AUF står opp mot ekstremismen

AUF-leder Eskil Pedersen skal på sin siste sommerleir som leder. Hans periode som ungdomsleder på Youngstorget har vært meget spesiell etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
AUF-leder Eskil Pedersen skal på sin siste sommerleir som leder. Hans periode som ungdomsleder på Youngstorget har vært meget spesiell etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Fortsatt må Eskil Pedersen klype seg i armen for å fatte hva som skjedde under hans første sommerleir som AUF-leder. Denne uka leder han sin siste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. juli i Oslo sentrum: AUF-leder Eskil Pedersen sitter på kontoret på Youngstorget. Foran ham på pulten ligger Dagsavisen med et oppslag som forteller om at Utøya-foreldre fortviler over manglende hjelp etter 22. juli-angrepet, som skjedde under hans første sommerleir som AUF-leder.

– 22. juli har blitt en stor del av livet mitt og min identitet. Jeg tror mange glemmer, eller ikke vet, hvor ofte AUF fortsatt må håndtere ting relatert til terrorangrepet. Personlig har det ikke gått én dag uten at jeg har tenkt på det som har skjedd. Det er så vanskelig å begripe at man har vært en del av noe så forferdelig, at man må klype seg i armen, sier Pedersen.

Han har fortsatt mange 22. juli-relaterte arbeidsoppgaver. I begynnelsen av måneden ble det blant annet kjent at AUF går bort fra sine tidligere planer om å rive kafébygget og pumpehuset på Utøya – der til sammen 27 ungdommer ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011.

Ekstremisme på dagsorden

Etter noen vonde somrer, og med ett års pause fra sommerleiren i 2012, er gløden nå tilbake. Mellom 9. og 13. juli er det duket for sommerleir på Gulsrud ved Tyrifjorden. Pedersen er godt i gang med åpningstalen til en leir som, i tillegg til en programpost om gjenreisningen av Utøya, har et litt annet innhold enn før.

– Den store lakmustesten var fjorårets sommerleir, som gikk veldig bra. Vi vil ha normal politisk aktivitet også i år, men vi skal blant annet ha en debatt om ekstremisme som vi trolig ikke ville ha hatt om ikke 22. juli hadde skjedd. Ekstremisme er jo grunnen til at vi ble angrepet, sier AUF-sjefen.

Skuffet over moderpartiene

Pedersen er glad for at Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen nå etterlyser mer debatt rundt ekstremistiske holdninger, men han er generelt skuffet over «voksenpartienes» tilnærming til problemstillingen. 30-åringen ser med bekymring på holdningene som har vokst frem både i Norge og i utlandet, blant annet vist gjennom høyrepopulistenes oppslutning i valget til EU-parlamentet.

– Én ting er debattene i kommentarfeltene, men det er tankegods som er på fremmarsj overalt rundt oss, sier han.

– For Norges del forbauser det meg at vi ikke er blitt mer «vekket» i debatten rundt det flerkulturelle, men all ære til dem som har forsøkt å diskutere dette. Det er ingen fasit på hvordan en bekjemper ekstremistiske holdninger og ideologier, men oppskriften er i hvert fall ikke å tie det i hjel slik det er gjort hittil.

Fremtiden åpen

I mars kunngjorde Eskil Pedersen at han ikke tar gjenvalg som AUF-leder i oktober. Han medgir at han bærer på er visst vemod når han nå innleder sin siste leir.

– Jeg har tilbrakt en rekke somrer på leir, enten på Utøya eller Gulsrud, så det er trist at dette blir min siste som fullverdig AUF-er. Fortsatt kan jeg huske min første leir da Jens Stoltenberg som nyvalgt statsminister tok med seg hele Presse-Norge på slep. Da føler du at du er i begivenhetenes sentrum, sier Pedersen, som tilfeldigvis ga seg som AUF-leder samme år som Stoltenberg sa takk for seg i moderpartiet.

Avgjørelsen om å ikke sitte lengre enn fire år ble tatt samtidig som han tiltrådte i 2010. Selv om AUF-lederens avgang altså var mer planlagt enn den tidligere statsministerens, og til tross for sin selvtilmålte «oppsigelsestid», er Pedersen fortsatt usikker på hva han vil gjøre når han har gitt AUF-stafettpinnen videre under landsmøtet i oktober.

– Jens har gitt meg både råd og hyggelige oppmuntringer, men jeg lar det bli mellom oss hva vi har snakket om.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus