Shreks stemme stemmer mot skotsk uavhengighet

Mike Myers og figuren Shrek, som han har gitt stemmen sin til, håper Skottland forblir en del av Storbritannia. (Foto: AFP PHOTO/Max Nash / NTB Scanpix)
Mike Myers og figuren Shrek, som han har gitt stemmen sin til, håper Skottland forblir en del av Storbritannia. (Foto: AFP PHOTO/Max Nash / NTB Scanpix)

Skuespiller Mike Myers skotske alibi, den grønne Shrek, håper at det skotske folket sier nei til uavhengighet når de skal til stemmeurnene i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18. september går skottene til stemmeurnene for å avgjøre landets framtid - skal de fortsette å være britiske eller skal de bli selvstendige.

Skuespiller og filmskaper Mike Myers, kjent som Austin Powers og stemmen til Shrek, taler for at Skottland forblir under Storbritannia. I et radiointervju hos BBC får Myers spørsmål om hva filmfiguren Shrek mener om saken.

– Shrek ønsker det som det skotske folket ønsker, svarer Myers med Shreks skotske stemme.

For egen regning svarer Myers at han ikke ønsker forandring i nasjonsstrukturen i Storbritannia.

– Jeg elsker Skottland, men håper de forblir en del av Storbritannia. Skulle de likevel ikke forbli det, elsker jeg dem likevel, sier Myers.

Myers selv er fra Canada, med foreldre fra Liverpool. Med andre ord ingen klar, åpenbar kobling til spørsmålet om skotsk uavhengighet utenom Shreks skotske aksent. Mangelen på tilknytning lar enkelte seg hisse opp over.

– Snakke med skotsk aksent én gang som grunn til å mene noe er en parodi, skriver en leser i kommentarfeltet hos skotske The Herald.

Flere av leserkommentarene har ironiske ordlyder som at «Canada bør igjen bli en del av USA.»

Kjendisstøtte

Fra før har Harry Potter-forfatter J. K. Rowling gitt sin støtte til nei-folket i Skottland. Rowling, født i England, men bosatt i Skottland i flere år donerte i juni 1 million pund til en av kampanjene mot uavhengighet.

Heller ikke hennes trekk i spillet om skotsk uavhengighet falt i god jord. Hun mottok trusler i etterkant av donasjonen.

På lista over kjente personer som støtter nei-siden finner vi blant andre: sangerinnen Susan Boyle (England) og fotballtrener Alex McLeish (Skottland).

Kjente røster kun begrenset hjelp

Både ja- og nei-siden bruker kjente ansikter for å promotere seg selv. Kjendiser appellerer ofte mer til folk enn politikere, men det kan også slå andre veien.

Det er skotsk-amerikanske Alan Cummings et eksempel på. Han var en svært aktiv figur for ja-siden, men siden han ikke har stemmerett i saken, kan han oppleves som ikke-legitim, ifølge John Curtice ved Strathclyde universitetet i Glasgow.

Yes Scotland-kampan jen trodde de kunne vinne stemmer kun ved å knytte seg til kjente fjes. Men dette er en debatt folket kan mye om, en debatt som vekker følelser og som folk har diskutert i 40 år, sier Curtice til The Guardian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus