Obama: – Vi skal ikke kjempe i Irak

President Barack Obama sender opptil 300 militærrådgivere til Irak.
Foto: Kevin Lamarque (Reuters)
President Barack Obama sender opptil 300 militærrådgivere til Irak. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

President Barack Obama sier USA vil sende 300 militærrådgivere og åpner for militæraksjoner i Irak. Han nekter likevel for at amerikanske soldater skal kjempe i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil støtte Iraks regjering i konfrontasjonen med ISIL. De siste dagene har vi utplassert militære enheter i området. Vi er forberedt på å ta målrettede militære grep hvis det blir nødvendig, sa Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld.

Kerry til Europa

Han avviser likevel at amerikanske soldater igjen skal kjempe i Irak, men sier USA vil trappe opp støtten til de irakiske styrkene.

Samtidig intensiverer amerikanerne det diplomatiske arbeidet for stabilitet i regionen. Utenriksminister John Kerry reiser til Midtøsten og Europa til helgen, for å diskutere situasjonen med andre land.

– Alle Iraks naboland må respektere landets suverenitet. De har også en egeninteresse i å unngå en borgerkrig i Irak, eller at landet blir en frihavn for terrorister, sier Obama.

– Må løses av Irak

Obama bekreftet også at USA de siste dagene har drevet med overvåking og rekognosering i Irak, for å få et bedre inntrykk av situasjonen i landet.

– Vi er forberedt på å opprette felles operasjonssentre i Bagdad og Nord-Irak for å utveksle etterretningsinformasjon og koordinere planene for å konfrontere terrortrusselen som ISIL utgjør, sa Obama.

Han understreker at det de vil foreta seg i landet skjer i tett dialog med irakiske myndigheter.

– Til syvende og sist er dette et problem som må løses av irakerne, sa Obama.

– Viser arrene fra krigen

Presidenten, som var motstander av invasjonen av Irak i 2003, sier utviklingen i landet er en påminnelse av arrene fra USAs krig i Irak.

– Det er helt tydelig at USA må stille vanskelige spørsmål før vi går til militære skritt i utlandet. Spørsmålet jeg og vi må stille oss, er hva som er viktig for USAs sikkerhet, sier presidenten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus