Obama: – Vi skal ikke kjempe i Irak

President Barack Obama sender opptil 300 militærrådgivere til Irak.
Foto: Kevin Lamarque (Reuters)
President Barack Obama sender opptil 300 militærrådgivere til Irak. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama sier USA vil sende 300 militærrådgivere og åpner for militæraksjoner i Irak. Han nekter likevel for at amerikanske soldater skal kjempe i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil støtte Iraks regjering i konfrontasjonen med ISIL. De siste dagene har vi utplassert militære enheter i området. Vi er forberedt på å ta målrettede militære grep hvis det blir nødvendig, sa Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld.

Kerry til Europa

Han avviser likevel at amerikanske soldater igjen skal kjempe i Irak, men sier USA vil trappe opp støtten til de irakiske styrkene.

Samtidig intensiverer amerikanerne det diplomatiske arbeidet for stabilitet i regionen. Utenriksminister John Kerry reiser til Midtøsten og Europa til helgen, for å diskutere situasjonen med andre land.

– Alle Iraks naboland må respektere landets suverenitet. De har også en egeninteresse i å unngå en borgerkrig i Irak, eller at landet blir en frihavn for terrorister, sier Obama.

– Må løses av Irak

Obama bekreftet også at USA de siste dagene har drevet med overvåking og rekognosering i Irak, for å få et bedre inntrykk av situasjonen i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er forberedt på å opprette felles operasjonssentre i Bagdad og Nord-Irak for å utveksle etterretningsinformasjon og koordinere planene for å konfrontere terrortrusselen som ISIL utgjør, sa Obama.

Han understreker at det de vil foreta seg i landet skjer i tett dialog med irakiske myndigheter.

– Til syvende og sist er dette et problem som må løses av irakerne, sa Obama.

– Viser arrene fra krigen

Presidenten, som var motstander av invasjonen av Irak i 2003, sier utviklingen i landet er en påminnelse av arrene fra USAs krig i Irak.

– Det er helt tydelig at USA må stille vanskelige spørsmål før vi går til militære skritt i utlandet. Spørsmålet jeg og vi må stille oss, er hva som er viktig for USAs sikkerhet, sier presidenten.