Konflikten mellom Israel og Palestina:

Brende fordømte drap på israelere - var taus om drap på palestinere

Ensidig fordømmelse? Børge Brende rykker ut mot grufulle drap på israelske tenåringer, har ikke gjort det samme med drapene på unge og gamle palestinere. Foto: Brendan Smialowski (AFP Photo)
Ensidig fordømmelse? Børge Brende rykker ut mot grufulle drap på israelske tenåringer, har ikke gjort det samme med drapene på unge og gamle palestinere. Foto: Brendan Smialowski (AFP Photo)

Tirsdag rykket utenriksministeren ut med fordømmelse av drapene på de kidnappede israelske tenåringene. De israelske styrkenes drap på palestinere dagene i forveien utløste ingen reaksjon fra Brende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge fordømmer drapet på de tre israelske tenåringene som ble kidnappet for snart tre uker siden. De ansvarlige må pågripes og stilles til ansvar, og vi må unngå en ytterligere opptrapping av konflikt, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding tirsdag.

Han fikk umiddelbart en takk fra Israels fungerende ambassadør George Deek, skriver NTB.

I perioden fra kidnappingen av de israelske ungdommene skjedde, til de ble funnet døde, har israelske sikkerhetsstyrker gjennomført omfattende aksjoner i palestinske områder, og drept en rekke palestinere.

Over 355 palestinere er pågrepet og opptil seks personer drept under den

israelske militæroperasjonen. To palestinske gutter på 14 og 19 år er blant de drepte, skrev NTB 24. juni.

Les også: Israelske soldater drepte to palestinere til

Ingen norsk reaksjon å finne

En gjennomgang av pressemeldingene fra Utenriksdepartementet viser ingen reaksjoner mot disse israelske drapene på palestinere.

ABC Nyheter stilte følgende spørsmål til Utenriksdepartementet:

  • Har Norge protestert på at Israel har drept flere palestinere og sprengt hus i palestinske områder?
  • Hva mener Norge om de militære aksjonene Israel nå foretar som reaksjon på drapet av de tre tenåringene?
  • Hva tenker utenriksministeren om kollektiv avstraffelse og israelske drap på «mistenkte» palestinere?

– Jeg er bekymret for den eskaleringen av volden vi har sett det siste døgnet. Vi må unngå flere tap av uskyldige liv. Jeg vil oppfordre alle til ikke å la denne ugjerningen føre til en opptrapping av konflikten med gjengjeldelsesaksjoner og nye voldshandlinger. Det er nå viktigere enn noensinne å få på plass en politisk prosess som kan peke framover, ut av volden, svarer statssekretær Bård Glad Pedersen i en epost.

– Bare når det er nødvendig

– Leteaksjonen som har pågått siden kidnappingen, har ført til flere tragiske dødsfall. Vi kjenner ikke til hendelsesforløpet som har ledet til disse dødsfallene. Det er uansett et krav at Israel opptrer i tråd med sine folkerettslige forpliktelser. Dette innebærer blant annet at israelske sikkerhetsstyrker ikke bruker dødelig makt, med mindre det er nødvendig for å unngå tap av liv, fortsetter Glad Pedersen.

– Fordømmer Norge drapene Israel har begått i forbindelse med letingen etter de tre guttene, og krever Brende etterforskning for å pågripe de ansvarlige, i likhet med det han gjør angående drapet på de israelske guttene?

Utenriksdepartementets fungerende kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen vil ikke svare direkte på det.

– Spørsmålet om Norge vil kreve etterforskning og at de ansvarlige stilles til ansvar, er besvart i sitatet fra statssekretæren overfor, skriver han.

Les også: - Palestinsk 15-åring drept av israelske soldater

Fordømmer drap på palestinsk tenåring

Men onsdag gikk utenriksministeren ut med fordømming av drapet på den palestinske tenåringen i Jerusalem onsdag.

– Hevnaksjoner er helt uakseptabelt. Selv om omstendighetene rundt drapet fortsatt er uklare er det er avgjørende at gjerningsmennene også for denne udåden stilles til ansvar, og at motivet bak handlingen må avklares, sier Brende til NTB.

Dette drapet blir fordømt også av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Onsdag ble det funnet et lik i et skogholt vest i Jerusalem. Den døde er fortsatt ikke formelt identifisert, men mye tyder på at det er en 16 år gammel israelsk gutt, som ble meldt savnet noen timer tidligere.

16-åringen skal ha blitt bortført, lemlestet og drept onsdag morgen da han var på vei til moskeen i den palestinske bydelen Shuafat i det annekterte Øst-Jerusalem.

Ifølge israelsk militærradio er det trolig snakk om et hevnangrep etter at tre israelske tenåringsgutter ble funnet drept tidligere i uken.

– Jeg er svært bekymret for den økende volden mellom Israel og palestinerne. En opptrapping av konflikten med gjengjeldelsesaksjoner og nye voldshandlinger gagner ingen. Vi vet at dette først og fremst vil ramme sivile, sier Brende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus