Mener ISIL-lederen kan være skadet

ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi viste seg i en sjelden videoopptreden i går. Foto: NTB Scanpix
ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi viste seg i en sjelden videoopptreden i går. Foto: NTB Scanpix

– Det har vært usikkert om han i det hele tatt er i live, sier journalist Kjetil Stormark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går viste den mediesky ISIL-lederen Abu Bakr al-Baghdadi seg i en video, angivelig for første gang siden han utnevnte seg til leder for verdens muslimer.

Nå sås det tvil om hvorvidt ISIL-lederen er så sterk som han ønsker å fremstå i videoen.

Han halter seg opp på podiet med flakkende blikk, påpeker journalist Kjetil Stormark i en samtale hos TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

I videoen ser man også al-Baghdadi holde seg til brystet når han er vel oppe på podiet.

Les også: Selvutnevnt kalif ber alle muslimer adlyde ham

Stormark har studert videoen og fulgt ISIL tett, og forteller at det har hersket tvil rundt om al-Baghdadi faktisk er i live.

– Det har kommet påstander i sosiale medier, kanskje iscenesatt av ulike etterretningsbyråer, om at han egentlig er død, forteller Stormark.

Journalisten mener videoen som ble publisert i går er viktig når ISIL vil vise at al-Baghdadi er deres ubestridte leder.

– Dette handler om kampmoral, sier Stormark til TV 2.

Baghdadi erklærte 29. juni at hans militante sunnimuslimske opprørsgruppe Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) hadde opprettet et kalifat i Syria og Irak. Samtidig fjernet opprørsgruppa «Irak og Levanten» fra navnet sitt.

Tidligere har ett eneste, kornete fotografi av Baghdadi blitt offentliggjort, og det er derfor vanskelig å fastslå om det faktisk er den fryktede opprørslederen som snakker i videoen som skal ha blitt tatt opp fredag.

Les også: PST etterforsker islamist fra Skien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus