Eks-redaktør frikjent i britisk medieskandale

Andy Coulson og Rebekah Brooks var begge tiltalt for blant annet telefonhacking i det som utviklet seg til å bli en av Storbritannias lengste og dyreste rettsaker. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL
Andy Coulson og Rebekah Brooks var begge tiltalt for blant annet telefonhacking i det som utviklet seg til å bli en av Storbritannias lengste og dyreste rettsaker. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL

Rebekah Brooks er frikjent på alle punkter, mens Andy Coulson er funnet skyldig i telefonhacking i en av Storbritannias største medieskandaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

News of the World-skandalen
  • Januar 2007: News of the Worlds hoffredaktør Clive Goodman blir dømt til fire måneders fengsel for avlytting av kongelige telefonsvarere. Det kommer fram at også andre kjente personers telefonsvarere var blitt avlyttetet.
  • September 2010: En tidligere reporter i avisen hevder at avisens nå avgåtte sjefredaktør Andy Coulson personlig ba ham ta i bruk telefonavlytting. En parlamentsgransking blir igangsatt.
  • Januar 2011: Coulson trekker seg fra stillingen som statsminister David Camerons pressesjef. Politiet starter ny etterforskning.
  • Juli 2011: Det kommer fram at avisen har hacket telefonsvarerne til krimofre, drepte soldater og deres pårørende. News of the World blir lagt ned og News International-sjef og tidligere News of the World-redaktør Rebekah Brooks går av. Hun blir senere pågrepet av politiet, men løslatt mot kausjon.
  • Juli 2012: Britisk påtalemyndighet varsler at Brooks og Coulson vil bli tiltalt for avlytting.
  • Oktober 2013: Rettssaken mot Brooks, Coulson, Goodman og fem andre personer, starter. Tiltalen gjelder tre forhold: Avlytting av mobilsvarmeldingene til over 800 personer, bestikkelse av offentlige tjenestemenn og hindring av politiets arbeid. Alle de tiltalte nekter staffskyld.
  • 24. juni: Juryen finner Coulson skyldig i telefonhacking, mens Brooks og fire andre blir frikjent på alle punkter. Den siste tiltalte fikk utsatt rettssaken i desember på grunn av sin helsetilstand.
    (NTB)

Rebekah Brooks, tidligere redaktør i den omstridte avisen News of the World, er frikjent på alle punkter i det som omtales som en av Storbritannias største medieskandaler noensinne.

Mannen som satt som redaktør før henne og deretter jobbet som David Camerons pressesjef, Andy Coulson, er derimot funnet skyldig i planlegging av telefonhacking.

Drev med omfattende telefonhacking

Både Brooks og Coulson har vært redaktører i den nå nedlagte tabloidavisen News of the World, som hacket seg inn på telefonene til en rekke kjente personer i jakten på nyheter.

Blant annet ble medlemmer av kongefamilien avlyttet, samt telefonen til den drepte skolejenta Milly Dowler.

I en årrekke var tabloiden beskyldt for å drive grove etiske overtramp, og poentsielt ulovlige metoder, men det var først sommeren 2011 at skandalen for alvor ble rullet opp. Avisen ble nedlagt med umiddelbar virkning.

Hevdet sin uskyld

Begge de to tidligere redaktørene nektet straffskyld da saken startet i høst, og har hevdet de ikke kjente til at den ulovlige telefonavlyttingen fant sted.

Kjennelsene i Old Bailey Court i London falt etter en 130 dager lang rettssak, som er blitt fulgt tett av både britiske og utenlandske medier. Da kjennelsene ble kunngjort tirsdag, hadde juryen sittet sammen bak lukkede dører i åtte dager.

Rettssaken har vært en av de lengste og dyreste i britisk historie, skriver Aftenposten.

Hemmelig forhold

Rettssaken har avslørt at de to redaktørene også hadde et hemmelig forhold, og aktoratet mente dette understreket hvor tett båndene var mellom de to.

Det er imidlertid Brooks som har blitt den store offentlige syndebukken, og hun har de siste månedene måttet svare for seg i retten.

Britiske medier skriver at Brooks ble overveldet av følelser da kjennelsen ble lest opp. Coulson, som ble funnet skyldig, sto taus.

Belastning for Cameron

Saken har også vært en stor belastning for Cameron og flere andre politikere som er blitt beskyldt for å ha pleid altfor nære bånd til Murdoch og andre medietopper.

Blant annet har det blitt kjent at Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair ga råd til Rebekah Brooks kort tid før hun ble pågrepet sommeren 2011. Da hadde hun to dager tidligere trukket seg fra stillingen som toppsjef i News International, den britiske delen av Murdochs medieimperium.

– Endret praksis

Den britiske delen av Rupert Murdochs medieimperium understreker at de har endret praksis.

– Vi har sagt for lenge siden, og gjentar i dag, at det ble gjort feil og at vi beklager det, sier en talsperson ifølge NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus