ny våpenhvile foreløpig ikke er på plass.

En israelsk delegasjon dro tidligere torsdag fra Kairo etter samtaler med egyptiske tjenestemenn, og onsdag var både den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og Hamas-representanter i Kairo.

Også Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair var onsdag i Kairo for å presse fram en våpenhvile.

Humanitær våpenhvile torsdag

Onsdag kveld sluttet Israel seg til forslaget fra FN om en kort humanitær våpenhvile, og Hamas gjorde det samme noen timer senere.

Den planlagte fem timer lange våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft torsdag klokka 10 lokal tid (klokka 9 norsk tid).

Men få timer etter at våpenhvilen trådte i kraft, sa det israelske forsvaret (IDF) at tre granater traff Israel. Granatene traff ubebodde områder i Eshkol-regionen sør i Israel, og ingen ble såret i angrepet.

IDF legger skylden på Hamas, men Hamas nekter for å ha angrepet Israel:

– De lyver. Alle de palestinske gruppene fortsetter å overholde våpenhvilen, sier en ikke identifisert Hamas-talsmann til AFP.

At Hamas står bak granatangrepet, er derfor usikkert, men IDF har sagt at de vil reagere kraftig hvis militante palestinere bryter våpenhvilen.

Hamstrer varer i Gaza

Den humanitære våpenhvilen ga torsdag Gazas innbyggere en pustepause, og folk strømmet ut i gatene.

– Det er fullt liv. Folk prøver å skaffe seg det de kan, fortalte den norske legen Mads Gilbert til NTB torsdag formiddag.

Den norske legen har de siste dagene oppholdt seg på Shifa-sykehuset i enklaven.

– Det er ikke noen stor glede å spore blant folk i dag, man regner med angrepene vil fortsette når pustepausen er over. Det er uro over hva som vil komme, sa Gilbert.

Få minutter etter at NTB var i kontakt med Gilbert, skrev IDF på Twitter om de tre granatene som hadde truffet Israel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus