Sammenstøt i Makedonias hovedstad

En demonstrant pågripes av politiet under sammenstøt i Skopje fredag. Foto: Reuters
En demonstrant pågripes av politiet under sammenstøt i Skopje fredag. Foto: Reuters

Politiet i Makedonia skjøt tåregass og sjokkgranater mot rundt 2.000 demonstranter som protesterte mot en drapsdom mot etniske albanere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke personer ble såret under kampene i sentrum av hovedstaden Skopje, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

Demonstrantene, som kastet stein mot politiet, protesterte mot livstidsdommene som er avlagt etter at fem makedonske fiskere ble drept ved en innsjø i nærheten av Skopje i 2012.

«Politisk motivert»

Seks etniske albanere ble tiltalt for terrorisme og forsøk på å destabilisere staten. De tiltalte blir av makedonske myndigheter omtalt som «islamister». Rettssaken mot de seks varte i 18 måneder.

Forsvarerne i saken mener det ikke fantes bevis for anklagene, og arrangørene av fredagens protester hadde via sosiale medier bedt albanere om å demonstrere mot det de kaller «politisk motiverte rettssaker».

Demonstrantene bar på albanske flagg og bannere med påskriften «vi er ikke terrorister» og «vi vil ha rettferdighet».

Splittelser

Etniske albanere utgjør rundt en firedel av befolkningen på 2 millioner i den tidligere jugoslaviske republikken. Makedonia sliter fortsatt med dype etniske splittelser, 13 år etter at landet var nær å bli kastet ut i en borgerkrig som følge av kamper mellom regjeringsstyrker og albanske militser.

Militsene la ned våpnene i 2001 etter løfter om styrkede rettigheter og bedre politisk representasjon. Integreringen har imidlertid skjedd sakte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus