Solberg: – Ap svikter som seriøst styringsparti

Statsminister Erna Solberg taler under Høyres sentralstyremøte i Oslo søndag ettermiddag. Der fikk Jonas Gahr Støre så hatten passet. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg taler under Høyres sentralstyremøte i Oslo søndag ettermiddag. Der fikk Jonas Gahr Støre så hatten passet. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) mener Arbeiderpartiet viser tegn til å svikte som seriøst styringsparti etter at de kom i opposisjon. – Useriøs kritikk, svarer Aps partisekretær Raymond Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg benyttet anledningen til å lange ut mot Arbeiderpartiet, da hun innledet under Høyres sentralstyremøte søndag.

– Vi ser tegn til at partiet bryter med en langvarig tradisjon for å være et seriøst styringsparti, uttalte Solberg, og ramset opp Utsira-saken, landbrukspolitikken og bistand til Syria som eksempler.

– I Utsira-saken ble Ap først med på et forslag som bryter helt med de vanlige retningslinjene for petroleumspolitikken. I landbrukspolitikken har Knut Storberget gjort sitt ytterste for å svekke forhandlingsinstituttet. I diskusjonen om bistand til Syria har man kommet med store løfter i mediene, men ikke fulgt opp i sine egne budsjetter i Stortinget. Det er en fremgangsmåte som Ap før ville fnyst av i stortingssalen, hvis andre partier hadde prøvd seg, utdyper Solberg overfor NTB.

– I et vakuum

Hun sier hun opplever at Ap nå befinner seg i et vakuum.

– De har tapt et valg og har vært gjennom et lederskifte, jeg opplever at de leter litt etter hvordan de skal profilere seg, sier hun.

Hun sier hun med forundring også har merket seg at arbeid nå ikke lenger profileres som et av partiets tre hovedsaker, som er klima, helse og kunnskap.

– Det mener jeg er veldig feil. For spørsmålet om konkurransekraft for norsk næringsliv for å tygge folks jobber er blant de viktigste vi kan jobbe med uansett.

Les også: - Arbeiderpartiet har skjønt det!

– Useriøst

Partisekretær Raymond Johansen avfeier kritikken.

– Hun hadde nok drukket veldig mye Möllers tran da hun sa det, for det er en useriøs merkelapp å sette på Ap. Vi sliter heller iblant med at vi er overansvarlige, så dette drar jeg litt på smilebåndet av, sier Johansen til NTB.

Han mener også Solberg bommer i sin analyse av Ap ikke lenger er så opptatt av arbeid.

– Arbeid er sak nummer én for oss alltid. For oss ligger det implisitt i kunnskapsbegrepet. Man må ha kunnskap for å hele tiden skaffe nye områder man skal satse på for å sikre folk arbeid.

Les også: Solberg: – Mer støy med mindretall

Jonas vs. Jens

Statsministeren sier hun er spent på hvilken kurs Aps nye leder Jonas Gahr Støre vil stake ut.

Hun har flere ganger den siste tiden uttalt at Høyre må forberede seg på en ny debatteknikk og stil når Ap nå går fra Jens Stoltenberg til Jonas Gahr Støre.

Til NTB utdyper hun hvilke forskjeller hun allerede ser.

– Jens var kjempegod på å ikke svare på spørsmål. Med Jonas tror jeg det blir mer direkte svar på de spørsmålene han blir utfordret på, og det er bra for den politiske debatten, sier hun.

– Er Støre en retorisk mer utfordrende debattant å møte?

– Det vet jeg ikke. Men som politiker er det veldig viktig å huske på at det journalistene og synserne synes er morsomt, ikke er det som rører folk. Noe av min suksess som politiker de siste årene, handler om at du ikke trenger å vinne alle småpoengene i en debatt, men du trenger å snakke med dem som ser deg på TV. Der kan Jonas kanskje treffe mer enn Jens, for han er mer på de arenaene, sier Solberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus