Politiet er forberedt på ferieinnrykk til sjøs

Den nye Vekteren er bygd i Mandal og skal holde oppsyn med ferierende nordmenn langs Oslofjorden. (FOTO: Vegard Anders Skorpen/ABC Nyheter)
Den nye Vekteren er bygd i Mandal og skal holde oppsyn med ferierende nordmenn langs Oslofjorden. (FOTO: Vegard Anders Skorpen/ABC Nyheter)

Sommerferie og Sankthans betyr mer å gjøre for Oslo havnepoliti, men med sin nye båt skal de «luke ut verstingene», ifølge havnepolitisjef Roar Isaksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2014 har startet verre enn 2013 da hele 119 personer omkom i drukningsulykker i Norge, ifølge den foreløpige oversikten fra Norsk folkehjelp.

I løpet av årets fem første måneder har 38 omkommet, mot 35 i fjor og 13 i 2012, viser statistikken.

Den nest hyppigste årsaken til dødsfall på sjøen var i fjor bruk av fritidsbåt.

Sjøfartssdirektoratets ulykkesstatistikk (pdf.-fil) for perioden 2003-2013 viser at det i gjennomsnitt dør 35 personer i ulykker knyttet til bruk av fritidsbåter. Langt på vei alle er menn over 40 år, en fjerdedel av dem var beruset og kun ved syv av dødsfallene brukte den forulykkede flytevest.

Oslo-ordfører Fabian Stang mener nordmenn må begynne å tenke annerledes når det gjelder alkohol på sjøen. Han innrømmer at et glass hvitvin på fjorden er godt, men at det får vente.

– Vent med å ta det glasset med vin eller den ølen til du er i land. Det må til en holdningsendring, sier Stang til ABC Nyheter.

– Er det mulig å endre nordmenns holdninger?

– Ja, men det tar tid, sier ordføreren.

Artikkelen fortsetter under videovinduet

Politiet samarbeider

Innen tre timers reise fra Oslo havn bor omtrent halve Norges befolkning. Området dekkes av flere politidistrikter, og i sommersesongen skal distriktene sammen patruljere Oslofjorden.

Havnepolitisjef Roar Isaksen presenterte Oslo-politiets nye patruljefartøy, Vekteren, til Sankthans-feiringen og er klar til å passe på feirende og ferieklare båtfolk.

Les også: Derfor feirer vi Sankthans

– Jeg håper folk bruker sjøen, det er et flott sted for rekreasjon. Og så er det vår jobb å luke ut verstingene, sier Isaksen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under videovinduet

Onkel blå har blitt grå

Der den ligger ved rådhuskaia i Oslo kan Vekteren se ut som en sandblåst farkost klar for reparasjon. Men den grå overflaten med sorte og gule striper er synet brukerne av Oslofjorden skal bli vant til.

Etterkommeren avløser den gamle etter 30 år i tjeneste. På høy tid mener havnepolitisjefen. Selv om den gjør 40 knop er det fortsatt nok av sivilister med penger på bok og store motorer bak som kan kjøre fra dem.

Ikke problematisk mener havnepolitisjefen, som heller understreker at de er til stede for forebyggende arbeid.

Den gamle Vekteren ble solgt til en privatperson på sørlandet for omtrent 700.000 kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus