Havarikommisjonen gransker ikke helikopterfall

Statens havarikommisjon har ikke planer om å granske hendelsen der en 37 år gammel svensk mann døde etter å ha falt 600 meter fra et helikopter onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Statens havarikommisjon bekrefter til Bergens Tidende at de er blitt varslet om saken, men opplyser at kommisjonen ikke har noen umiddelbare planer om å undersøke hendelsen.

– Vi ser på saker som er definert som ulykker eller alvorlige luftfartshendelser, noe denne hendelsen ikke er definert som, etter vårt syn. Vårt mandat er å bedre flysikkerheten. Vi ser ikke at vi kan gjøre det i denne konkrete saken, sier Halvorsen til avisen.

Tok seg ut selv

Det var like før klokken 8 onsdag morgen at den 37 år gamle mannen ble syk og hentet av et helikopter på plattformen Troll A i Nordsjøen.

Klokken 8.45, da helikopteret bare var noen få kilometer fra land, klarte mannen å ta seg ut fra helikopteret da det var 600 meter over vannet. En redningsaksjon ble iverksatt, og mannen ble funnet død en time senere.

– Meldingen vi fikk var at passasjeren hadde tatt seg ut via en av nødutgangene mens helikopteret var i luften, sier politioverbetjent Thomas Sørensen i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

Politiet etterforsker formelt saken som et mistenkelig dødsfall, og den avdøde skal obduseres.

– Vi må kunne utelukke at det har skjedd noe kriminelt før vi avslutter etterforskningen, sier Sørensen.

– Har ikke gjort feil

Det er selskapet CHC Helikopter Service som drifter helikopteret som pasienten ble hentet i.

Selskapet driver rednings- og ambulansetjeneste for plattformen, og fikk onsdag morgen melding om at det var behov for et oppdrag på Troll A.

– Dette er en tragisk hendelse for vedkommendes pårørende og for alle oss andre også, sier pressetalsmann i selskapet Svein Thompson til NTB.

I tillegg til pasienten, var det et mannskap på fem om bord i helikopteret – to piloter, en redningsmann, en heisoperatør og én fra medisinsk personell.

– Det har ikke vært gjort noen feil så langt vi kan se. Men nå skal vi granske hendelsen og se hva som kan komme ut av det, sier Thompson.

Svensk statsborger

Til Aftonbladet sier politioverbetjent Sørensen at den avdøde var svensk statsborger og at han jobbet for et selskap på plattformen.

– De pårørende er informert, og hans familie i Nord-Sverige har fått beskjed gjennom lokale politimyndigheter, sier Sørensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus