Fikk seilbåt i reketrålen

Foto: Bertel Ludvig Bertelsen har i 50 år sørget for fersk sjømat til nordmenn over hele landet. Foto: Hanna Sikkeland.
Foto: Bertel Ludvig Bertelsen har i 50 år sørget for fersk sjømat til nordmenn over hele landet. Foto: Hanna Sikkeland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bertel Ludvig Bertelsen (65) har jobbet som fisker i 50 år. Det rareste han har fått i trålen så langt er en seilbåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STAVANGER (ABC Nyheter): Klokka nærmer seg 09.00. De fleste av oss jobber fortsatt med å gni søvnen ut av øynene, og Stavanger sentrum er også i ferd med å våkne til liv.

For Bertel Ludvig Bertelsen (65) startet derimot dagen for mange timer siden. Han har vært ute i Stavanger-skjærgården med reketråleren sin siden klokka 03.00.

De siste 50 årene har han trosset både vær og vind og skaffet sjømat til folk over hele landet. Sin første båt fikk han da han var 15 år gammel. Det var aldri snakk om noe annet enn å følge i farens fotspor - og etter 50 år er han fortsatt ikke lei.

Rekemangel

Det nærmer seg salgsstart i den vesle tråleren som ligger fortøyd i Stavanger sentrum. Bertelsen klargjør både reker og krabber i beholderne som er fylt til randen med is for å holde varene ferske. Vanligvis er det sønnen som står for salget fra tråleren, men Bertelsen stiller opp mens sønnen er borte på ferie noen dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er lite reker i havet nå. Vi hadde endel i vinter, men nå er det mest krabbe vi får, forklarer han mens han fyller reker i en av de hvite beholderne.

- Stavanger-folk er vant til å få rekene sine, men de kommer mest i helgene så det merker jeg ikke så mye til i dag. Om sommeren selger vi mye Leppefisk, sier han.

Les også: – Du har ikke lov til å være redd

Seilbåt i tråleren

Etter 50 år på havet, har Bertelsen flere historier om hvordan havet både gir og tar. Den rareste opplevelsen hadde han for 20 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det rareste jeg har fått i trålen er en seilbåt på rundt 27 fot. Jeg måtte taue den ut til et slepebåtfirma for å få den ut av nota. Det var helt umulig å spore opp eieren, så jeg endte opp med å betale 20.000 kroner for å kvitte meg med den, sier han oppgitt.

Da Bertelsen var 20 år, hadde han en ubehagelig opplevelse på jobb. Han satt lillefingeren på den høyre hånda i klem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den ble rett og slett klem rett av. Vi var to ungdommer på båten som kjørte rett inn til land, fikk fingeren sydd igjen og kjørte rett ut igjen med en finger mindre, sier han og legger til:

- Og det var ingen medisiner inne i bildet.

Ett tonn is

Den rutinerte fiskeren har besøk av tre barnebarn som skaper liv på den lille tråleren. Han finner frem tre plankebiter med fiskesnøre på og setter en reke i kroken på hver av dem. I enden av snøret er det bundet fast en skrue som får kroken til å synke ned i vannet.

- Rekeprisen ligger på 200 kroner for kiloen nå, sier han og legger isposer rundt dem for beskyttelse.

Tråleren har en ismaskin som produserer ett tonn is i døgnet. Det gjør at de tyske turistene som var innom fikk kose seg med ferske reker på brygga i Stavanger.

Store isflak

Bertelsen forteller ABC Nyheter om utallige fisketurer rundt om i landet - fra nord til sør, og fra øst til vest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under hans kaldeste fisketur noen gang, på Østlandet, var han og de andre nødt til å slepe store isflak over nota. Men han har også flere gode historier på lur.

- Vi likte oss utrolig godt da vi jobbet i Son. Der dro vi på dans og hygget oss, forteller han entusiastisk.

De fleste nordmenn har et spesielt forhold til reker, men ville kanskje likevel fått nok etter å ha kjent rekelukten i 50 år.

-Nei, reker blir jeg aldri lei av. Jeg spiser det ofte ennå, avslutter han.