– Russisk opptrapping et svar på Kievs fremgang

NATOs øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove (til høyre), hilser på den fungerende ukrainske forsvarsministeren Mykhailo Koval under et møte i Brussel tidligere i juni. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)
NATOs øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove (til høyre), hilser på den fungerende ukrainske forsvarsministeren Mykhailo Koval under et møte i Brussel tidligere i juni. Foto: Laurent Dubrule (Reuters)

NATOs øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, tror den nye russiske styrkeoppbyggingen ved den ukrainske grensen er et svar på ukrainske styrkers fremgang i kampen mot opprørerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vår sto opptil 40.000 russiske soldater oppmarsjert ved Ukrainas grenser, og vestlige land kom med gjentatte oppfordringer til Russlands president Vladimir Putin om å trekke dem tilbake for å roe ned spenningsnivået.

Russland gjennomførte etter hvert en delvis tilbaketrekning, men torsdag meldte NATO på ny at Russland stiller opp styrker på grensen mot nabolandet.

– Problemene vi ser i Øst-Ukraina er i stor grad støttet, finansiert og organisert av russiske interessehavere. Vi har sett at ukrainske styrker har hatt fremgang i arbeidet med å få situasjonen under kontroll, og jeg tror reaksjonene ved grensen kommer som et svar på denne fremgangen, sier general Philip Breedlove, som nylig var på norgesbesøk, til NRK.

Russland avviser at landet driver styrkeoppbygging, og Putins talsmann Dmitrij Peskov sa fredag at soldatene bare var der for å skjerpe sikkerheten ved grensen.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier på sin side at USA har opplysninger om at Russland på ny har utplassert et «betydelig antall» soldater i grenseområdene mot Ukraina, i tillegg til stridsvogner og raketter. Departementet sier etterretningsopplysninger tyder på at Russland vil gi utstyret til separatistene i Ukraina.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus