– Tre israelere tilstår drap på palestinsk gutt

Tre av de seks israelerne som er pågrepet for å ha bortført og drept en palestinsk tenåring, tilstår forbrytelsen, ifølge en kilde tett på etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tre av de seks mistenkte som er i varetekt, har innrømt å ha drept og brent Mohammed Abu Khudair. De har rekonstruert forbrytelsen for etterforskerne, sier kilden, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP mandag.

De seks ble arrestert av israelsk politi søndag mistenkt for medvirkning til drapet på 16 år gamle Mohammed Abu Khudair den 2. juli.

Myndighetene har gitt de involverte i etterforskningen munnkurv når det gjelder de fleste sider av saken. Men den juridiske organisasjonen Honenu som forsvarer høyreorienterte jødiske ekstremister, sier imidlertid at den representerer seks personer – tre av dem mindreårige – og at varetektsfengslingen av dem ble forlenget av en domstol utenfor Tel Aviv søndag.

Brent

Khudair ble bortført i nærheten av sitt hjem i Shuafat i det annekterte Øst-Jerusalem den 2. juli. Bare timer senere ble hans forkullede lik funnet i et skogholt i Vest-Jerusalem. Obduksjonsrapporten skal ha vist at gutten ble brent levende.

Drapet ble begått to dager etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept på Vestbredden 30. juni etter å ha vært savnet i nær tre uker.

I etterkant av drapet på Khudair har det vært voldsomme sammenstøt i Øst-Jerusalem og flere arabiske byer i Israel.

Les også: Seks pågrepet for drap på palestinsk gutt

Angrep Gazastripen

Natt til mandag angrep den israelske hæren 14 mål på Gazastripen og drepte flere medlemmer av den islamistiske Hamas-bevegelsen som styrer området.

Sykehuskilder bekrefter at sju militante palestinere ble drept. To andre som er savnet, antas også å ha blitt drept.

Fem av de døde tilhørte den væpnede fløyen av Hamas, Ezzedine al-Qassam, som mange israelere tror står bak drapene på de tre tenåringene på Vestbredden.

To ble drept i et angrep øst for flyktningleiren Bureij i det sentrale Gaza, ifølge vitner. Ytterligere fire Hamas-medlemmer ble drept da en rakett traff en tunnel nær byen Rafah, bekrefter sykehuskildene. Ezzedine al-Qassam sier at seks ble drept i tunnelen. I tillegg ble nok en person fra fløyen drept i et droneangrep i Rafah.

Ifølge den israelske hæren er målet med angrepene å stoppe de intensiverte rakettangrepene mot Israel fra Gazastripen, som siden midten av juni har passert 150 i antall. En talsmann for hæren sier at siden midnatt søndag har 14 raketter blitt skutt inn i Israel.

Brøt allianse i protest

Angrepene fra Gaza mot Israel førte mandag til at den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman valgte å bryte alliansen med statsminister Benjamin Netanyahu.

Beslutningen ble kunngjort på en pressekonferanse etter en krangel mellom de to om regjeringens håndtering av rakettangrepene fra Gazastripen.

Lieberman, som leder det høyreorienterte nasjonalistpartiet Yisrael Beitenu, ønsker at Israel skal ta tilbake Gazastripen, men Netanyahu, som representerer partiet Likud, har bedt sine statsråder om å opptre ansvarlig.

Til tross for at den 20 måneder lange politiske alliansen er over, vil Liebermans fraksjon fortsatt sitte i regjering.

Ringte Mohammeds far

Netanyahu ringte mandag til den drepte 16-åringens far for å kondolere familien og uttrykke sinne over drapet.

– Jeg ønsker å uttrykke mitt og israelske innbyggeres sinne over det forkastelige drapet på sønnen din, sa Netanyahu til faren.

Statsministeren forsikret videre om at israelske myndigheter handlet umiddelbart etter meldingen om drapet og lovte at gjerningsmennene vil bli stilt for retten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus