ABC Nyheter avslører:

Ukjent nordmann (64) anti-islamsk edderkopp

RETT FRA WILDERS-TURNÉ: Norske Bjørn Larsen (64) forteller til publikum at han kommer rett fra en Australia-turné med den nederlandske PVV-lederen Geert Wilders. Her holder han opp den sterkt innvandringskritiske avisen Dispatch International, som Larsen startet sammen med danske Lars Hedegaard og svenske Ingrid Carlqvist. Foto: Skjermpdump
RETT FRA WILDERS-TURNÉ: Norske Bjørn Larsen (64) forteller til publikum at han kommer rett fra en Australia-turné med den nederlandske PVV-lederen Geert Wilders. Her holder han opp den sterkt innvandringskritiske avisen Dispatch International, som Larsen startet sammen med danske Lars Hedegaard og svenske Ingrid Carlqvist. Foto: Skjermpdump

Her taler Bjørn Larsen (64). Den velstående, mystiske nordmannen har i årevis vært en grå eminense i nasjonalistiske og antiislamske miljøer på tre kontinenter – og er blitt kalt nederlandske Geert Wilders skygge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KØBENHAVN (ABC NYHETER): Larsen er venn og meningsfelle med Bat Ye’Or, forfatteren av «Eurabia», konspirasjonsteorien som inspirerte Anders Behring Breivik

Han har sittet i styrer sammen med redaktørene i The Brussel Journal og Gates of Vienna – begge viktige kanaler for den såkalt «kontrajihadistiske bevegelsen». Han har arrangert konferanse med assistanse fra bloggeren Fjordman.

Han omtaler lederen av det høyrepopulistiske, britiske frihetspartiet Paul Weston som «en svært nær venn». De to har sammen med det som karakteriseres som en anti-muslimske hatgruppe, fløyet politikere fra USA til europeiske byer for å vise dem forholdene.

Larsen presenterte seg lenge som «planlegger» for Geert Wilders, politikeren FNs generalsekretær har fordømt arbeidet til. I en av flere videoer ABC Nyheter har sett ham i, er han blant hovedgjestene i en lukket middag i en fasjonabel leilighet på Manhatten. Der introduserer Larsen den sterkt islamfiendtlige filmen «Fitna» med at lyden må være høy fordi musikken er norsk. Ved siden av står mannen bak: Geert Wilders.

Vet du noe om Bjørn Larsen? Tips våre journalister Kristine Brunmark eller Ole Peder Giæver.

– Jeg er ingen ytringsfrihetsaktivist. Jeg er en absolutist, sier Bjørn Larsen til ABC Nyheter.

Men 64-åringen er lite snakkesalig om sitt liv og virke.

ABC Nyheter har gjort egne undersøkelser om Larsens mange selskaper, ytringer, penger og politiske nettverk i Australia, Israel, Europa og Nord-Amerika.

Har 64-år gamle Bjørn Larsen gått under radaren til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST)? Er han en svindler? «A nobody», som han selv sier? Eller er han hva en som skal ha vært infiltratør for belgisk etterretningstjeneste hevder: Hemmelig agent?

Saken fortsetter under bildetSENTRAL: Bjørn Larsen og Geert Wilders til høyre) i møte med den syriske legen Wafa Sultan på Christiansborg i København. Foto/copyright: SnaphanenSENTRAL: Bjørn Larsen og Geert Wilders til høyre) i møte med den syriske legen Wafa Sultan på Christiansborg i København. Foto/copyright: Snaphanen

Et attentat

London, Canada 28. februar 2013. Han har blå jeans, grønn ullgenser og et veltrimmet fippskjegg. I venstre hånd holder han en avis.

– For tre uker siden ble redaktøren av denne avisen, Lars Hedegaard, nær myrdet i Danmark, sier Bjørn Larsen til forsamlingen.

– En person kom utkledd som postbud, og leverte en pakke. Da Lars tok i mot, trakk postbudet en pistol og skjøt mot hodet hans. Det var på en snau meters hold. «Jeg skjønner ikke hvordan mannen bommet», sa Lars etterpå, fortsetter Larsen.

Lars Hedegaard er tidligere redaktør av danske Information, historiker og forfatter. I «Muhammeds Piger» fra 2011 skriver han at voldtekt, pedofili og æresdrap er helt vanlig i muslimske familier: «Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far. […] De er ikke mennesker. Deres funktion er som livmoder – de bærer krigernes afkom og skaber nye krigere, men ellers … Nuvel, de kan bruges til seksuelle formål, men ellers har de ingen værdi».

OMSTRIDT: Lars Hedegaard er grunnlegger av Trykkefrihedsselskabet i Danmark. I 2013 ble han utsatt for et attentat. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)OMSTRIDT: Lars Hedegaard er grunnlegger av Trykkefrihedsselskabet i Danmark. I 2013 ble han utsatt for et attentat. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Avisen Larsen holder opp, er Dispatch International. Den er islamfiendtlig og sterkt innvandringskritisk, og ble i august 2012 etablert i Sverige av Hedegaard, svenske Ingrid Carlqvist og Bjørn Larsen selv.

Før sendte høyrepopulistiske Sverigedemokratene avisen ut til samtlige medlemmer. Nå er papirutgaven historie, men den lever i beste velgående på nett – der den blant annet har fane med en større oversikt over halal-restauranter du bør unngå for å «slippe å ete deg frem til kalifatet».

Dispatch International er også yndet ytringsplass for Peder Nøstvold Jensen, alias Fjordman. I slutten av mai publiserte avisen en lengre kronikk signert bloggeren fra Ålesund. Anders Behring Breivik henviste over 100 ganger til Fjordman i sitt manifest, og de hadde epostutveksling.

Far Larsen er Arbeiderpartipolitiker

Mannen med fippskjegget forteller i videoopptaket fra 2013 at han nettopp er tilbake fra en turné i Australia, der han var sammen med Geert Wilders, lederen av nederlandske Frihetspartiet (PVV). «Down under» har ytringsfriheten forferdelige kår, ifølge Bjørn Larsen.

Han er på møtet som president i International Free Press Society (IFPS) Canada, der han er folkeregistrert.

SE VIDEOEN HER: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Men Bjørn Larsen er norsk, og snakker ifølge hans mor «kav norsk». Han er regelmessig i Norge.

Larsen er vokst opp på Sørvestlandet. Hans foreldre bor i en småby på Sørlandet. Som 25-åring meldte Larsen flytting fra denne småbyen, ifølge Folkeregisteret, og har siden studert fem år ved Universitetet i København og etablert en rekke selskaper i Irland, England, Canada og USA. Han fremstår som søkkrik på software, men få vet noe særlig om han eller selskapene.

Foreldrene forteller at han bor i Houston i Texas. De er lite begeistret for sønnens politiske engasjement.

– Jeg kjenner Geert Wilders av navn, og jeg leser og jeg hører Bjørn snakke om ham. Men jeg er ikke glad i Geert Wilders overhodet! Nei, for det byr meg litt i mot det som den mannen står for, sier Larsens far, som er Arbeiderpartipolitiker.

– Ja, det er jeg, jeg er gammel sosialist.

– Jeg har forstått at Bjørn er på en litt annen side enn det du er?

– Ja, han er på en litt annen planet enn jeg. Vi er veldig glade i sønnen vår. Men jeg er ikke enig med ham i ting som han steller med, sier Larsen far til ABC Nyheter.

Dødstrusler og en karikaturtegning

København, mai 2014. En uniformert politikvinne med metalldetektor kontrollerer alle som går inn i de vakkert dekorerte lokalene til Dansk Forfatterforening i Strandgade. I døren blir vesker ransaket av sivile politimenn med ørepropper festet i spiralledning. Innenfor har flere andre tatt oppstilling.

Det danske Trykkefrihedsselskabet arrangerer solidaritetsmøte for svenske kunstnere. I panelet sitter blant andre Lars Vilks, som fremstilte profeten Muhammed som en hund. Da tegningen ble trykket i en svensk avis i 2007, protesterte Egypt, Pakistan, Iran og Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland. Den påståtte irakiske al-Qaida-toppen Abu Omar al-Baghdadi skal ha utlovet en dusør på 100.000 dollar for å drepe kunstneren.

– Siden har jeg fått dødstrusler, og de har prøvd å myrde meg ved enkelte tilfeller, sier Lars Vilks til ABC Nyheter etter møtet.

I 2010 ble syv personer pågrepet i Irland, mistenkt for å planlegge drap på Vilks, som nå fotfølges av livvakter fra politiet døgnet rundt.

Saken fortsetter under bildetPANELET: Fra venstre gallerist Henrik Rönnquist, den omstridte gatekunstneren Dan Parks – dømt for hets mot folkegrupper , Lars Vilks og IngrId Carlquist fra Dispatch International. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)PANELET: Fra venstre gallerist Henrik Rönnquist, den omstridte gatekunstneren Dan Parks – dømt for hets mot folkegrupper , Lars Vilks og IngrId Carlquist fra Dispatch International. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Også hans Malmø-gallerist Henrik Rönnquist og den omstridte gatekunstneren Dan Parks – dømt for hets mot folkegrupper - er i panelet, sammen med Ingrid Carlquist fra Dispatch International. Hun var tidligere nyhetsredaktør i Kvällsposten, men har liten sans for journalister. Hun mener de stort sett er venstrevridde.

I salen sitter en mann med hvitt skjegg og nikker til høyre og venstre. Det er Lars Hedegaard. Han forteller at han kjenner Bjørn Larsen godt.

– Han ringte meg i 2007, og spurte om jeg ville komme til et møte i USA og holde en tale. Jeg dro, og snakket om støtten til ytringsfrihet. Jeg var på den tiden formann i Trykkefrihedsselskabet, det var derfor han ringte meg, sier Lars Hedegaard til ABC Nyheter.

Etter møtet får paneldeltakerne påskjønnelse: En flaske vin og en kaffekopp påtrykket Jyllands-Postens Kurt Westergaards karikaturtegning av profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Bjørn Larsen har sikret seg en av de originale tegningene fra 2005. I en av hans taler publisert på You Tube, viser han den frem på storskjerm. Larsen bekrefter det selv til ABC Nyheter.

– Yeah! Jeg har en. Den er ikonet på ytringsfrihet, etter min oppfatning, sier han.

Det var i 2007, to år etter offentliggjøringen av karikaturen, den totalt ukjente Bjørn Larsen plutselig dukket opp på den høyrepopulistiske, europeiske arena for å slåss mot islam.

Vi spoler tilbake.

En internasjonal anti-jihad-konferanse

Brussel, oktober 2007. Bart Debie plukker opp en mann fra Toronto på flyplassen. Det er Bjørn Larsen, han skal arrangere en konferanse med navnet «Counterjihad Brussel 2007 - European Conference Resists Islamization». Debie er høyrehånden til Filip Dewinter, lederen av det nasjonalistiske partiet Vlaams Belang.

Ifølge The Brussel Journal, flere blogger og den nederlandske storavisen Algemeen Dagblad deltar et sted mellom 70 og 80 organisasjoner og enkeltpersoner fra 14 land på den internasjonale konferansen. Mål: Danne et europeisk nettverk for å motarbeide den økende islamiseringen.

På plass er blant andre Filip Dewinter, Baron Bodissey fra Gates of Vienna, Bat Ye’Or, Lars Hedegaard, Ted Ekeroth fra Sverigedemokratene (tvillingbror av riksdagsmann for Sverigedemokratene, Kenth, red. anm.) Knesset-representant Arieh Eldad fra Israel og norske Jens Anfindsen, som driver det svært innvandringskritiske nettstedet HonestThinking. Samt Fjordman, som har assistert organiseringen.

– Jeg husker at Bjørn Larsen var til stede, og var der som hjelper eller organisator av et eller annet slag, men jeg vet ikke hva slags rolle han hadde mer enn det, sier Jens Anfindsen til ABC Nyheter.

Han legger til at han året etter spiste lunsj med Bjørn Larsen i Norge. Siden har de hatt kontakt på Skype.

Fjordman skriver i en epost at han er for travel til å bli intervjuet.

I et referat fra konferansen kan man lese:

– Den mest fascinerende del av morgenprogrammet var en serie rapporter om hvordan islamiseringen og den snikende sharia er i de ulike land.

Belgiske Bart Debie sier han hjalp Bjørn Larsen med å organisere konferansen.

– Larsen betalte alt. Billetter, opphold, alt. Han leide et helt hotell i Brussel, sa Bart Debie til Algemeen Dagblad i fjor.

Anfindsen sier organisasjonen Human Rights Service betalte for ham.

Debi skal ha spurt Larsen om hva det kostet å arrangere konferansen, men fått til svar at penger ikke spilte noen rolle.

– Jeg fikk ansvar for å leie inn sikkerhetsvakter og kokker som kunne lage koshermat, siden det kom jødiske gjester. Jeg var mistenksom fra starten av. Hvilken kanadiske forretningsmann kommer til Europa for å gjennomføre et slikt arrangement som ren hobby? spør Debie.

Den tidligere politimannen Debie hevdet i februar i fjor at han hadde jobbet som muldvarp for de Staatsveiligheid, den sivile, belgiske etterretningstjenesten.

– Jeg har alltid trodd at Larsen arbeidet for den amerikanske etterretningstjenesten som fører krig mot terrorismen ved å skape frykt for islam her i Europa. Jeg spurte ham: Du er egentlig ingen forretningsmann. Jobber ikke du for etterretningstjenesten? Han reagerte ikke, stirret bare rett fremfor seg.

En av talerne på konferansen er Paul Beliën, flamsk separatist, visepresident i belgiske IFPS, grunnlegger av The Brussel Journal og sterk EU-motstander – i likhet med Geert Wilders, franske Marie Le Pen og Larsen selv.

Inn i Wilders-varmen

Nederland, 6. mars 2008. Myndighetene hever terrorberedskapen i landet til «betydelig». Årsaken er den forestående premieren på Geert Wilders film «Fitna», som tar til orde for at islam må utryddes.

– Filmen vil vise at Koranen er inspirasjon for intoleranse, mord og terror, hadde Wilders sagt under arbeidet med filmen noen måneder i forveien.

Myndighetene trygler om at han ikke skal sende den, fordi den kan «sette nederlendere i fare over hele verden og skade Nederlands forretningsinteresser i muslimske land», ifølge justisministeren – til ingen nytte. Filmen - av FNs generalsekretær omtalt som «støtende anti-islamsk» - blir publisert på internett og fordømt av flere land.

Like etterpå dukker Bjørn Larsen opp. Han presenterer seg som Wilders planlegger, og samler inn penger og organiserer utenlandsreiser for Wilders. I juni 2008 drar duoen til Lars Hedegaard og Trykkefrihedsselskabet i København. I september er Larsen på plass når Wilders besøker Washington og New York. I november organiserer han en reise til London, i desember er de to i Jerusalem. De er også i Toronto, Los Angeles, Philadelphia og Florida.

I januar 2009 får Bjørn Larsen en offisiell rolle. Da stifter han International Free Press (Speech) Society Canada (IFPS Canada) etter modell av det danske Trykkefrihedsselskabet. Like etter blir The Free Thinking Film Society registrert i Canada med ham som styremedlem.

Saken fortsetter under bildetEURABIA-FORFATTER: Bat Ye'Or besøkte filmforeningen der Larsen sitter i styret i Ottawa. Han innledet. Foto: SkjermpdumpEURABIA-FORFATTER: Bat Ye'Or besøkte filmforeningen der Larsen sitter i styret i Ottawa. Han innledet. Foto: Skjermpdump

En internasjonal organisasjon

Samtidig dannes en paraplyorganisasjon: International Free Press Society (IFPS). Den støttes av en lang rekke høyprofilerte anti-islamske forfattere, skribenter og politikere. I styret sitter blant andre Lars Hedegaard, Bjørn Larsen, Paul Beliën, Washington Post-spaltisten og forfatteren Diana West og Ned May - aka Baron Bodissey - redaktøren av Gates of Vienna, ifølge organisasjonens hjemmeside.

«Fagrådet» inkluderer navn som «shariaekspert» Sam Solomon, Robert B. Spencer fra Stop Islamization of Nations og redaktør av det islamofobiske nettstedet Jihad Watch, Geert Wilders, Bat Ye’Or og den republikanske kongressmannen Allen West fra Florida.

Les mer om IFPS her (ekstern lenke).

Få uker senere er Bjørn Larsen og Geert Wilders hovedpersoner i en middag i en leilighet på Manhatten i New York. Kveldens visuelle innslag er filmen «Fitna».

– Bjørn Larsen og jeg reiser rundt og snakker med personer, politikere og organisasjoner for å få allierte. I juni er det neste valget til EU-parlamentet. Vi er demokratiske partier som er kraftig mot islamiseringen, og vil forene krefter, innleder Wilders, før han gir ordet til Larsen.

– CNN har bedt om en kopi. Mulig den skal vises i «America Morning». Nå skal vi se «Fitna» på høyt volum. Musikken er nemlig fra Norge, gliser Larsen.

Gjestene ler høyt før Edvard Griegs «Mor Aases død» akkompagnerer grufulle bilder av ofrene etter terroraksjonene i Madrid og New York.

SE VIDEOEN HER: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Men Larsen forsvarer også filmen alene: På et møte i Toronto i 2010 arrangert av Jewish Defence League of Canada , utdyper han til publikum, og senere avisen Jewish Tribune, hvorfor Wilders måtte lage «Fitna».

På møtet er også Sam Solomon, eksperten på sharialovgivning, mens en profilert jødisk rabbi blir intervjuet på scenen av Ezra Levant, vert i den selverklærte, høyrepopulistiske TV-kanalen Sun News Network.

Brakvalg for Wilders

Geert Wilders PVV gjør et brakvalg ved valget til EU-parlamentet i 2009, og får nær 17 prosent av stemmene. Året etter blir partiet det tredje største i Nederland, med 24 plasser i parlamentet. Wilders lanserer forslag om å skattelegge hijab med 1000 euro per bruker, og å skyte marokkanske hooligans i kneskålene.

Året etter, i mai 2011, er Wilders og Larsen på turné i USA og Canada. Det største møtet er i Nashville. 4.500 mennesker er på plass i enorme Cornerstone Church. Arrangør er Tennessee Freedom Coalition, en organisasjon som av borgerrettsorganisasjonen Southern Poverty Law Center omtales som «anti-islamsk hatgruppe». Det samles inn et ukjent pengebeløp i kollekten.

– Alle kom for å høre Bill Warner (profilert anti-jihadist, red. anm.), Sam Solomon og Geert Wilders snakke om islams sanne ansikt og farene ved islamisering og den gradvise innføringen av sharialover, refererer Baron Bodissey på Gates of Vienna.

Israel-venn

Belgia, august 2011. Bart Debie får ikke tak i Bjørn Larsen. Han skal ha pleid å skype under navnet Flyboy, men etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli, er det blitt tyst, ifølge Debie.

Rett før har det tyske magasinet Der Spiegel publisert en spesiell artikkel. De kobler Israel og anti-islamist-bevegelsene i Europa, og omtaler det som The Likud Connection. De konservative kreftene i Israel skal ha partier som Wilders PVV, Marie Le Pens Front National, Vlaams Belaang og østerrikske FPÖ (Frihetspartiet) som samarbeidspartnere. Årsaken er at europeiske venstrepartier skal ha vent seg mot Israel, hevder magasinet.

Larsen legger ikke skjul på at han er en Israel-venn. I en av sine få ytringer på internett, uttrykker han seg slik, ifølge Algemeen Dagblad:

– Israels overlevelse er av essensiell betydning, det er basen for friheten mot slaveri.

Hovedkontor sammen med israelsk reisebyrå

Å kartlegge Larsens forretningsimperium er mildt sagt utfordrende. Han opererer med flere dusin ulike adresser på sine mange selskaper. Hovedkontoret til det som tilsynelatende er hans viktigste softwareselskap,Lean Industries, viser seg å ha samme adresse som et israelsk reisebyrå i det jødiske kvarteret i Toronto i Canada. I en sliten to etasjers teglbygning oppført av den strengt ortodokse og en gang velstående jødefamilien Reichman, ligger reisebyrået Tic Toc Tours. I de små lokalene driver også en Adina Reichman bussutleie.

Reichman-familien var sentrale i byggingen av Canary Wharf, et av Londons finanssentre.

Saken fortsetter under bildetET HOVEDKVARTER: I lokaler eid av den jødiske familien Reichman i torontos jødekvarter, har lean Industries Inc. sitt hovedkvarter, vegg i vegg med et islaelsk reisebyrå. Foto: Google Maps (skjermdump)ET HOVEDKVARTER: I lokaler eid av den jødiske familien Reichman i torontos jødekvarter, har lean Industries Inc. sitt hovedkvarter, vegg i vegg med et islaelsk reisebyrå. Foto: Google Maps (skjermdump)

Larsen startet ifølge selskapsregistre sin karriere som forretningsmann mens han studerte i København på 1980-tallet. I 1987 etablerte han selskapet Votek Systems International Limited i Dublin i Irland sammen med tre andre. Selskapet drev med noe så sært som «growing of vegetables, horticultural specialities and nursery products», ifølge selskapsregistre. Det ble lagt ned etter noen år, men Larsen tok med seg navnet, og stiftet en rekke Votek-selskaper – som ifølge offentlige dokumenter driver med software.

Votek Systems (UK) Limited har hovedkontor i London, og omsatte i sitt første driftsår 1992 for nær 20 millioner kroner. Men da var allerede en rekke Votek-selskaper etablert i USA. Totalt har Larsen og kompanjongene registrert 13 Votek Systems Inc. over hele USA. I dag er seks fortsatt aktive. De har imidlertid ingen hjemmesider på nett.

Men det er som administrerende direktør, grunnlegger og president av Lean Industries Inc. han profilerer seg. Ifølge selskapets omtale av seg selv på LinkedIn, etablerte Bjørn Larsen selskapet i 2005. Det leverer programvare til elektroniske betalingstransaksjoner, og bistår med å skaffe såkalte «white papers» til selskaper i forbindelse med pengeoverføringer.

Det kanadiske softwareselskapet har sitt hovedkontor i Toronto i Canada, der Larsen inntil nylig bodde. På hjemmesiden står en fjong adresse i Richmond Hill. I offentlige registre i Canada er derimot Bathurst Street i jødekvarteret oppgitt. Bak en glassdør som fører inn til en trang trapp, holder Lean Industries tilsynelatende til, vegg i vegg med det israelske reisebyrået.

Også IFPS Canada, der Larsen er oppført som president, har denne adressen. De holder til i «suite 200», ifølge selskapsregisteret.

– Det er lagt ned, hevder Larsen til ABC Nyheter. Men senest i fjor høst skrev han i et brev til Diana West at han er leder der. Det er heller ikke slettet fra registre.

I fjor sommer etablerte Lean Industries nytt USA-hovedkontor i Houston, og Larsen flyttet dit. I tillegg har de flere ansatte i Ohio og Maine i USA, ifølge hjemmesiden. Samme år som Larsen gjorde sin inntreden på den høyrepopulistiske europeiske arena – i 2007 - fikk han skatterefs av Ohio Secretary of State for manglende innbetaling og utfylling av nødvendige skjema.

Votek Systems i USA har også adresse i byen Dublin i Ohio. Men selskapene er underlagt jurisdiksjonen i staten Delaware, som har en svært gunstig selskapslovgivning – der det er vanskelig å få innsyn.

Larsen vil ikke kommentere forretningene sine overfor ABC Nyheter.

– Wilders avhengig av bidrag

Nordmannen er heller ikke særlig snakkesalig om sitt forhold til Wilders. På direkte spørsmål om hva som er deres relasjon, svarer Larsen:

– Ingen, egentlig. Jeg har hørt ham i noen taler, og jeg organiserte noen av hans reiser. Det er alt.

– Og du finansierer dette med private midler?

– Ja, det kan jeg ikke nekte for. Det er ingen offentlige fond tilgjengelig for noe av dette stoffet, vet du.

–Wilders er avhengig av bidragsytere?

– Ja, slik fungerer alle disse organisasjonene. Du må finne folk som tenker på samme måte, og spørre dem om å bidra. Det er veldig tøft å skaffe penger, sier Larsen, men benekter at han hjelper Wilders med dette.

Hvor Geert Wilders får penger fra, er hans hemmelighet. PVV - Frihetspartiet - er faktisk ikke et politisk parti, men en forening med kun ett medlem: Wilders selv. Foreningen har samme adresse som regjeringen og Riksdagen i Haag. Han får ingen offentlige subsidier.

Sugar-mama for anti-muslimsk hat

Men pengene har strømmet på – spesielt fra USA. Enkelte donorer har vært helt åpne om at de støtter ham økonomisk. Den neokonservative jøden David Horowitz har introdusert Wilders i kretsen av formuende og innflytelsesrike amerikanere.

Daniel Pipes, lederen av islamkritiske Middle East Forum i Philadelphia, har innrømmet at han har støttet Wilders med sekssifrete beløp. Pipes er for øvrig hyppig referert til i Breiviks manifest. Og en av dem som er oppført i fagrådet til IFPS.

På flere amerikanske og israelske organisasjoners hjemmesider er det opprop for å støtte Wilders. I forbindelse med rettssaken mot ham i 2011, da PVV-lederen var tiltalt for å spre hat og oppmuntre til diskriminering av muslimer, sendte «Children of Jewish Holocaust Survivors » ut en oppfordring om gi bidrag, fordi det er «en perfekt mulighet til å avsløre fascistiske islamister og radikale muslimer». Tidligere parlamentsmedlem for PVV, Hero Brinkman, fortalte etter at han forlot partiet i protest i 2012, at PVV mottar store summer fra lobbyorganisasjoner i USA.

Den nederlandske forskeren Koen Vossen har skrevet bok om Geert Wilders.

– Midlene kommer hovedsakelig fra USA. Enkelte navn nevnes: David Horowitz. Milliardærdatteren Nina Rosenwald omtales som «sugar mama» for anti-muslimsk hat. Joyce Chernick, kona til software-milliardæren Aubrey Chernick, finansierer alle typer pro-Israelske aktiviteter, sier Koen Vossen til ABC Nyheter, og legger til:

– Det har også vært veldedighetsmiddager hvor folk har måttet betale 10.000 dollar for å høre Geert Wilders tale.

Det skjedde blant annet i april 2013 i New York i regi av Nina Rosenwalds tenketank Gatestone Institute. Gert Wilders snakket for en engere krets, som alle hadde betalt 10.000 dollar for å høre ham, ifølge Gatestones hjemmeside. Wilders advarte sterkt mot islam, og sa Israel er «Fort Apache» mot barbarerne som truer den vestlige sivilisasjon.

Los Angeles er et annet sted en middag ble holdt. I 2009 talte Wilders først i The Skirball Cultural Center på et arrangement sponset av David Horowitz Freedom Center. «Fitna» ble også vist. På kvelden var det lukket middag, og morgenen etter en frokost.

Den som organiserte det hele? Bjørn Larsen, kan man lese i New English Review, som hadde påmeldingslink til «Geert Wilders Weekend in Southern California: Orange City and Los Angeles».

Ifølge nederlandsk presse skal mange i Wilders krets være kritiske til Bjørn Larsen. Enkelte har spekulert på om han putter innsamlede midler i egen lomme – andre at han jobber for utenlandsk etterretning. Wilders selv skal også ha vært i tvil. Ifølge kilder Algemeen Dagblad har, skal Wilders ha bedt den nederlandske etterretningstjenesten AVID sjekke Larsen. AVID vil ikke kommentere dette.

Geert Wilders har ikke besvart henvendelsene fra ABC Nyheter.

På turné med Paul Weston

New York, februar 2012. Ifølge Bart Debie ble det stille fra Larsen etter terrorangrepene i Oslo. Men Larsen lå ikke på latsiden. Høsten 2011 fortsetter han sin intense lobbyvirksomhet. I februar 2012 er Paul Weston, lederen av det nasjonalistiske, britiske Freedom Party, hans reisefølge. Når han introduserer Weston på et møte i New York, forteller Larsen om en reise de to har hatt sammen med amerikanske politikere få måneder i forveien:

– Vi fløy nettopp inn fra Nashville. I går ble Paul tatt i mot av en rekke lovgivere og senatorer. Denne morgenen ble vi mottatt i senatet og Representantenes Hus. Alle hyllet Paul, og det han vil gjøre for England, sier Larsen i et videoopptak fra seansen.

SE VIDEOEN HER: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Han forteller videre at bakgrunnen for besøket er at de to i oktober 2011 sammen med Tennessee Freedom Coalition organiserte en reise for åtte politikere fra Tennessee til Europa.

– Syv republikanere og en demokrat. Vi startet i Dearborn, så dro vi til London, Brussel, Amsterdam og Haag, der vi besøkte herr Wilders, før vi endte opp i Antwerpen i Belgia, sier Larsen, og skryter av Weston, som han kaller ekspert på «emigrasjonen av multikulturismen og ødeleggelsen av det engelske samfunnet, ødeleggelsen av engelsk lov og ødeleggelsen av kultur».

Overfor ABC Nyheter roser Larsen også Paul Weston, som han omtaler som en meget nær venn:

– Det handler om ytringsfrihet. Paul har noe å si, han kjemper for å få en politisk plass. Han trenger retten til å stå opp og snakke som en politisk kandidat. Han vant ikke nå, men han vil trolig stille igjen, sier Bjørn Larsen om EU-valget sist mai.

Les mer: Geert Wilders og Bjørn Larsen i Malmø oktober 2012 (ekstern lenke)

Kjemper for ytringsfrihet

– Når det er nødvendig, står jeg opp for folks rett til å snakke, sier Bjørn Larsen, som insisterer på at han er en forkjemper for ytringsfriheten.

Han er opprørt fordi både Gert Wilders og Lars Hedegaard har vært utsatt for attentat.

– De forsøkte å drepe Lars. De ville ha drept Wilders for mange år siden hvis han ikke hadde politi rundt seg. Det som skjer med radikale i Europa, er stygge greier.

Han mener det er samfunnets oppgave å beskytte dem. Men å bruke nesten en million dollar årlig på politibeskyttelse for dem, er feil.

– Skal man fjerne menneskene som utgjør trusselen?

– Ja! Det er de som er faren.

Han ber ABC Nyheter lese Mark Steyn, kanadisk forfatter og konservativ politisk kommentator - og nok en som Anders Behring Breivik siterer i sitt manifest. Steyn mener Eurabia er et faktum: Et Europa som er dominert av muslimer. I sin bok «America Alone» skriver Steyn at veksten i den muslimske befolkningen allerede har bidratt til et moderne, europeisk folkemord – og at det er for sent å snu utviklingen. Det er krigen på Balkan han sikter til.

Får man ikke lov til å uttale seg om dette, ser det mørkt ut, mener Larsen.

– Ikke for å belære deg. Men som journalist er du avhengig av dette. Ellers blir det statlige medier, og du kan bli sensurert som russerne. Faktisk kan du bli skutt i leiligheten din slik de gjør med reportere som ikke følger den smale sti, sier Bjørn Larsen, og legger til:

– Jeg tror ikke det har noen verdi for deg å skive om meg. Det er ikke viktig for noen.

ABC Nyheter har vært i kontakt med PST om den ukjente nordmannen.

- Vi kommenterer ikke enkeltpersoner. I Norge er de høyreekstreme gruppene få og små, men enkeltpersoners initiativ kan bety mye, og de har kontakt med utenlandske ekstremister , sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets Sikkerhetstjeneste til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus