Åpen for alle - alltid

Pistorius ikke psykisk ustabil

Oscar Pistorius rettslokalet i Pretoria mandag, etter 30 dager med psykiske tester. Foto: AFP / Marco Longari / NTB scanpix
Oscar Pistorius rettslokalet i Pretoria mandag, etter 30 dager med psykiske tester. Foto: AFP / Marco Longari / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten om Oscar Pistorius' psykiske helsetilstand slår fast at idrettsstjernen ikke led av noen mental forstyrrelse som kan ha preget ham natten han drepte Reeva Steenkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot Oskar Pistorius, som tok en seks ukers pause for at den tiltalte skulle gjennom gå en psykiatrisk vurdering, ble mandag gjenopptatt i Sør-Afrika. Vurderingen viser at Pistorius ikke hadde noen psykisk lidelse som påvirket evnen til å skille rett og galt.

Det er Pistorius' egne forsvarere som hentet inn hjelp fra psykiater Merryll Vorster for å vurdere om Pistorius lider av angstforstyrrelser.

Forhørte Pistorius' lege

Forsvarer Barry Roux uttalte i retten mandag at han ville ha mer tid til å gjennomgå rapporten, men at han ikke bestrider funnene.

I mellomtiden har Gerry Versfeld, legen som amputerte Pistorius' bein som barn, blitt avhørt i retten. I vitneboksen fortalte Versfeld at Pistorius' dårlige balanse uten protesene gjør ham sårbar i farlige situasjoner. Det ville også gjøre det vanskelig for den tiltalte å flykte fra det han trodde var en innbruddstyv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor Gerrie Nel har holdt en streng linje mot Pistorius under hele rettssaken. Han stilte spørsmål om hvordan idrettsstjernens fire pistolskudd uten protesene kan ha påvirket ham.

– Det vil være mulig, men svært vanskelig for ham å gjøre det uten å falle, svarte Versfeld.

Pistorius har tidligere forklart at han sto med ryggen mot veggen av frykt da han trodde det var en inntrenger på badet. Nel hevdet at støtten fra veggen kunne kompensere for eventuelle balanseproblemer Pistorius må ha hatt drapsnatten.

Pistorius holdt selv en demonstrasjon for retten om hvordan kroppen hans fungerer uten protesene. Det var ikke tillatt å filme eller ta bilde av demonstrasjonen.

Risikerer livstid

27 år gamle Pistorius risikerer livstid i fengsel, med en minstetid på 25 år, for å ha skutt kjæresten Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra på valentinsdagen i februar i fjor. Selv hevder Pistorius at han trodde han forsvarte seg mot en innbruddstyv.

Rettssaken, som er ventet avsluttet i løpet av juli, har pågått siden mars.