Ukraina bomber opprørerne på ny

Ukrainas president Petro Porosjenko deltok i møter med EU-topper i Brussel forrige uke. Foto: Philippe Wojazer (Reuters)
Ukrainas president Petro Porosjenko deltok i møter med EU-topper i Brussel forrige uke. Foto: Philippe Wojazer (Reuters)

Ukrainske stridsvogner og jagerfly gjenopptok angrepene på prorussiske separatister i øst etter at landets president avfeide et siste europeisk forsøk på å forlenge en havarert våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye kampene, som tirsdag kveld igjen raste for fullt etter en ti dager lang våpenhvile iverksatt av president Petro Porosjenko, fikk varsellampene igjen til å blinke hos europeiske ledere. Samtidig raser Russlands president Vladimir Putin, som mener verken Porosjenko er ansvarlig for ethvert fremtidig tap i konflikten.

Etter planen skal utenriksministrene til Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike samles til et hastemøte i Berlin onsdag ettermiddag for å prøve å løse krisen.

Tirsdag opplyste det ukrainske forsvarsdepartementet at en massiv offensiv, både på bakken og i lufta, er satt i verk øst i landet.

Frykter blodbad

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov har bedt sin amerikanske kollega om å sørge for at Ukrainas offensiv mot separatistene stanser. Hvis ikke militæroffensiven mot opprørerne stanser, kan landet stå overfor et nytt blodbad, mener Lavrov. Dette gjorde han klart da USAs utenriksminister John Kerry ringte ham tirsdag, ifølge det russiske utenriksdepartementet.

Ukrainas president avblåste mandag kveld den midlertidige våpenhvilen med separatistene i Øst-Ukraina. Våpenhvilen ble innført i forbindelse med en fredsplan som Porosjenko la fram for knapt to uker siden.

Les også: Porosjenko avslutter våpenhvilen i Ukraina

Erklærte en seier

Våpenhvilen er blitt brutt en rekke ganger, og flere titalls ukrainske soldater er drept og såret.

Ukraina hevde tirsdag å ha gjenerobret en grensepost mot Russland, og Porosjenko erklærte tirsdag den første seieren etter at kampen mot opprøret ble gjenopptatt. Grenseposten Dovzganskij i Luhansk er en av 24 i den opprørskontrollerte provinsen, og de fleste av dem er fortsatt på de prorussiske separatistenes hender.

Ønsket våpenhvile

Russlands president Vladimir Putin sier at verken han eller hans «europeiske partnere» greide å overtale Ukrainas president Petro Porosjenko til å forlenge våpenhvilen øst i landet.

– Opptil nå var Petro Aleksejevitsj (Porosjenko) ikke direkte knyttet til ordren om å starte militære operasjoner, men nå har han tatt ansvaret fullt ut, ikke bare militært, men også politisk, uttalte Putin.

EU forbereder flere Russland-sanksjoner som følge av Ukraina-konflikten, men har foreløpig ikke fattet noen avgjørelser. EU-landenes ambassadører møttes i Brussel tirsdag for å diskutere sanksjonsregimet mot Russland.

– Ubenyttet mulighet

Russlands president Vladimir Putin hevder Russland ikke har noe med separatistene å gjøre, og at den ukrainske regjeringen må ta ansvar for volden øst i landet. Han har tidligere bedt om en «langvarig» våpenhvile øst i Ukraina, der prorussiske separatister har tatt kontroll over flere viktige områder. Tirsdag morgen tok en av Putins nærmeste støttespillere igjen til orde for at våpenhvilen må fortsette.

Ifølge Porosjenko er Ukraina klar til å innføre våpenhvile «når som helst» hvis bare separatistene følger punktene i fredsplanen som han la fram for knapt to uker siden.

– Den unike muligheten for å iverksette en fredsavtale i det østlige Ukraina ble ikke utnyttet. Det skjedde på grunn av militantes kriminelle handlinger. De sto offentlig fram og erklærte at de ikke var villige til å støtte fredsplanen som helhet og våpenhvilen i særdeleshet, sier Porosjenko.

Putin og Porosjenko har sagt at de vil arbeide for at flere gisler og fanger blir frigitt. De er også enige om å få på plass sterkere grensekontroll mellom de to landene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus