Israel har kalt inn 40.000 soldater

Nye flyalaramer i Israel

Flere meldinger om flyalarmer tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyalarmen gikk tirsdag kveld i Jerusalem, melder Reuters. AFP melder at eksplosjoner rystet Jerusalem.

Eksplosjonene hørtes etter at flyalarmen gikk, ifølge AFP. Også Reuters' øyenvitner i Jerusalem melder om drønn som kan ha vært forårsaket av eksplosjoner fra raketter.

Flyalarmen gikk også i Binyamina i Nord-Israel tirsdag kveld, melder israelske medier. Denne alarmen skal ha vært falsk.

Skutt på strand

Hamas, som kontrollerer Gazastripen, har påtatt seg ansvaret for infiltreringsforsøket via Zikim-stranda.

Hamas hevdet tirsdag kveld å ha telefonkontakt med lederen i teamet av militante palestinere som stormet Zikim. Ifølge Reuters' kilde pågikk da skuddvekslingen med den israelske hæren IDF fortsatt.

IDF-talsmann Peter Lerner opplyser imidlertid at fire væpnede menn ble drept da både soldater, luftforsvaret og marinen angrep infiltratørene. Lerner kunne ikke si hvorvidt de væpnede mennene ankom den israelske stranden svømmende eller i en båt.

Hamas-angrepet skjedde mens Israel fortsette bombingen av den palestinske enklaven. Israels uttalte hensikt er å stanse gjentatte rakettangrep fra Gaza mot Israel.

Skjøt ned rakett

Mens flyalarmen gikk, viste direktebilder på israelsk fjernsyn det som så ut som en innkommende rakett bli skutt ned av Israels rakettforsvar. Et dobbelt utbrudd av røyk kunne sees på himmelen over Tel Aviv, ifølge fjernsynsbildene.

Israels rakettforsvar Iron Dome skjøt ned prosjektilet som ble skutt fra Gazastripen, opplyser en kilde i den israelske hæren til nyhetsbyrået Reuters.

Mange mennesker søkte dekning i trappehus da alarmen gikk i middelhavsbyen tirsdag kveld, melder nyhetsbyrået Reuters.

Trusler mot israelere

Alle israelere er nå mål for Hamas, sier bevegelsens talsmann etter at sju mennesker ble drept i et angrep i Khan Yunis på Gazastripen tirsdag.

– Khan Yunis-massakren på barn er en grusom krigsforbrytelse, og alle israelere har nå blitt til legitime mål for motstanden, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zurhi i en uttalelse.

Ekstrastyrker

Israel kaller inn 40.000 reservister til å stå klar til en bakkeoperasjon på Gazastripen, melder israelske medier ifølge AFP.

– Godkjennelsen er foreløpig begrenset til 40.000, opplyser IDF.

– Vi har blitt instruert av den politiske enhet om å ramme Hamas hardt, sier talsmann for hæren General Moti Almoz til hærens radiokanal, og la til at operasjonen ville finne sted «i etapper».

Israel bombet mer enn 50 mål på Gazastripen natt til tirsdag, etter at palestinerne sendte raketter mot Israel på mandag.

Bombingen har fortsatt utover dagen tirsdag, og i løpet av formiddagen skal rundt 40 mål ha blitt bombet, blant annet boligen til en Hamas-leder.

Nå skal statsminister Benjamin Netanyahu ha bekreftet at Israel forbereder seg på bakkeinvasjon, i et møte der blant annet forsvarsminister Moshe Ya'alon var til stede.

– Vår aksjonsplan er å øke presset. Vi føler at vi har brukt opp alle andre mulige alternativer. Vi opererer fra lufta og fra sjøen foreløpig, og neste skritt kan utvikle seg til en bakkeoperasjon om det skulle bli nødvendig, sier talsmann Peter Lerner.

Les også: Israels ambassafør: – Fred vil bli møtt med fred

Klare for offensiv

Han hevder at det bare blir en bakkeoffensiv om Hamas fortsetter å trappe opp sine rakettangrep mot Israel.

Les også: Brende frykter ny krig

– Statsministerens beskjed var å forberede seg på en aggressiv og langvarig kamp i Gaza, sier en kilde til den israelske avisen Haaretz.

Israelske myndigheter har begrunnet angrepene på Gazastripen med at rakettangrepene fra det palestinske området må stanses. I løpet av mandagen ble over 80 raketter skutt fra Gazastripen mot Israel, og angrepene fortsatte tirsdag.

Hittil i dag har fem personer blitt meldt drept etter de israelske luftangrepene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus