Mener niqab-forbud vil virke mot sin hensikt

Det anslås at mellom 50 og 100 kvinner i Norge bruker niqab. (Foto: AP Photo/Amr Nabil / NTB Scanpix)
Det anslås at mellom 50 og 100 kvinner i Norge bruker niqab. (Foto: AP Photo/Amr Nabil / NTB Scanpix)

Forbudet som skal fremme samfunnsdeltagelse for kvinner vil gjøre det motsatte for de 50-100 kvinnene i Norge som bruker det heldekkende plagget, hevder kvinnene selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om et eventuelt forbud mot niqab i Norge har dukket opp i kjølvannet av den europeiske menneskerettighetsdomstolens dom om at et forbud mot heldekkende plagg ikke er i strid med europeiske menneskerettigheter.

Et slikt forbud er blant annet ment for å øke samfunnsdeltagelsen. Det motsatte vil skje hevder Leyla Hasic til Klassekampen.

Hasic er en av 50-100, etter hennes overslag, som bruker det heldekkende plagget niqab i Norge. Hun er klar på at ønsket Fremskrittspartiet har om et forbud, ikke vil være til kvinnenes beste.

– Vi vil bli fratatt bevegelsesfriheten. Vi vil ikke ha et annet valg enn å sitte hjemme. Det er kvinneundertrykkende når vi blir tvunget til å ta den av, sier Hasic til Klassekampen.

Les også: Niqab og burka kan bli forbudt i Norge

Trakkasering

Leyla Hasic forteller om trakassering, verbalt og fysisk, fordi hun velger å bruke niqab. Hun opplever at nordmenns holdninger til plagget varierer med hvordan det omtales i media og hvilke assosiasjoner som skapes.

Linda Alzaghari, daglig leder i tenketanken Minotenk forklarer hvorfor kvinner velger å dekke seg til med ønsket om tilknytning og identifisering.

– De ønsker å skape et skille mellom seg og den verdslige verden, sier Alzaghari til Klassekampen.

Les også: Domstol opprettholder fransk niqabforbud

Bøtelegges

Med dommen fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen opprettholdes forbudet mot burka og niqab i Frankrike. Brudd på loven som forbyr bruk av ansiktsdekkende plagg på offentlige plasser kan straffes med bøter opp til 150 euro.

Loven fra 2010 har blitt kopiert i Belgia, noen byer i Italia og i Barcelona i Spania.