Voldsomme kamper etter begravelse i Øst-Jerusalem

Palestinere i Øst-Jerusalem ber på den første fredagen i ramadan mens israelsk politi holder vakt. Situasjonen i byen var fredag svært spent i forbindelse med at den palestinske tenåringsgutten som ble drept onsdag, ble begravet. Foto: Reuters
Palestinere i Øst-Jerusalem ber på den første fredagen i ramadan mens israelsk politi holder vakt. Situasjonen i byen var fredag svært spent i forbindelse med at den palestinske tenåringsgutten som ble drept onsdag, ble begravet. Foto: Reuters

Flere tusen sinte palestinere manet til en ny intifada mot den israelske okkupasjonen etter at de hadde fulgt Mohammed Abu Khudair (16) til graven i Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gummikuler, sjokkgranater og tåregass var israelsk politis svar på palestinernes steinkasting fredag. Sammenstøtene brøt ut etter at mange tusen sørgende palestinere hadde minnet den drepte 16-åringen som ble stedt til hvile etter fredagsbønnen.

Sorg ble blandet med sinne, og med intifada – opprør – som slagord ga det utslag i de mest voldsomme kampene i Jerusalem på flere år. Minst 62 palestinere ble såret i sammenstøtene, en av dem var såret av skarpe skudd, opplyser Røde Halvmåne til nyhetsbyrået AFP. 13 politifolk skal ha blitt lettere såret. Også før og under begravelsen var det sammenstøt.

Samtidig fortsatte militante palestinere på Gazastripen å skyte raketter mot Israel, som svarte med artilleriild og senere luftangrep, men det er ikke meldt om sårede på israelsk side.

– Trolig hevndrap

Gutten ble funnet drept og brent til det ugjenkjennelige i Vest-Jerusalem onsdag formiddag, bare timer etter at han angivelig ble bortført på vei til morgenbønnen. Liket av 16-åringen ble fredag gitt tilbake til familien etter å ha blitt obdusert av israelske rettsmedisinere.

– Dersom vår sønn hadde vært israeler, hadde de pågrepet drapsmennene i løpet av minutter. Men fordi han er araber, så pågrep de ingen, sa hans far Hussein Abu Khudair da han tok imot sørgende fredag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Israelsk politi sier saken fortsatt er under etterforskning og vil ikke bekrefte motivet, men mange tror gutten ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned. Svøpt i et palestinsk flagg ble han fulgt til graven i det annekterte Øst-Jerusalem fredag.

Rakettangrep

Torsdag ble over 30 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot den palestinske enklaven. Fredag fortsatte rakettangrepene, men det israelske forsvaret (IDF) hevder at israelske angrep mot Hamas-mål på Gazastripen ble holdt tilbake.

– Israel kan derimot ikke tolerere flere angrep mot sin sivilbefolkning. Hamas-regjeringen i Gaza har blitt advart gang på gang mot en opptrapping av angrepene mot Israel, og står derfor ansvarlig for konsekvensene, uttaler IDFs talsmann i Norge, Bjørn Hermann.

Fredag kveld opplyser IDF til nyhetsbyrået DPA at et jagerfly har angrepet tre Hamas-mål på Gazastripen.

– Våpenhvile

BBC melder at egyptiske tjenestemenn har meglet frem en våpenhvile på Gazastripen, men det var fredag kveld fortsatt ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres.

De fire drapene ble møtt av kraftige internasjonale fordømmelser denne uken. Blant dem er utenriksminister Børge Brende (H), som fredag ba partene besinne seg.

– Det er viktig å gripe de utspill om våpenhvile som nå synes å komme fra palestinsk hold. Det påhviler spesielt Israel, som den sterkeste part, å vise tilbakeholdenhet og sørge for at ikke flere liv går tapt, sier Brende.

Kraftige sammenstøt

Israelske sikkerhetsstyrker trappet opp beredskapen kraftig i Jerusalem fredag. Samtidig begrenset politiet palestineres tilgang til i Al Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby. Moskeen ligger på det israelerne kaller Tempelhøyden og muslimene kaller al-Haram al-Sharif, og er hellig både for jøder og muslimer.

Bare 8.000 deltok i fredagsbønnen i moskeen, mot 80.000 på den første fredagen under fjorårets faste, opplyser politiet i Jerusalem.

Likevel samlet flere tusen sørgende seg til begravelsen etter den første fredagsbønnen i fastemåneden ramadan.

Se video:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus