Ap frykter at Telenor kan bli russisk

Kan havne hos russiske oligarker: Telenor-aksjene som regjeringen ønsker å selge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Kan havne hos russiske oligarker: Telenor-aksjene som regjeringen ønsker å selge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

– Hvis regjeringen selger seg ned i store selskaper, kan Telenor havne i russiske oligarkers hender, mener Ap..

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og næringsminister Monica Mælands (H) eierskapsmelding fredag er «ideologisk begrunnet», mener Aps finanstalsperson Marianne Marthinsen. Hun frykter konsekvensene.

– Selvfølgelig må vi regne med at russiske oligarker vil ta eierposter i Telenor, eller kinesiske statsselskaper i Kongsberg Gruppen. Det går ikke an å regne med at norske kapitalister står klare med de 50 milliarder kronene i nedsalg som det kan bli åpnet for. Så vi må regne med en vesentlig andel utlendinger blant nye eiere, sier Marthinsen til Dagens Næringsliv.

Fredag meldte regjeringen i sin eierskapsmelding at den ønsker å selge statlige aksjer for 46 millioner kroner.

Etter bare ti år vil årlige tapte utbytter staten får fra disse aksjene, ha spist opp engangsgevinsten, skriver Klassekampen.

Bare på tre av selskapene får staten årlig aksjeutbytter på 5,1 milliarder kroner, skriver avisa.

Les også: Regjeringen vil selge aksjer for 46 milliarder kroner

Monica Mæland taus om frykt

Mæland ønsker ikke å kommentere Marthinsens utspill om at norske selskaper kan få russiske og kinesiske eiere, eller om dette kan bli et problem.

– Restriksjoner på salg er ikke avgjort. Det får vi i fullmakter fra Stortinget. Jeg kommer ikke til å kommentere når eller hvordan nedsalg skal skje, eller andre muligheter. Men generelt har Norge i mange, mange år hatt utenlandske eiere i selskapene, sier Mæland.

Les også: Jens Stoltenberg tar ikke selvkritikk for høyrevri

Telenors konserntillitsvalgte deler imidlertid Aps bekymring. Harald Stavn, konserntillitsvalgt for Nito, frykter at Telenor-aksjer kan havne hos utenlandske investorer som ikke nødvendigvis er heldige for konsernet. Selv om den norske stat sitter igjen med 34 prosent, frykter Stavn at utenlandske eiere kan legge press på for eksempel valg av hovedkontor.

Vi gjør oppmerksom på at Startsiden og ABC Nyheter eies av Telenor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus