Dømt til 11 års fengsel for Setesdal-drapet

En 40 år gammel mann er dømt til elleve års fengsel for drap på en fest i Setesdal i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han tar betenkningstid på dommen, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB etter at saken ble avsluttet i Kristiansand tingrett.

Elden ba i sin prosedyre om frifinnelse, mens aktor Beate Rullestad Jansen ba om 12 års fengsel, melder Fædrelandsvennen.

40-åringen fra Grimstad har hevdet at han handlet i nødverge da han knivstakk Helge Dahle (50) fire ganger under en fest på Sandnes i Valle natt til 26. mai i fjor.

Mannen er også dømt til å betale 600.000 kroner i erstatning til Dahles etterlatte.

Måtte ty til vold

Like før drapet skal 40-åringen ha havnet i slåsskamp med milliardæren Knut Axel Ugland, som også var gjest på festen. Mens tiltalte lå nede, ble han sparket hardt i hodet av Helge Dahle.

Tingretten konkluderte med at Dahle måtte ty til vold for å avverge situasjonen Ugland befant seg i. 40-åringen ble dermed ikke utsatt for noe «rettsstridig angrep», som er nødvendig for å kunne påberope seg nødverge.

Retten viser til at sparket kom mens domfelte lå oppå Ugland på bakken, etter at 40-åringen skal ha slått milliardæren flere ganger.

«Det må derfor ha fremstått for fornærmede som om Ugland befant seg i en faresituasjon der han lå under tiltalte på bakken, og at nødverge på vegne av Ugland var påkrevd», skriver tingrettsdommer Anita Jarvoll Hekneby i dommen.

Hevnmotiv, mente retten

Flere vitner sa i retten at 40-åringen forsøkte å sparke Dahle i hodet etter knivstikkingen. Det viser at motivet hans ikke var redsel, men hevn eller sinne, mente retten.

– Du ligger der, du griper kniven, du stikker, sa Elden da saken gikk for retten.

Den kvinnelige huseieren (42) satt ved siden av Dahle som var stukket med kniv fire ganger. Da skal domfelte ha forsøkt å sparke ham i hodet.

40-åringen har fått noe strafferabatt for å ha erkjent de faktiske forhold. Til fradrag fra dommen kommer 230 dager for utholdt varetekt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus