Ukrainas president legger frem fredsplan

Ukrainas president Petro Porosjenko har lagt fram sin fredsplan. Den innebærer mer selvstyre til regionene i øst. Her deltar han på et møte i utenriksdepartementet torsdag. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)
Ukrainas president Petro Porosjenko har lagt fram sin fredsplan. Den innebærer mer selvstyre til regionene i øst. Her deltar han på et møte i utenriksdepartementet torsdag. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)

Ukrainas president Petro Porosjenko har lagt frem en fredsplan for å få slutt på separatistopprøret øst i landet. Samtidig opplyses det at regjeringsstyrkene igjen har fått kontroll over grensen til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fungerende forsvarsminister Mykhailo Koval som opplyser at regjeringsstyrkene har omringet hele området som de prorussiske separatistene opererer i.

Han sier at det innebærer at separatistenes mulighet for å frakte inn militært utstyr fra Russland er avskåret.

Samtidig opplyses det i Kreml at russiske styrker som de siste dagene er utplassert ved grensen til Ukraina, er der for å styrke vaktholdet langs grensen.

Avviser styrkeoppbygging

Russland avviser anklager om at landet driver styrkeoppbygging langs grensen. – Vi skjerper bare sikkerheten ved grensen slik det ble bestemt for flere uker siden, sier en talsmann.

– I denne saken kan vi ikke snakke om noen konsentrasjon av styrker, bortsett fra tiltak som skal styrke beskyttelsen av Russlands grenser, og som blir iverksatt på direkte ordre fra president Vladimir Putin, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Han føyer til at ordren ble gitt for flere uker siden.

I den nye fredsplanen som Porosjenko har lagt frem, ber myndighetene i Kiev om at det etablereres en ti kilometer bred buffersone langs grensen til Russland.

14 punkter

Den omfattende fredsplanen på 14 punkter ble lagt frem etter to telefonsamtaler Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin har hatt de siste tre dagene.

Porosjenko holdt også møter torsdag med lokale ledere og industrimagnater fra Øst-Ukraina for å samle støtte til fredsplanen.

I fredsplanen ber Porosjenko om at opprørerne lar seg avvæpne med det samme, samtidig som han lover å endre grunnloven slik at det blir overført mer makt til regionene.

Opprørerne får også løfte om at de ikke skal straffeforfølges om de ikke har begått alvorlige lovbrudd.

Sikker korridor

Det skal dessuten etableres en sikker korridor som væpnede russere og ukrainere kan bruke til å forlate de konfliktfylte områdene, melder TV-stasjonen Inter TV på sin nettside.

Men planen krever også at lokale myndigheter får gjenoppta sitt arbeid, et krav som separatistledere som har okkupert offentlige bygninger i et titall større og mindre byer, har avvist.

Planen nevner ikke en øyeblikkelig og midlertidig våpenhvile som Porosjenko onsdag lovte å innlede i løpet av få dager.

Nye kamper

Imens var det fredag nye harde kamper i området, dagen etter at minst 300 separatister ifølge myndighetene ble drept. Tallet kan ikke bekreftes av uavhengige kilder, men regjeringsstyrkene sier at også syv av deres egne ble drept og 30 såret.

Kampene brøt ut like øst for Krasnij Liman da de prorussiske separatistene tidlig torsdag nektet å legge ned våpnene i tråd med fredsplanen til Porosjenko.

Regjeringsstyrkene har den siste tiden hatt fremgang og sakte, men sikkert presset separatistene tilbake, selv om de ennå ikke har fått kontroll over den strategiske byen Slavjansk.