Åpen for alle - alltid

Kerry trygler kurderne om å redde Irak

SAMTALER: USAs utenriksminister John Kerry besøker kurdernes president Massoud Barzani og ber ham støtte et samlet Irak. (Foto: Brendan Smialowski / Reuters / NTB scanpix)
SAMTALER: USAs utenriksminister John Kerry besøker kurdernes president Massoud Barzani og ber ham støtte et samlet Irak. (Foto: Brendan Smialowski / Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister John Kerry tryglet tirsdag lederne i den selvstyrte kurdiske regionen om å være med på å redde Irak fra å kollapse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kerry kom til Erbil etter et uannonsert besøk i Bagdad samtidig som sunnimuslimske opprørere tok kontrollen over Iraks største oljeraffineri og andre militante angrep en av landets største flybaser, bare ti mil fra hovedstaden.

Over 1.000 mennesker, de fleste sivile, er ifølge FN drept på mindre enn tre uker i forbindelse med den sunnimuslimske offensiven gjennom Nord-Irak. Tallet inkluderer ubevæpnede soldater som ble henrettet og kastet i massegraver.

USA mener at det er helt avgjørende for å hindre at Irak splittes opp at kurderne fortsetter å ta del i den politiske prosessen i Bagdad.

Men kurderne har de siste dagene gjort det klart at avtalen om å holde landet samlet nå er i fare.

– Vi står overfor en ny virkelighet og et nytt Irak, sa den kurdiske presidenten Massoud Barzani før møtet med Kerry.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria – selvstyrte Rojava

Ønsker egen stat

Tidligere beskyldte Barzani Iraks statsminister Nuri al-Maliki for å være skyldig i at volden har fått utvikle seg i Irak, og han ba ham gå av. Han sa det nå er vanskelig å se for seg Irak som en samlet nasjon.

To dager etter at islamistene startet opprøret og inntok Mosul, benyttet kurderne anledningen til å ta kontrollen over Kirkuk, en by de anser for å være deres historiske hovedstad og som ble forlatt av flyktende irakiske soldater.

Erobringen av Kirkuk fjerner hovedmotivet som kurderne kunne ha for å forbli i et samlet Irak. Inntektene fra oljeressursene rundt byen kan lett bli mye høyere enn den andelen kurderne nå får fra Bagdad av landets oljeinntekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kurdiske tjenestemenn har de siste dagene antydet privat at kurderne ikke lenger føler seg bundet til Irak og at de nå bare avventer det rette øyeblikket for å erklære seg uavhengige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FN: Over 1.000 drept i Irak de siste ukene

Må forbli samlet

Men Kerry gjorde det klart overfor Barzani at det er viktig at Irak forblir samlet.

«Uansett hvilke ambisjoner dere har for framtiden, er deres viktigste interesse på kort sikt et stabilt, suverent og samlet Irak», var en av Kerrys tjenestemenns oppsummering av Kerrys budskap til kurderne.

USA har vært svært kritisk til Malikis favorisering av sin egen sjiamuslimske folkegruppe og neglisjering av de sunnimuslimske og kurdiske minoritetene.

Men setter nå sin lit til at en ny og mer inkluderende regjering i Bagdad skal undergrave det sunnimuslimske opprøret og redde staten. Derfor trygler Kerry kurderne om å bli med på prosjektet.

Les også: – Krisen i Irak truer verden

Forsikringer fra Maliki

I Bagdad tidligere på dagen lovte Maliki Kerry at den nye nasjonalforsamlingen som ble valgt for to måneder siden, vil danne en ny regjering innen fristen 1. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bagdad har hastverk med å berge situasjonen mens ISIL og deres sunnimuslimske allierte konsoliderer sin stilling i områdene de har tatt.

En ledende amerikansk etterretningsekspert sa tirsdag at sunnimuslimer har en god mulighet til å beholde et stort område i det nordlige og vestlige Irak om ikke regjeringsstyrkene snart greier å få i gang en effektiv motoffensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at ISIL har lykkes i å knytte til seg lokale stammeledere og religiøse ledere og nå er i ferd med å rekruttere lokale menn til sine styrker.

Les også: Putin og Obama skal drøfte Irak

Kamp om raffineri

Imens fortsatte kampene om raffineriet i Baiji, 200 kilometer nord for Bagdad. Sunnimuslimene sa mandag de hadde erobret anlegget, men regjeringen hevdet tirsdag at nye styrker var fløyet inn og at angrepet var avverget.

Lokale stammeledere sa de forhandlet med ISIL om å drive anlegget, mens regjeringsstyrkene håper de skal få stammene til å bryte med ISIL og hjelpe til å forsvare raffineriet.

Tirsdag kom de første av de 300 militære rådgiverne som USA sender for å hjelpe Irak, til Bagdad. Deres første oppdrag blir å evaluere regjeringsstyrkene og opprette en kommandosentral.