Arbeidspolitikk i Ungarn:

Ungarns regjering blåste opp sysselsettingstallene, tok trygden fra 113.000 og fikk ros av EU

Doblet antall på sysselsettingstiltak før valget, halverte det etter: Statsminister Viktor Orbán. Foto: Dursun Aydemir (AA/Abacapress.com)
Doblet antall på sysselsettingstiltak før valget, halverte det etter: Statsminister Viktor Orbán. Foto: Dursun Aydemir (AA/Abacapress.com)

I månedene før valget fikk over 200.000 arbeidsløse i Ungarn midlertidig arbeid av det offentlige. Etter valgseieren til Fidesz i april ble satsing halvert og tallet på arbeidsløse skjøt i været.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er noe av sysselsettingspolitikken til Høyres og KrFs søsterparti i Ungarn, Fidesz-KDNP, som utredningsbyrået PolicyAgenda avdekker ved hjelp av offentlig statistikk.

Fra september 2013 til april 2014 ble tallet på sysselsatte blåst opp fra cirka 130.000 til 210.000. I mai hadde plutselig bare 110.000 arbeidsløse tilgang på disse offentlige nødjobbenen.

Fra mars til mai steg dermed tallet på arbeidsløse fra drøyt 400.000 til over en halv million mennesker.

– Det er ingen tvil om at sysselsettingstiltakene ble blåst opp i vinter på grunn av valget som skulle skje i vår. Da valget var over, var pengene brukt opp, sier PolicyAgendas forsker Ambrus Kiss til ABC Nyheter.

EU oppsummerer fremgang

Mens det ungarske byrået retter et kritisk søkelys på regjeringens sysselsettingspolitikk, oppsummerer EU en positiv utvikling i arbeidsløsheten i Ungarn:

«I året frem til april 2014 minket arbeidsløsheten i 18 medlemsland og økte i ti... Arbeidsløsheten sank mest i Ungarn (-2,6 prosentpoeng), heter det i denne EU-rapporten om sysselsetting og sosial situasjon i juni 2014.

Rapporten oppsummerer også at ungdomsarbeidsløsheten sank mest i Ungarn av alle land i EU, med 7,6 prosentpoeng, til 20 prosent.

Finansminister Mihály Varga oppsummerer også tilfreds etter EU-finansministrenes møte 23. juni om medlemslandenes økonomiske situasjon:

– EU-kommisjonen anerkjente at ungarske sysselsettingstiltak og arbeidsløshetstrygd er målrettet for å heve aktiviteten i arbeidsmarkedet, sier han i en pressemelding.

– At antall sysselsatte har kommet opp i over 4,1 millioner og arbeidsløshets-prosenten har gått ned, viser at disse tiltakene har vært effektive, understreket Varga.

Ikke en krone i sosialhjelp etter tre måneder

Sysselsettingstiltakene som har oppmuntret til jobbsøking, har en annen og mørk side ifølge PolicyAgendas analyser.

Perioden ungarere får arbeidsløshetstrygd, ble 1. januar 2012 redusert fra ni til tre måneder.

Etter tre måneder i arbeidsløshet får en ungarer ingen form for trygd eller offentlig sosialhjelp.

– De som faller utenfor, får ingenting, ingen klassisk sosialhjelp. I Ungarn finnes ikke slikt. Eneste formen for trygd uten arbeidsplikt går til syke og småbarnsforeldre, sier Ambrus Kiss.

I mai 2010 fikk 174.000 personer økonomisk støtte mens de sto i arbeidsløshetskø. I mai 2014 er bare 61.000 berettiget til arbeidsløshetstrygd, viser PolicyAgendas tall.

Han forteller at all støtte faller bort hvis ektefellen er i arbeid. Man tar hensyn til familiens, ikke enkeltpersonens inntekt.

Lønn under eksistensminimum

Betalingen for sysselsettingstiltak, 60.000 forint i måneden, ligger for øvrig under det som er definert som eksistensminimum i Ungarn, 87.510 forint (2.360 kroner).

– Fire millioner er i arbeid. Av dem tjener én million under eksistensminimum, har vi regnet ut ut fra statens tall, forteller Ambrus Kiss.

Se PolicyAgendas tall:

Øverste blå kurve: Registrerte arbeidssøekre. Brun kurve: Arbeidssøkere med rett til trygd. Lilla kurve: Arbeidssøkere uten noen trygd. Oransje kurve : Sysselsatte i offentlige tiltak.Øverste blå kurve: Registrerte arbeidssøekre. Brun kurve: Arbeidssøkere med rett til trygd. Lilla kurve: Arbeidssøkere uten noen trygd. Oransje kurve : Sysselsatte i offentlige tiltak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus