Mener niqab-forbud vil virke mot sin hensikt

Det anslås at mellom 50 og 100 kvinner i Norge bruker niqab. (Foto: AP Photo/Amr Nabil / NTB Scanpix)
Det anslås at mellom 50 og 100 kvinner i Norge bruker niqab. (Foto: AP Photo/Amr Nabil / NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet som skal fremme samfunnsdeltagelse for kvinner vil gjøre det motsatte for de 50-100 kvinnene i Norge som bruker det heldekkende plagget, hevder kvinnene selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten om et eventuelt forbud mot niqab i Norge har dukket opp i kjølvannet av den europeiske menneskerettighetsdomstolens dom om at et forbud mot heldekkende plagg ikke er i strid med europeiske menneskerettigheter.

Et slikt forbud er blant annet ment for å øke samfunnsdeltagelsen. Det motsatte vil skje hevder Leyla Hasic til Klassekampen.

Hasic er en av 50-100, etter hennes overslag, som bruker det heldekkende plagget niqab i Norge. Hun er klar på at ønsket Fremskrittspartiet har om et forbud, ikke vil være til kvinnenes beste.

– Vi vil bli fratatt bevegelsesfriheten. Vi vil ikke ha et annet valg enn å sitte hjemme. Det er kvinneundertrykkende når vi blir tvunget til å ta den av, sier Hasic til Klassekampen.

Les også: Niqab og burka kan bli forbudt i Norge

Trakkasering

Leyla Hasic forteller om trakassering, verbalt og fysisk, fordi hun velger å bruke niqab. Hun opplever at nordmenns holdninger til plagget varierer med hvordan det omtales i media og hvilke assosiasjoner som skapes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Linda Alzaghari, daglig leder i tenketanken Minotenk forklarer hvorfor kvinner velger å dekke seg til med ønsket om tilknytning og identifisering.

– De ønsker å skape et skille mellom seg og den verdslige verden, sier Alzaghari til Klassekampen.

Les også: Domstol opprettholder fransk niqabforbud

Bøtelegges

Med dommen fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen opprettholdes forbudet mot burka og niqab i Frankrike. Brudd på loven som forbyr bruk av ansiktsdekkende plagg på offentlige plasser kan straffes med bøter opp til 150 euro.

Loven fra 2010 har blitt kopiert i Belgia, noen byer i Italia og i Barcelona i Spania.