Høyesterett Ryanair-saken må gå for norsk domstol

Saken som flyvertinnen Alessandra Cocca (innfelt) har anlagt mot Ryanair, skal føres for en norsk domstol har Høyesterett bestemt. Foto: NTB scanpix
Saken som flyvertinnen Alessandra Cocca (innfelt) har anlagt mot Ryanair, skal føres for en norsk domstol har Høyesterett bestemt. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken om usaklig oppsigelse i Ryanair må føres i Norge, slår Høyesterett fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett sier enstemmig at saken som flyvertinnen Alessandra Cocca har anlagt mot det irske flyselskapet Ryanair, skal føres for en norsk domstol.

Italienske Cocca gikk til sak mot Ryanair i mars i fjor for usaklig oppsigelse.

Ryanair har hele tiden hevdet at arbeidsrettssaken hører hjemme i Irland, fordi det er der selskapet er registrert.

Lovvalg

Neste rettsrunde blir at Moss tingrett må ta stilling til om det er norsk arbeidsmiljølov eller irsk juss som skal anvendes.

– Vi har bedt våre advokater anføre at irsk lov anvendes i den norske domstolen i denne saken (som involverer en italiensk statsborger som er underlagt en irsk kontrakt, og som ikke har utført noe arbeid i Norge), opplyser kommunikasjonssjef Robin Kiely i Ryanair til NTB.

Parat fører saken på vegne av Cocca. YS-forbundet er innstilt på at også spørsmålet om lovvalg vil havne i Høyesterett før man kan ta fatt på selve arbeidsrettssaken. Men avgjørelsen om å føre saken for en norsk domstol, må rent praktisk også innebærer at den skal behandles etter norsk lov, mener Parat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når Høyesterett har avvist Ryanairs anke, og saken skal gå for norsk rett, er det vanskelig å se for seg at den ikke også skal gå etter norsk lov, sier forbundets advokat Christen Horn Johannessen.

– Historisk

Nestleder Vegard Einan i Parat mener at Høyesteretts avgjørelse får betydning langt utenfor Norges grenser. Han sier til NTB at EU-kommisjonen, europeisk fagbevegelse og flybransjen i Europa har ventet på utfallet av denne delen av Cocca-saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er dette en historisk avgjørelse, som vil endre måten flyselskap opptrer i Norge på. En kommende seier på spørsmålet om å bruke norsk og ikke irsk lov, vil innebære at Ryanair har brutt omtrent alle lover som finnes i Norge hva angår arbeidsforhold. Det gjelder feriepenger og rett til ferie, rett til lønn under sykdom, feil innbetalt skatt og tapte pensjons- og trygderettigheter for flere hundre ansatte over tre-fire år, sier Einan til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presser vilkår

Parat-nestlederen mener at et utfallet av saken vil kunne påvirke hele forretningsmodellen for Ryanair i hele Europa.

– Luftbransjen er preget av skarp konkurranse og at selskapene presser prisene på bekostning av de ansattes rettigheter. Sånn sett er Cocca-saken ikke bare viktig for henne, men for hele bransjen, sier Einan til NTB.

Cocca gikk til sak mot Ryanair da hun ble sagt opp ti måneder ut i den tolv måneder lange prøvetiden, etter at hun hadde rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Spørsmålet om hvilket lands domstol saken skal føres for, har gått veien fra tingretten i Moss der Ryanair fikk medhold, via Borgarting lagmannsrett som holdt med Cocca, til Høyesterett hvor ankeutvalget i første omgang sendte saken tilbake til lagmannsretten på grunn av saksbehandlingsfeil.

I mars i år kom lagmannsretten for andre gang til at saken må føres i Norge, og fredag er Høyesterett kommet til det samme.