Sarkozy tatt inn til avhør i korrupsjonssak

Tidligere president Nicolas Sarkozy (t.v.) ankommer nasjonalforsamlingen i Paris for å motta en pris fra sitt eget partis ungdomsorganisasjon. Bildet ble tatt 25. juni. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB scanpix
Tidligere president Nicolas Sarkozy (t.v.) ankommer nasjonalforsamlingen i Paris for å motta en pris fra sitt eget partis ungdomsorganisasjon. Bildet ble tatt 25. juni. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB scanpix

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy satt tirsdag kveld fortsatt i avhør, mistenkt for å ha forsøkt å påvirke etterforskningen av en korrupsjonssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang franske korrupsjonsjegere går til det skritt å pågripe en tidligere president. De kan nå holde ham tilbake i 24 timer. Deretter kan det eventuelt besluttes at han skal holdes tilbake i ytterligere ett døgn.

Avhørene finner sted ved etterforskernes kontor i Nanterre, der Sarkozy innfant seg tirsdag morgen.

Alvorlige anklager

Mandag ble Sarkozys advokat, Thierry Herzog, og to dommerfullmektiger tatt inn til avhør i den samme saken.

Etterforskerne forsøker å finne ut om Sarkozy ved hjelp av sin advokat forsøkte å påvirke etterforskningen av en sak som potensielt kunne ført til at Sarkozy havnet i fengsel. De mistenker at Sarkozy forsøkte å få tak i opplysninger fra en av dommerne.

Det er også mistanke om at han ble tipset om at mobilen hans ble avlyttet i forbindelse med etterforskningen av hvorvidt valgkampen hans i 2007 ble finansiert med store beløp fra Libyas daværende diktator Muammar Gaddafi og Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Saken ble henlagt i oktober i fjor, men den nye omdreiningen kan få store konsekvenser for Sarkozys håp om et politisk comeback under neste presidentvalg i 2017.

Talsmannen til den sosialistiske regjeringen sier i en pressemelding at Sarkozy «er underlagt loven som alle andre».

– Justismyndighetene er i gang med etterforskningen og vil følge saken til bunns, sier Stephane Le Foll.

Korrupsjonsekspert og politiker for De grønne i Frankrike, Eva Joly, mener pågripelsen av den tidligere presidenten er et bevis på at det franske rettsvesenet fungerer som det skal.

– Ikke mer særbehandling

– Nicolas Sarkozy er en vanlig mann og har ingen spesiell beskyttelse. Derfor avhøres han i saken der han er mistenkt for å ha prøvd å påvirke høyesterettsdommere via sin advokat. Han skal ha prøvd å annullere bevismateriale som var konfiskert. Dette er alvorlig, sier hun til TV 2.

Joly tror det er slutt på særbehandlingen av hvitsnippforbrytere nøt godt av i Frankrike tidligere.

– Folk krever mer innsats mot korrupsjon i dag enn for 10-15 år siden. Dette er et framskritt, men det er også svært alvorlig for det politiske samfunnet. Høyrepartiet er i ferd med å bryte helt sammen. Det har en stor pågående skandale om finansiering om valgkampanjen i 2012. Pågripelsen av Sarkozy kommer som en etterdønning av Bettencourt-saken, sier den mangeårige korrupsjonsjegeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus