Rival nekter å godta valgresultat i Afghanistan

Ashraf Ghani har overtaket i den afghanske presidentvalgkampen. (FOTO: AP Photo/Rahmat Gul / NTB Scanpix)
Ashraf Ghani har overtaket i den afghanske presidentvalgkampen. (FOTO: AP Photo/Rahmat Gul / NTB Scanpix)

Ashraf Ghani fester grepet om presidentvervet etter den andre valgrunden i Afghanistan. Men rivalen Abdullah Abdullah nekter å godta resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag offentliggjorde valgkommisjonen at Ghani, som er tidligere finansminister og økonom i Verdensbanken, fikk 56,44 prosent av stemmene i andre valgomgangen i landet. Motkandidat og forhenværende forsvarsminister Abdullah Abdullah fikk 44,56 prosent.

Abdullah, som fikk størst oppslutning i valgets første runde, aksepterer ikke mandagens valgresultat.

– Vi anser resultatet som et som et kupp av velgernes stemmer, sier Abdullahs talsmann Mujib Rahman Rahimi.

Washington reagerer

Samme kveld melder det amerikanske utenriksdepartementet at det vil ha full gjennomgang av anklagene om valgfusk som har kommet underveis, for å sikre at Ghanis foreløpige seier kan anses som rettferdig.

– En fullstendig gjennomgang er nødvendig for å sikre at det afghanske folk har tillit til valgprosessen, sier talskvinne Jen Psaki i en uttalelse.

Over åtte millioner afghanere oppgis å ha benyttet stemmeretten, et tall som var langt høyere enn ventet. Det har bidratt til å forsterke anklagene om juks fra begge hold. Offentliggjøringen av det foreløpige valgresultatet ble for øvrig utsatt i over fem timer.

– Vi kan ikke nekte for at det har vært uregelmessigheter i valgprosessen. Vi har også hatt tekniske problemer, sa kommisjonsleder Ahmad Yusuf Nuristani til pressen etter kunngjøringen av valgresultatet.

Les også: Afghanerne i kø for å velge ny president

Kjent temperament

65 år gamle Ghani var finansministrer under president Hamid Karzai mellom 2002 og 2004. Karzai må nå tre av fordi han ikke kan gjenvelges to ganger på rad i henhold til afghansk lov.

Som minister introduserte Ghani en ny myntenhet og et nytt skattesystem, men veteranen er også kjent for sitt temperament.

– Han har oppnådd mye, men dessverre har han også vist et temperament og en arroganse, både overfor afghanere og andre, sier forfatter Ahmed Rashid, som har kjent Ghani i 25 år.

Blant enkelte er han derfor også forhatt, sier forfatteren.

Det foreløpige valgresultatet inkluderer alle stemmene fra den andre valgomgangen 14. juni. Etter planen skal det endelige valgresultatet i Afghanistan være klart 24. juli.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus