Åpen for alle - alltid

Én måneds regn på tre timer skapte store problemer i Oslo

Oslos gater fylles av vann torsdag ettermiddag. Her fra nederst i Maridalsveien. Foto: Ola Karlsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsomt regnvær, lyn, torden og haglbyger skapte trøbbel både ute og inne på Østlandet torsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uværet rammet Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Østfold og Oslo, opplyser Meteorologisk institutt til VG.

– Det kan se ut som det kom nesten én måneds nedbør på tre timer, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen til Aftenposten.

Foreløpige målinger tyder på rundt 54 millimeter nedbør i Oslo, men Jensen understreker at målingene er usikre.

Det kraftige uværet startet midt i rushtiden, noe som førte til at trafikken i Oslo gikk sakte, og enkelte steder stoppet helt opp.

«Vi mottar nå mange meldinger om problemer omkring i byen som følge av store nedbørsmengder. Relevante etater jobber med å bistå», meldte Oslo politidistrikt ved 16.30-tiden.

Ifølge forsker Frank Dalseth ved SINTEF ble det registrert over 3.400 lynnedslag i sentrale deler av østlandsområdet, melder NRK.

Kaos

Politiet måtte bistå med trafikkavviklingen flere steder etter at regn og hagl reduserte framkommeligheten. Andre steder, som i Brennaveien på Mortensrud, gikk det ikke an å kjøre, selv om enkelte gjorde et forsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hadde samlet seg sikkert 80 centimeter med vann, men en dristig Volvo-eier forsøkte seg. Han måtte svømme, forteller Frode Finsrud til Dagbladet.

Han var vitne til hendelsen og kunne fortelle om hagl på størrelse med små klinkekuler. På kjøpesenteret Senter Syd på Mortensrud måtte de stenge klokken 15 på grunn av haglbygene, melder NRK.

Takstein løsnet

I hovedstadens paradegate, Karl Johans gate, slo lynet ned i taket på et bygg, noe som førte til at det falt skiferstein ned på bakken. Brannvesenet kom til stedet og fikk sperret av området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt i alt værkaoset begynte det å brenne i et trehus i Hjelms gate på Majorstua. Ved 18.30-tiden hadde brannmannskapene brannen under kontroll.

Uværet førte også til problemer i togtrafikken flere steder på Østlandet. Ved Drammen stasjon ble sikringen til strømtilførselen til den ene sporvekselen slått ut, antakeligvis på grunn av et kraftig lynnedslag ved Strømsø torg, skriver Drammens Tidende. Ved togovergangen på Skotterud i Hedmark ble bommen stående nede i over 15 minutter, muligens på grunn av lynnedslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video fra da høljregnet kom fossende ned i Oslos gater.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fortsetter fredag

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt sier til Dagbladet at uværet skyldtes ustabile luftmasser som beveget seg mot hovedstadsområdet fra Østfold.

– Vi regner med at det kommer til å fortsette fredag, men kanskje blir det en liten bedring inn mot helgen, sier Moxnes.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hadde sendt ut flomvarsel for Oslo og Østlandet for øvrig på grunn av lokale, intense regnbyger.

Ifølge Meteorologisk institutt, som har sendt ut såkalt obs-varsel for Østlandet og Telemark, ventes det også fredag kraftig nedbør på opptil 40 millimeter.

Ved Klemetsrud og Mortensrud skal vann i veibanen ha skapt problemer på E6.

Se leservideo fra Jernbanetorget t-banestasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brann

Politidistriktene rundt Oslo har ikke hatt de samme problemene. Politiet på Romerike, og i Asker og Bærum forteller til NRK at de ikke har rykket ut til noen vær-relaterte hendelser.

Men enkelte andre steder på Østlandet skapte uværet problemer. I Telemark fikk brannvesenet i 17-tiden melding om skogbrann ved Kringsås/Bratningsborg. Her fikk brannvesenet kjapt kontroll, skriver Telemarksavisa. Også på Nesodden måtte brannmannskapene rykke ut til en gressbrann. Ifølge politiet i Follo var det et området på cirka ett mål som brant. klokken 17.10 meldte politiet at brannvesenet hadde kontroll på brannen. På Gaustatoppen meldte politiet i Telemark at en hytte brant ned til grunnen etter at lynet hadde slått ned.

Les også: Flomvann fosset inn på Jernbanetorget t-banestasjon

Se video fra Telthusbakken under:

(Artikkelen fortsetter under videoen)