Meny

Krigssommeren 1944:

Milorg kunne ha drept hundrevis av nazister

Politiet fjerner to lik i Løvenskioldsgate 17 i april 1943. De drepte var angivere på sporet av Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Milorg fikk folk fra den uavhengige «Osvald»-gruppa, som var tilknyttet kommunisten Asbjørn Sunde, til å likvidere dem. Foto: NTB scanpix
Politiet fjerner to lik i Løvenskioldsgate 17 i april 1943. De drepte var angivere på sporet av Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Milorg fikk folk fra den uavhengige «Osvald»-gruppa, som var tilknyttet kommunisten Asbjørn Sunde, til å likvidere dem. Foto: NTB scanpix

Tidligere hemmelige lister viser at Milorg hadde oversikt og kunne tatt livet av hundrevis av nazister. Den norske motstandsbevegelsen førte detaljert oversikt over angivere, gestapo-torturister og «farlige folk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigssommeren 1944

Dette er et utdrag av en større historie om norsk motstand mot den nazistiske okkupasjonen 1940-45.

Du kan lese hele historien her:

EV13K, en norsk helt i kampen mot nazismen

Du kan også følge prosjektet på Facebook:

Krigssommeren 1944

På lister som inntil nå har vært i private hender, fremkommer det at Milorgs distrikt i Stor-Oslo, D13, under andre verdenskrig holdt godt øye med okkupantene, nazistene og deres hjelpere.

– Denne typen lister har jeg aldri tidligere sett før fra Milorgs side, sier historieprofessor Tore Pryser som har sett listene ABC Nyheter sitter med.

Pryser har skrevet en lang rekke bøker om tyske og norske agenter under andre verdenskrig – deriblant «Hitlers hemmelige agenter» og «Svik og gråsoner».

I listene er det ført opp avslørende detaljer om torturister, angivere og farlige nazister.

Navn på angiverne hentet Milorgs etterretning blant annet fra det norske nazipolitiet Stapos egne hemmelige dagsrapporter.

Spionen Sissel Knutsen jobbet i Quislings system. Hun lot Hjemmefronten få kopier som blant annet avslørte hvem som tipset okkupantmakten.

Listene som ble utarbeidet, har også med stor sannsynlighet vært en del av grunnlaget for «Liste nr. 1», som politiet i det frie Norge satte opp i mai 1945, over drøye 30.000 personer som var ettersøkt på mistanke om grovt landssvik.

Men listene ble også brukt under krigen. Her opplyses hvorvidt personene hadde våpen og bosted, og om personlige kjennetegn og vaner. Alt sammen nyttig informasjon i det øyeblikk det ble tatt en beslutning om å drepe en av dem.

Asbjørn Sunde som ledet «Osvald»-gruppa ble flere ganger kontaktet når Milorg ville ha likvidert nazister. Her er han avbildet i 1954. Foto: NTB scanpixAsbjørn Sunde som ledet «Osvald»-gruppa ble flere ganger kontaktet når Milorg ville ha likvidert nazister. Her er han avbildet i 1954. Foto: NTB scanpix

På en av listene er så mange som 156 av 326 navn merket med en X som «angiver og/eller farlig».

Lister fra EV13K

ABC Nyheter har fått listene fra Sigurd Myhre, barnebarnet til lederen av D13s etterretningsvesen (EV), den sagnomsuste Reidar Myhre, som nok likevel er mer kjent under sine dekknavn: Sigurd Knutsen eller EV13K.

Myhre beholdt omfattende mengder detaljert informasjon selv etter krigens slutt. Dette har i alle år - også etter at bestefaren døde - vært lagret i en lys brun koffert.

I et 90 siders maskinskrevet manus med tittelen «Minner», beskriver Reidar Myhre motstandsarbeidet han ledet ved «et av de beste efterretningskontorer som Norge hadde under krigen».

Myhre så på det norske Statspolitiet – Stapo – som «gestapos lakeier» og «den usleste og mest forbryterske organisasjon som kjempet mot oss».

Kunne drept flere

I norsk krigshistorie er det akseptert at ulike norske motstandsgrupper likviderte 82 personer under okkupasjonen.

Det fremkommer i «Over grensen» (1999), en bok skrevet av historikeren Arnfinn Moland som reaksjon på Egil Ulateigs «Med rett til å drepe» (1996), hvor han anslår at rundt to hundre ble drept.

Moland tidfester likvidasjonene til perioden mars 1942 og helt til 1. mai 1945.

Oversiktene fra Myhres private arkiv viser at dette tallet kunne ha vært adskillig høyere.

Saken fortsetter under bildetEksempel på en liste i Reidar Myhres arkiv. De fleste av disse er nevnt i krigslitteraturen tidligere.Eksempel på en liste i Reidar Myhres arkiv. De fleste av disse er nevnt i krigslitteraturen tidligere.

Det sto ikke på manglende etterretning, men heller en bevisst vurdering av nytten ved den enkelte likvidasjon som krevde aksept fra høyere hold.

– Synd vi ikke plukket flere

I sine «Minner» oppsummerte Myhre at de klarte å holde Stapo i sjakk og verget motstandsgruppene så godt det lot seg gjøre, under den farligste delen av krigen.

«De av Stapos karer som viste seg å ha litte grann evner og en del hjerne, ble etter hvert plukket, og resten av dem ruslet da rundt i lange tider som en saueflokk», skrev EV13K og fortsatte:

«Det var bare synd at vi ikke plukket flere av dem da vi hadde anledning».

I flere rapporter fremkommer det også ønsker om at enkelte av nazistenes håndlangere skulle likvideres, uten at det skjedde.

Ut fra Myhres materiale fremkommer ikke alltid årsakene til at de fikk leve, men det kan virke som om både vurderinger knyttet til nazistiske represalier og praktiske forhold spilte inn.

De fleste er ukjente

Til sammen er nesten 720 personer å finne i de ulike listene, som ble utarbeidet fra 1943 til inn på nyåret i 1945.

Flere navn går igjen, og det går derfor an å tidfeste dem sånn noenlunde ut fra blant annet når de «verste» møter døden.

Les hele historien om Reidar Myhre

En liste har for eksempel tittelen «Angivere, provokatører og farlige folk», mens en annen ramser opp hundrevis av «Angivere, eksekutører og torturutøvere».

De aller fleste av navnene var ukjente før «Liste nr. 1» ble gitt ut som bok i mars i år. Enkelte navn fra Myhres materiale står ikke på listen over mistenkte landssvikere.

Bare noe over 140 av dem er, etter det ABC Nyheter erfarer, tidligere omtalt i bøker og/eller artikler.

Bare noe over 140 av dem er, etter det ABC Nyheter erfarer, tidligere omtalt i bøker og/eller artikler.

Av de cirka 720 navnene på angiverlistene er det mange som får betegnelsen «farlig», og i denne gruppen ble flere tatt av dage eller forsøkt likviderte.

At nærmere 20 av de «farlige» som nevnes i listene, etter krigen dømmes til døden eller livsvarig fengsel, viser at Milorg hadde en svært god oversikt over sine fiender.

2300 nazi-navn lagret

I tillegg til listene over «farlige» finnes det også en liste med 842 norske statsborgere ansatt i det tyske sikkerhetspolitiet, med informasjon om fødselsdato, bosted, stilling og når de ble ansatt.

Myhre/EV13K hadde også detaljert oversikt hvor sentrale medlemmer i Nasjonal samling (NS) bodde privat og jobbet.

De 28 medlemmene i riksledelsen av Vidkun Quislings parti er naturlig nok blant disse, men også 53 andre ledende medlemmer av NS.

I tillegg listes det opp 656 NS-medlemmer i Hirden, Germanske SS, blant offiserene, i departementene, blant leger og i andre ulike nøkkelstillinger.

Milorgs etterretningssjef i Stor-Oslo har tatt vare på lister med til sammen om lag 2300 personer, deriblant et par hundre som ble regnet som farlige, mulige angivere og torturister.

Enkelte navn finnes riktig nok på flere av de enkelte listene, men antallet viser den betydelige oversikten Reidar Myhre hadde over fienden.

Om enkelte av de mest sentrale nazistene, hadde Myhre og hans folk oversikt over alt fra kaliber på våpen, til type og nummer på bilene de kjørte.

At partiførerens bror for eksempel hadde en pistol kaliber 7.65 visste Myhre, men legen Jørgen Quisling står likevel ikke oppført på «Liste nr. 1».

«Litt jödetype»

Måten D13 beskrev kjente nazister og kollaboratører, viser også hvordan motstandsbevegelsen så på sine motstandere:

«Brune öine, svart hår, litt jödetype», skrev Milorg for eksempel om Karl Ludvig Adding som ble drept på St. Elisabeths hospital i Trondheim 30. desember 1943.

Kåre Torgersen, som ble dømt til 20 års fengsel etter krigen, var tysk agent. Han ble beskrevet som «liten blek ca. 30 år Vaterlandsgutt, frontkjemper».

Milorg var ikke nådig i sin beskrivelse av Jacob Frederiksen, som senere fikk livstidsdom:

«Ca. 175 cm höy, lett kjennelig på sterkt utstående öine (strumaöine), stor nese, store örer, snakker avslepet stavangersk, glatt og överströmmende. Tysk agent og angiver, provokatör, farlig.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring
Siste nytt
09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus