Mot tidligere løfte:

Russland reiser piggtrådgjerde mot Norge i nord

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB styrker de fysiske barrierene langs den 196km lange grensa mot Norge. Foto: Thomas Nilsen/BarentsObserver.
Det russiske sikkerhetspolitiet FSB styrker de fysiske barrierene langs den 196km lange grensa mot Norge. Foto: Thomas Nilsen/BarentsObserver.

Russisk sikkerhetspoliti bygger dobbelt piggtrådgjerde mot grensa til Norge. – Jo flere kilometre, dess bedre, sier den norske grensekommissæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med tidligere uttalelser, styrker det russiske sikkerhetspolitiet FSB nå de fysiske barrierene mellom Finnmark og Russland, skriver BarentsObserver.

Kilometer på kilometer med to parallelle piggtrådgjerder reises i nærheten av grenseovergangen der de to landene de siste årene har gått inn for å lette grensepasseringen, spesielt for lokalbefolkningen på de to sider.

– Det er en konstruksjon med en sone imellom, sånn at det blir vanskeligere å krysse og lettere å oppdage folk og dyr som prøver å krysse grensa, sier den russiske grensekommissæren Vitaly Mikahilov.

Det får BarentsObserver til å spørre om russerne er redd den norske bjørn.

«Nei», smiler Mikahilov.

I tillegg har russerne droner og annet høyteknologisk utstyr til å overvåke grensa.

Saken fortsetter under bildetRussland styrker grensevernet mot Norge: Mer piggtråd i tillegg til droner og moderne overvåkingsutstyr kommer på plass. Foto: Thomas Nilsen/BarentsObserver.Russland styrker grensevernet mot Norge: Mer piggtråd i tillegg til droner og moderne overvåkingsutstyr kommer på plass. Foto: Thomas Nilsen/BarentsObserver.

I 2006 sa derimot den daværende russiske forsvarsminister Sergej Ivanov på besøk i Oslo, at Russland ønsker å bygge ned grensekontrollen mot Norge.

Men det sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen plent nei til:

- Vi har et svært godt samarbeid med russerne om grensevakten, og et godt militært samarbeid i nord. Men Norge har også en Schengen-grense i nord, og vil opprettholde grensevakten slik som før, sa hun.

Den norske grensekommissæren, Ivar Sakserud ønsker Russlands nye, doble piggtrådgjerder velkommen.

– De er ikke noe problem. Jo mer, jo lenger - dess bedre. Alt som bidrar til å hindre illegale grensepasseringer, er bra, sier Sakserud.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus