Åpen for alle - alltid

Snusskap, røykerom og skolerøyk blir forbudt

Det blir stadig vanskeligere å nyte sin tobakk i offentlighet. Foto: NTB scanpix
Det blir stadig vanskeligere å nyte sin tobakk i offentlighet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag blir tobakksskadeloven innskjerpet ytterligere, ved at selvbetjening av tobakksvarer, røykerom i bedrifter og tobakksbruk på skole- og barnehageområder blir forbudt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedformålet med endringene er å forebygge at barn og unge begynner med røyk og snus, melder Helsedirektoratet.

Nye innstramminger medfører at du fra tirsdag av må ut på gata for å røyke hvis du i dag jobber i en bedrift med særskilt røykerom. Det er kanskje gammelt nytt for deg som jobber på en skole eller i en barnehage. Du må til gjengjeld finne deg i å gå enda lenger unna for å nyte tobakk – enten det er sigaretter eller snus. Den slags blir nemlig forbudt på institusjonenes område.

Institusjoner hvor beboerne har sine hjem, offshore-installasjoner og inntil halvparten av overnattingsrommene på hoteller er unntatt fra forbudet, ifølge direktoratet.

Les også: Andelen som røyker hver dag er nesten halvert etter røykeloven

For tobakksbrukere flest er det imidlertid forbudet mot selvbetjening av tobakksvarer som kanskje vil merkes best. Sigarettene er for lengst flyttet inn i egne skap bak butikkdisken. Nå blir det også forbudt å la kundene selv plukke snusboksene ut av egne kjøleskap i butikklokalet. Også snus og andre tobakksvarer, samt såkalte tobakkssurrogater, skal heretter bak disk.

Dessuten skal alle utendørs inngangspartier til offentlige virksomheter og inngangspartier til både offentlige og private helseinstitusjoner være røykfrie fra 1. juli.