Sarkozy bedyrer sin uskyld:

Sarkozy mener han er offer for politisk spill

Ekspresident Nicolas Sarkozy (t.h.) forlater boligen sin i Paris onsdag. Han ble samme dag siktet for korrupsjon. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters)
Ekspresident Nicolas Sarkozy (t.h.) forlater boligen sin i Paris onsdag. Han ble samme dag siktet for korrupsjon. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters)

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy mener pågripelsen var ment å ydmyke ham. – Jeg har aldri brutt loven, hevder Sarkozy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarkozy sier han er «dypt sjokkert» over korrupsjonssiktelsen mot ham.

– Alt blir gjort for å skape et inntrykk av meg som ikke er sannferdig, mener han.

– Jeg har aldri handlet i strid med loven. Det har vært et forsøk på å ydmyke meg ved å bringe meg inn i meg i form av en pågripelse, sa Sarkozy i et intervju med LCI Television og radiokanalen Europe 1 onsdag kveld.

Videre fordømmer ekspresidenten det han mener er «politisk utnyttelse av deler av dagens rettssystem». Anklagen retter seg trolig mot det regjerende sosialistpartiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Politisk organisert

Sarkozy ble anholdt og tatt inn til avhør tirsdag, mistenkt for å ha forsøkt å påvirke etterforskningen i en tidligere korrupsjonssak.

Etter 15 timer i avhør ble han natt til onsdag fremstilt for dommere i Paris og siktet. Det er første gang noensinne at en tidligere fransk president er pågrepet i forbindelse med en politietterforskning.

– I vårt land, som er et land med menneskerettigheter og rettsprinsipper, er det ting som blir organisert. Det franske folk trenger å vite hva dette dreier seg om, og i samvittighet og frihet selv dømme hvordan de vil tolke det, sa Sarkozy, som stilte spørsmål ved at en av dommerne er medlem i en av venstresidens fagforeninger.

Bakgrunn: Sarkozy siktet for korrupsjon

– Jeg vil si til alle som hører eller ser, at jeg aldri har sviktet dem og aldri har gjort noe som er i strid med republikkens verdier eller rettsstatens prinsipper, sa ekspresidenten videre.

I harnisk

Sarkozy er nå løslatt, men siktelsen kan være nok til å ødelegge for hans planer om et politisk comeback under presidentvalget i 2017. Onsdag kveld varslet han at han til høsten vil bestemme seg for om han akter å vende tilbake til politikken.

Sarkozys partikolleger mener han er utsatt for en heksejakt. De anklager politiske motstandere for å drive frem en prosess med hensikt å ødelegge hans politiske fremtid.

– Aldri før har en tidligere president blitt behandlet på en slik måte, og blitt utsatt for et slikt ustyrlig hat, sier Christian Estrosi, ordfører i Nice og medlem av Sarkozys konservative parti UMP.

Havner neppe i fengsel

Både nåværende president François Hollande og statsminister Manuel Valls fremholdt samme dag at Sarkozy må anses som uskyldig inntil han eventuelt er dømt.

I teorien risikerer Sarkozy opptil ti års fengsel hvis han blir dømt. Eksperter mener imidlertid at det er lite sannsynlig at ekspresidenten havner bak murene uansett om han blir kjent skyldig eller ei, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Løslatt

Sarkozy har siden han gikk av som president i 2012, blitt knyttet til en rekke korrupsjonssaker. Blant annet mistenkes det at Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi bidro til å finansiere Sarkozys valgkamp i 2007.

Det er etterforskningen av denne saken Sarkozy nå er siktet for å ha forsøkt å forpurre. Korrupsjonsjegerne er spesielt opptatt av å få fastslått hvorvidt Sarkozy forsøkte å få en dommer forfremmet til en stilling i Monaco i bytte mot innsideinformasjon.

Dommeren, Gilbert Azibert, fikk ikke stillingen, men han er nå siktet sammen med Sarkozy. Det er også Sarkozys advokat, Thierry Herzog. Herzogs advokat hevder at det finnes svært lite bevismateriale til å underbygge anklagene.

– Dette er bare basert på telefonavlytting, og lovhjemmelen for dette vil bli sterkt utfordret i retten, sier Paul-Alvert Iweins.

Utnyttet arving

Sarkozy har tidligere også blitt etterforsket for å ha utnyttet Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt (91), men han er nå utenfor mistanke.

Bettencourt, som senere ble umyndiggjort, skal ha gitt store kontantbeløp til Sarkozys valgkamp.

Korrupsjonsjegerne fikk under etterforskningen tillatelse til å avlytte Sarkozys telefon, men etter fire resultatløse måneder oppdaget de at presidenten hadde en hemmelig telefon registrert i falskt navn. Politiet mistenker dermed at Sarkozy var blitt tipset om avlyttingen, og dette er ett av forholdene han nå er siktet for.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus