Japan forbereder seg på voldsom tyfon

Et satellittbilde av tyfonen Neoguri utenfor kysten av Japan. Foto: Reuters

Over hundre tusen mennesker på Okinawa-øyene i Japan er blitt bedt om å evakuere før tyfonen Neoguri når land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet ventes å bli det verste på de tropiske øyene på 15 år. Selv om Neoguri ikke lenger regnes som en «supertyfon», kan den føre til store ødeleggelser.

Det ventes vindkast med hastigheter på opptil 250 kilometer i timen når uværet når land tirsdag. Kraftig regn kan forårsake oversvømmelser, og opptil 14 meter høye bølger vil slå innover kysten, ifølge japanske meteorologer.

– Dette er en ekstraordinær situasjon, hvor en stor fare nærmer seg, sa en talsmann for Japans meteorologiske institutt mandag kveld.

Surres fast

USAs største flybase i Stillehavet, Kadena, ligger på den største av Okinawa-øyene. Kommandant James Hecker ber soldatene binde fast løse gjenstander utendørs og bistå naboene sine hvis de trenger hjelp.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor farlig denne tyfonen kan bli når den treffer Okinawa, sier Hecker.

– Ikke gå utendørs i tyfonen. Alt som ikke er bundet fast, selv små gjenstander, kan bli dødelige prosjektiler, legger han til.

Atomkraftverk stengt

Meteorologene regner med at det kan falle 8 centimeter nedbør i timen mens uværet raser. Tidlig tirsdag morgen lokal tid var tyfonen 8 mil sørøst for øya Miyako, og den beveget seg gradvis nordvestover.

Den voldsomme tsunamien i Japan i 2011 førte til store skader på atomkraftverket Fukushima Daiichi. På øya Kyushu, som kan bli rammet av tyfonen etter Okinawa, ligger det to kjernekraftverk, og begge er blitt stengt av hensyn til sikkerheten.

Det ødelagte Fukushima-anlegget ligger så langt unna at det neppe blir berørt av uværet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus