Krigssommeren 1944:

Milorg kunne ha drept hundrevis av nazister

Politiet fjerner to lik i Løvenskioldsgate 17 i april 1943. De drepte var angivere på sporet av Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Milorg fikk folk fra den uavhengige «Osvald»-gruppa, som var tilknyttet kommunisten Asbjørn Sunde, til å likvidere dem. Foto: NTB scanpix
Politiet fjerner to lik i Løvenskioldsgate 17 i april 1943. De drepte var angivere på sporet av Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Milorg fikk folk fra den uavhengige «Osvald»-gruppa, som var tilknyttet kommunisten Asbjørn Sunde, til å likvidere dem. Foto: NTB scanpix

Tidligere hemmelige lister viser at Milorg hadde oversikt og kunne tatt livet av hundrevis av nazister. Den norske motstandsbevegelsen førte detaljert oversikt over angivere, gestapo-torturister og «farlige folk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigssommeren 1944

Dette er et utdrag av en større historie om norsk motstand mot den nazistiske okkupasjonen 1940-45.

Du kan lese hele historien her:

EV13K, en norsk helt i kampen mot nazismen

Du kan også følge prosjektet på Facebook:

Krigssommeren 1944

På lister som inntil nå har vært i private hender, fremkommer det at Milorgs distrikt i Stor-Oslo, D13, under andre verdenskrig holdt godt øye med okkupantene, nazistene og deres hjelpere.

– Denne typen lister har jeg aldri tidligere sett før fra Milorgs side, sier historieprofessor Tore Pryser som har sett listene ABC Nyheter sitter med.

Pryser har skrevet en lang rekke bøker om tyske og norske agenter under andre verdenskrig – deriblant «Hitlers hemmelige agenter» og «Svik og gråsoner».

I listene er det ført opp avslørende detaljer om torturister, angivere og farlige nazister.

Navn på angiverne hentet Milorgs etterretning blant annet fra det norske nazipolitiet Stapos egne hemmelige dagsrapporter.

Spionen Sissel Knutsen jobbet i Quislings system. Hun lot Hjemmefronten få kopier som blant annet avslørte hvem som tipset okkupantmakten.

Listene som ble utarbeidet, har også med stor sannsynlighet vært en del av grunnlaget for «Liste nr. 1», som politiet i det frie Norge satte opp i mai 1945, over drøye 30.000 personer som var ettersøkt på mistanke om grovt landssvik.

Men listene ble også brukt under krigen. Her opplyses hvorvidt personene hadde våpen og bosted, og om personlige kjennetegn og vaner. Alt sammen nyttig informasjon i det øyeblikk det ble tatt en beslutning om å drepe en av dem.

Asbjørn Sunde som ledet «Osvald»-gruppa ble flere ganger kontaktet når Milorg ville ha likvidert nazister. Her er han avbildet i 1954. Foto: NTB scanpixAsbjørn Sunde som ledet «Osvald»-gruppa ble flere ganger kontaktet når Milorg ville ha likvidert nazister. Her er han avbildet i 1954. Foto: NTB scanpix

På en av listene er så mange som 156 av 326 navn merket med en X som «angiver og/eller farlig».

Lister fra EV13K

ABC Nyheter har fått listene fra Sigurd Myhre, barnebarnet til lederen av D13s etterretningsvesen (EV), den sagnomsuste Reidar Myhre, som nok likevel er mer kjent under sine dekknavn: Sigurd Knutsen eller EV13K.

Myhre beholdt omfattende mengder detaljert informasjon selv etter krigens slutt. Dette har i alle år - også etter at bestefaren døde - vært lagret i en lys brun koffert.

I et 90 siders maskinskrevet manus med tittelen «Minner», beskriver Reidar Myhre motstandsarbeidet han ledet ved «et av de beste efterretningskontorer som Norge hadde under krigen».

Myhre så på det norske Statspolitiet – Stapo – som «gestapos lakeier» og «den usleste og mest forbryterske organisasjon som kjempet mot oss».

Kunne drept flere

I norsk krigshistorie er det akseptert at ulike norske motstandsgrupper likviderte 82 personer under okkupasjonen.

Det fremkommer i «Over grensen» (1999), en bok skrevet av historikeren Arnfinn Moland som reaksjon på Egil Ulateigs «Med rett til å drepe» (1996), hvor han anslår at rundt to hundre ble drept.

Moland tidfester likvidasjonene til perioden mars 1942 og helt til 1. mai 1945.

Oversiktene fra Myhres private arkiv viser at dette tallet kunne ha vært adskillig høyere.

Saken fortsetter under bildetEksempel på en liste i Reidar Myhres arkiv. De fleste av disse er nevnt i krigslitteraturen tidligere.Eksempel på en liste i Reidar Myhres arkiv. De fleste av disse er nevnt i krigslitteraturen tidligere.

Det sto ikke på manglende etterretning, men heller en bevisst vurdering av nytten ved den enkelte likvidasjon som krevde aksept fra høyere hold.

– Synd vi ikke plukket flere

I sine «Minner» oppsummerte Myhre at de klarte å holde Stapo i sjakk og verget motstandsgruppene så godt det lot seg gjøre, under den farligste delen av krigen.

«De av Stapos karer som viste seg å ha litte grann evner og en del hjerne, ble etter hvert plukket, og resten av dem ruslet da rundt i lange tider som en saueflokk», skrev EV13K og fortsatte:

«Det var bare synd at vi ikke plukket flere av dem da vi hadde anledning».

I flere rapporter fremkommer det også ønsker om at enkelte av nazistenes håndlangere skulle likvideres, uten at det skjedde.

Ut fra Myhres materiale fremkommer ikke alltid årsakene til at de fikk leve, men det kan virke som om både vurderinger knyttet til nazistiske represalier og praktiske forhold spilte inn.

De fleste er ukjente

Til sammen er nesten 720 personer å finne i de ulike listene, som ble utarbeidet fra 1943 til inn på nyåret i 1945.

Flere navn går igjen, og det går derfor an å tidfeste dem sånn noenlunde ut fra blant annet når de «verste» møter døden.

Les hele historien om Reidar Myhre

En liste har for eksempel tittelen «Angivere, provokatører og farlige folk», mens en annen ramser opp hundrevis av «Angivere, eksekutører og torturutøvere».

De aller fleste av navnene var ukjente før «Liste nr. 1» ble gitt ut som bok i mars i år. Enkelte navn fra Myhres materiale står ikke på listen over mistenkte landssvikere.

Bare noe over 140 av dem er, etter det ABC Nyheter erfarer, tidligere omtalt i bøker og/eller artikler.

Bare noe over 140 av dem er, etter det ABC Nyheter erfarer, tidligere omtalt i bøker og/eller artikler.

Av de cirka 720 navnene på angiverlistene er det mange som får betegnelsen «farlig», og i denne gruppen ble flere tatt av dage eller forsøkt likviderte.

At nærmere 20 av de «farlige» som nevnes i listene, etter krigen dømmes til døden eller livsvarig fengsel, viser at Milorg hadde en svært god oversikt over sine fiender.

2300 nazi-navn lagret

I tillegg til listene over «farlige» finnes det også en liste med 842 norske statsborgere ansatt i det tyske sikkerhetspolitiet, med informasjon om fødselsdato, bosted, stilling og når de ble ansatt.

Myhre/EV13K hadde også detaljert oversikt hvor sentrale medlemmer i Nasjonal samling (NS) bodde privat og jobbet.

De 28 medlemmene i riksledelsen av Vidkun Quislings parti er naturlig nok blant disse, men også 53 andre ledende medlemmer av NS.

I tillegg listes det opp 656 NS-medlemmer i Hirden, Germanske SS, blant offiserene, i departementene, blant leger og i andre ulike nøkkelstillinger.

Milorgs etterretningssjef i Stor-Oslo har tatt vare på lister med til sammen om lag 2300 personer, deriblant et par hundre som ble regnet som farlige, mulige angivere og torturister.

Enkelte navn finnes riktig nok på flere av de enkelte listene, men antallet viser den betydelige oversikten Reidar Myhre hadde over fienden.

Om enkelte av de mest sentrale nazistene, hadde Myhre og hans folk oversikt over alt fra kaliber på våpen, til type og nummer på bilene de kjørte.

At partiførerens bror for eksempel hadde en pistol kaliber 7.65 visste Myhre, men legen Jørgen Quisling står likevel ikke oppført på «Liste nr. 1».

«Litt jödetype»

Måten D13 beskrev kjente nazister og kollaboratører, viser også hvordan motstandsbevegelsen så på sine motstandere:

«Brune öine, svart hår, litt jödetype», skrev Milorg for eksempel om Karl Ludvig Adding som ble drept på St. Elisabeths hospital i Trondheim 30. desember 1943.

Kåre Torgersen, som ble dømt til 20 års fengsel etter krigen, var tysk agent. Han ble beskrevet som «liten blek ca. 30 år Vaterlandsgutt, frontkjemper».

Milorg var ikke nådig i sin beskrivelse av Jacob Frederiksen, som senere fikk livstidsdom:

«Ca. 175 cm höy, lett kjennelig på sterkt utstående öine (strumaöine), stor nese, store örer, snakker avslepet stavangersk, glatt og överströmmende. Tysk agent og angiver, provokatör, farlig.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Japansk hangarskip lokalisert på havbunnen ved Midway09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
10:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Japansk hangarskip lokalisert på havbunnen ved Midway09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus