Solhjell ber kronprinsen gjøre som oldefar

TILLIT: SV-Solhjell etterlyser en ordentlig diskusjon om hvorvidt Norge bør forbli et monarki eller om vi skal ha republikk. (Foto: NTB scanpix)
TILLIT: SV-Solhjell etterlyser en ordentlig diskusjon om hvorvidt Norge bør forbli et monarki eller om vi skal ha republikk. (Foto: NTB scanpix)

Kronprins Haakon bør gjøre som oldefaren i 1905 og be folket om tillit i en folkeavstemning, mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solhjell etterlyser en ordentlig diskusjon om hvorvidt Norge bør forbli et monarki eller om vi skal ha republikk.

Han synes derfor en folkeavstemning ville være naturlig.

– Jeg synes det er en konge verdig å be om støtte fra sitt folk, og blir det et flertall for monarkiet har han en trygghet i sin rolle som konge. Og så gir det oss andre en mulighet til å stemme over hvilken statsform Norge skal ha, sier Solhjell til TV 2.

I 1905 var det ingen folkeavstemning om hvilken statsform vi burde ha, men folket ga et rungende ja på spørsmål om prins Carl av Danmark skulle bli Norges kong Haakon VII.

Ingen ved Slottet vil kommentere saken overfor TV 2.

Voldsom kritikk

Etter at det tirsdag ble kjent at kronprinsbarna tas ut av den offentlige skolen, for å begynne på noen av landets dyreste privatskoler, lot ikke reaksjonene vente på seg.

Lengst gikk Ap-politiker Martin Kolberg.

– Det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole, er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet. Å sende barna sine på privatskole er det ingen grunn til i Norge, uttalte Kolberg til VG.

Les mer om krittikken: Kolberg: – Et steg mot avviklingen av monarkiet

– Et vanskelig valg

Kronprinsparet på sin side understreker at det var et vanskelig valg å ta barna Sverre Magnus og Ingrid Alexandra ut av den offentlige skolen.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss, fortalte kronprins Haakon.

Kronprinsparet får også støtte fra Ari Behn som mener at alle foreldre må gjøre det de mener er rett for sine barn.

Les mer:

Kronprinsparet forstår kritikken om skolevalg

Ari Behn støtter kronprinsparet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus