Ungarsk organisasjon ut mot Norge i EØS-strid:

– Utillatelig norsk innblanding i ungarsk organisasjonsliv

Forbudt for ungarske myndigheter å granske i Ungarn: - Dersom ungarske myndigheter ønsker innsyn i dokumenter knyttet til forvaltningen av NGO-programmet, skal dette tas opp med Financial Mechanism Office i Brussel (FMO), sier statsråd Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Forbudt for ungarske myndigheter å granske i Ungarn: - Dersom ungarske myndigheter ønsker innsyn i dokumenter knyttet til forvaltningen av NGO-programmet, skal dette tas opp med Financial Mechanism Office i Brussel (FMO), sier statsråd Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Europaminister Vidar Helgesen mener den ungarske stat ikke har rett til å granske bruken av norske EØS-midler i Ungarn. Nå tar en ungarsk paraplyorganisasjon til motmæle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den norske, statlige innblandingen i det ungarske sivile samfunn, ved ensidige utbetalinger til én side, er uttilatelig.

Det skriver den ungarske paraplyorganisasjonen Det forente sivile forum (CÖF) i et åpent brev lørdag.

Dermed blander de seg inn i en heftig strid mellom norske myndigheter, den ungarske regjeringen og andre partier i Ungarn, om måten de norske EØS-midlene til Ungarn fordeles på.

Striden førte til at Norge 8. mai stoppet utbetalingene av de avtalte 1,3 milliarder kroner i EØS-bidrag til Ungarn.

Må holde fingrene fra fatet

Høyres Europaminister Vidar Helgesen mener Høyres regjerende søsterparti Fidesz i Ungarn har brutt avtalen om forvaltningen av EØS-midlene, ved å overføre forvaltningen av dem til et annet organ enn avtalt.

Dessuten mener Helgesen at det er forbudt for ungarske myndigheter å granske forvaltning og utbetaling av EØS-midler i deres eget land.

– Jeg er dypt bekymret over ungarske myndigheters tiltak mot sivilsamfunnet og forsøk på å innskrenke ytringsfriheten. EØS-midlene er ment å støtte opp under grunnleggende europeiske verdier. Ungarske myndigheters brudd på avtalen om EØS-midlene markerer også et brudd med disse verdiene, sier Vidar Helgesen i en pressemelding.

Les også: Norge skal bruke EØS-midler til å fremme norske interesser

Beskyldninger om ensidig partistøtte

Sentralt i striden står den ungarske regjeringens anklager om at EØS-midlene, som skal fordeles av stiftelsen Ökotárs, utelukkende går til støttespillere for det grønne opposisjonspartiet LMP.

Myndighetene iverksatte så en undersøkelse, i noen norske medier omtalt som «razzia», av pengestrømmene gjennom Ökotárs. Det mener EØS-giverne, den norske stat, er ulovlig. Ungarske myndigheter har å henvende seg til EØS-midlenes kontor i Brussel hvis de har spørsmål.

– Alle opplysninger om vår forvaltning er åpne, har Ökotárs gått ut med.

Anklager har dermed oppstått om at regjeringen i Budapest ønsker å kneble det sivile samfunn.

Nå har en annen frivillig gruppe organisasjoner under paraplyen CÖF blandet seg inn og hevder det samme som Fidesz-regjeringen, at pengene blir fordelt ensidig til dem som står i opposisjon til regjeringen.

Offentlig her og der

Det førte til at at CÖF blir beskyldt for det motsatte - å være løpegutter for regjeringen. Opposisjonspartiet LMP krever at CÖF skal legge regnskap for seg og fondet de bestyrer, CÖKA.

LMPs leder Bernadett Szél hevdet på en pressekonferanse fredag at CÖF er opprettet som en falsk frivillig organisasjon av regjeringssiden.

– Vi offentliggjør hvert år våre regnskaper slik loven foreskriver. Det er derfor ikke nødvendig med etterforskning av oss fra det norskfinansierte nettstedet Atlatszo.hu, svarer CÖF i dagens åpne brev.

Der slår de fast at de ikke er tjenere for Fidesz, men arbeider for godt styresett, demokrati og rettsstatens prinsipper.

Slik er det i Norge:

Mens den norske regjeringen mener det er illegitimt av den ungarske å granske bruken av EØS-penger i Ungarn, heter det i norsk straffelov:

Ǥ 97 a.

Norsk borger eller en i Norge hjemmehørende person som av fremmed makt eller av parti eller organisasjon som opptrer i dens interesse, for seg eller for parti eller organisasjon her i landet tar imot økonomisk støtte for å påvirke almenhetens mening om statens styreform eller utenrikspolitikk eller til partiformål, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.»

Mer om Norges EØS-midler

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus