Svært få leger straffes for tabber

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Nesten ingen leger straffes for grov feilbehandling. Årsaken er blant annet at Riksadvokaten har lagt listen høyt, mener førsteamanuensis Olav Molven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Molven har undersøkt hva som skal til for at Statens helsetilsyn råder politiet til å straffeforfølge leger og sykehus/foretak for uforsvarlig behandling av pasienter.

Undersøkelsen er basert på hendelser i perioden 2002-2008, og bare i 0,7 prosent av sakene ble det innledet straffesak mot leger eller sykehus, skriver Aftenposten.

– Jeg har påpekt at Riksadvokaten har lagt listen vel høyt, spesielt overfor foretakene, sier Molven til avisen.

Ifølge Molvens funn har også legene liten grunn til å frykte tiltale og straff, selv ved grov feilbehandling. Av 1.000 meldinger om pasientskade med dødelig utgang, begjærte Helsetilsynet påtale mot lege i én sak.

Undersøkelsen viser at det i løpet av de sju årene ble begjært 19 påtaler for grov uforsvarlig handling. Ni var mot leger og ti mot sykehus/foretak.

Pasientombud Fredrik Thorne mener systemet for å avdekke feil i helsevesenet er altfor dårlig. Molven påpeker at det lave antallet påtaleforslag fra Statens helsetilsyn kun følger det som trolig er i tråd med Riksadvokatens anbefaling.

Riksadvokaten ønsker ikke å kommentere saken, men i et rundskriv fra 2001 ble det advart mot «for intens» straffeforfølgelse og at helsepersonell driver med behandling av «livreddende karakter og under tidspress hvor konsekvensene av små feil lett blir katastrofale».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus