Åpen for alle - alltid

Bekymret over alkoholpress i arbeidslivet

Bent Høie inviterer til toppmøte for å diskutere arbeidssrelatert rusbruk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bent Høie inviterer til toppmøte for å diskutere arbeidssrelatert rusbruk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie er bekymret over økende alkoholbruk i norsk arbeidsliv. Ekspert etterlyser tydeligere kjøreregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk tirsdag ut i avisen Dagen med sin bekymring over økende alkoholbruk i mange arbeidsrelaterte sammenhenger. Han får støtte av helseminister Bent Høie.

– Jeg deler Hareides bekymring. For de aller fleste er arbeidslivet en rusfri sone som vi forbinder med helse og trivsel, men vi ser også at den arbeidsrelaterte alkoholbruken øker. Arbeidsmiljøer preget av liberal drikkekultur kan bidra til drikkepress og ekskludering av enkelte grupper, sier Høie til Dagen.

– En mer gjennomtenkt holdning til alkohol og arbeidsliv er helt nødvendig. Mange opplever et sterkt alkoholpresset gjennom jobbarrangement, sier Hareide til Dagen.

Flere arrangementer

Elisabeth Ege, daglig leder leder i alkoholkompetansesenteret Akan, mener det er viktig at arbeidsplasser har tydelige kjøreregler knyttet til rusmiddelbruk:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det drikkes ikke nødvendigivis mer i hver enkelt situasjon, men det drikkes oftere. Det finnes i dag flere arrangementer på arbeidsplassen hvor alkohol gjerne er et innslag, sier Ege til ABC Nyheter og legger til:

– Gjør kjørereglene kjent ved å snakke om dem. Reglene bør reflektere hvordan man ønsker å ha det, hva som er greit og hva som ikke er grei.

Hun mener tydelige retningslinjer vil gjøre det enklere for vikarer og nye arbeidstakere å bli kjent med bedriftens alkoholkultur. Dessuten vil det gjøre det enklere for ledere å reagere dersom noen bryter kjørereglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ege oppfordrer også arbeidsgivere til å ha alternativer til alkohol ved sosiale arrangementer.

– Det er viktig at man også har gode alternativer for dem som ikke drikker alkohol, og at det ikke er alkoholen som er hovedfokuset i det sosiale arrangementet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppmøte i August

Helseministeren har sammen med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), Helsedirektoratet og Akan tatt initiativ for å sette spørsmålet på dagsorden.

I august samles ulike parter i arbeidslivet, kompetansemiljøer og bedriftshelsetjenestene til toppmøte for å diskutere hvordan arbeidslivet i større grad kan være en rusforebyggende arena.

– Innspillene fra toppledermøtet vil også bli viktige i arbeidet med ny folkehelsemelding, sier Høie.

– Vi syns det er positivt at helseministeren tar initativ til å drøfte problemstillinger knyttet til alkoholbruk i arbeidslivet, sier Ege.

I fjor fikk Akan over 800 henvendelser knyttet til alkohol i arbeidslivet.

– Det er med andre ord en høyst aktuell problemstilling å jobbe med å forebygge rus på arbeidsplassen. Det handler om å gjøre kjørereglene på arbeidsplassen kjent, men også om at ledere på et så tidlig tidspunkt som mulig tar en samtale med medarbeidere de er bekymret for, sier Ege.