Serieovergriper (29) dømt for 14 nye overgrep

OVERGREP: En 29 år gammel mann fra Rogaland er i Jæren dømt til seks års forvaring for seksuelle overgrep mot barn. Mannens forsvarer varsler at dommen blir anket. Foto: NTB scanpix
OVERGREP: En 29 år gammel mann fra Rogaland er i Jæren dømt til seks års forvaring for seksuelle overgrep mot barn. Mannens forsvarer varsler at dommen blir anket. Foto: NTB scanpix

Flere av overgrepene skjedde mens den 29 år gamle rogalandingen var hjemme hos venner og bekjente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 29 år gammel familiefar fra Rogaland er i Jæren tingrett dømt til seks års forvaring for 14 tilfeller av seksuelle overgrep mot barn under 14 og 16 år.

Overgrepende skjedde fra 2000 til 2013, ifølge dommen.

Jæren tingretten har dømt mannen til å betale totalt 720.000 kroner i oppreisningserstatning til de fornærmede.

Statsadvokat Jo Christian Jordet beskriver saken som alvorlig.

– Jeg har ikke fått lest dommen nøye, men jeg registrer at påtalemyndigheten har fått medhold i det vesentlige. Det var en alvorlig tiltale, noe valg av straffereaksjon i retten vitner om, sier Jordet til ABC Nyheter.

Påtalemyndigheten nedla påstand om syv år i forvaring, med fradrag av 348 dager for utholdt varetekt.

Mannen sto tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt mot elleve gutter, men ble frikjent for to overgrep mot en av de fornærmede.

Les også: Retten trodde på barna, foreldre dømt for overgrep

Ett år i varetekt

Flere av overgrepene skjedde i hjemmene til barna, mens foreldrene, som var venner eller bekjente av 29-åringen, oppholdt seg i andre rom.

Mannens forsvarer Anne Elisabeth Kroken sier hennes klient nekter all straffskyld.

– Han er lei seg. Min klient har tilbakevist påstandene som har blitt rettet mot ham. Han har forsøkt å belyse saken best mulig, men opplever at han ikke blir trodd, sier Kroken til ABC Nyheter.

29-åringen har sittet i varetekt siden pågripelsen i juni i fjor.

– Han er tydelig preget av belastningen det medfører. Han har det ikke greit, sier Kroken.

Forsvareren varsler nå at dommen blir anket.

– Dommen vil bli anket i sin helhet, sier hun.

Les også: – Misbrukte barn, eldre og døde personer

– Håpet å slippe anke

Bistandsadvokat for ti av guttene i saken, advokat Kjersti Jæger, sier til ABC Nyheter at det er vanskelig for de fornærmede at 29-åringen ikke erkjenner straffskyld.

– Det ville alltid vært lettere om han erkjente dette. For barna blir det en ytterligere tilleggsbelastning, sier Jæger.

– Hva har de sagt om en ankesak?

– Alle hadde håpet de slapp dette, sier hun og følge opp:

– Dette er unge mennesker som synes det er vanskelig å fortelle om det som har skjedd. De er ulike personer som ikke reagerer likt, men gjennomgående er vel at de ønsker å slippe at saken kommer opp i en ny rettsinstans.

Les også: TV-stjernen Rolf Harris dømt for overgrep

Behandling for pedofili

29-åringen har to ganger tidligere blitt dømt for seksualforbrytelser mot barn.

I 2012 ble han dømt til 45 dagers fengsel for å ha misbrukt en syv år gammel gutt. I februar 2013 ble han igjen dømt, denne gangen ble det fem måneders fengsel for overgrep mot to ti år gamle gutter. Kort tid etter at han kom ut ble han igjen pågrepet og siktet for en rekke overgrep.

I en rettspsykiatrisk erklæring lagt frem i Jæren tingrett kommer det frem at 29-åringen sannsynlig innfrir kriterier for diagnosen pedofil.

Selv nekter han å inngå i en behandling mot eventuell pedofili, noe rettspsykiaterne mener kan føre til nye overgrep.

«Ved fravær av profesjonell oppfølging eller manglende involvering fra observandens side, vil konsekvensene av eventuelt seksuelt avvik ikke avta. Det vil være risiko for at han ikke får korrektiv på sine holdninger/atferd, og dermed økt sannsynlighet for gjentakelse», står det i den rettspsykiatriske erklæringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus