Fem dømt for angrepet på Karoli-familien

Fem menn i alderen 20 til 33 år er i Oslo tingrett dømt for angrepet på Rene «Roma» Karoli og sønnen hans i et bingolokale på Torshov i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de fem var tiltalt for drapsforsøk, men samtlige nektet straffskyld for denne delen av tiltalen. Den yngste av de fem, en 20 år gammel mann, er dømt til syv års fengsel, melder Aftenposten. Han ble kjent skyldig i drapsforsøk på både far og sønn.

En 24-åring er også dømt til syv års fengsel for medvirkning til drapsforsøk, medvirkning til legemsbeskadigelse og overtredelse av våpenloven.

– Vi har mottatt dommen og informert våre klienter om resultatet. Det er foreløpig for tidlig å si om det vil bli aktuelt å anke. Nå trenger vi tid til å lese dommen nøye, sier Stian Mæland i Matrix advokater som representerer 20-åringen og 24-åringen.

Nektet straffskyld

En 31-åring og en 33-åring er begge kjent skyldig i medvirkning til legemsbeskadigelse og dømmes til fengsel i fire og et halvt år.

– Min klient er lettet over å bli frifunnet for drapsforsøk. Vi vurderer å anke på straffeutmålingen for det han selv har erkjent og har blitt dømt for, sier 33-åringens forsvarer Øystein Storvik til Aftenposten

Fire av de fem tiltalte, som alle tilhører sigøynerfamilien Josef, sa seg i retten skyldige i legemsbeskadigelse da saken mot dem startet i Oslo tingrett 13. mai. De mener angrepet på bingoen var spontant, snarere enn drapsforsøk.

To års fengsel

En 22 år gammel norskmarokkaner erkjente ikke straffskyld og fikk delvis medhold av Karoli selv. 22-åringen ble imidlertid dømt til to års fengsel for medvirkning til legemsbeskadigelse, ifølge Aftenposten.

Dommen mot de fem har bakgrunn i en brutal hendelse på Torshov Bingo i april i fjor. Karoli og hans 24 år gamle sønn ble alvorlig skadd da flere personer angrep dem med brekkjern, machete, øks og kniv.

Livstruende skader

Overvåkingsbilder fra bingolokalet har vært sentrale i etterforskningen. Karoli overlevde fordi han raskt fikk livreddende behandling, ifølge tiltalen. Også skadene på sønnen var eller kunne være livstruende.

I dommen kommer det frem at knivstikkene i Karolis kropp var 10 centimeter dype, og at han fikk overført 25 liter blod på sykehuset.

Begge de to ofrene har tidligere vært innblandet i en rekke interne oppgjør i det norske sigøynermiljøet. Fire av de fem tiltalte er barnebarn av Franz Josef, som kom til Norge samtidig som Rene Karolis far Polykarp Karoli og hans to brødre i 1956.

De to familiene har vært i konflikt i mange år og flere dommer viser at de to familiene ved en rekke anledninger har barket sammen.

Spent rettsmøte

Da saken gikk i tingretten i mai var det en spent stemning i rettssaken.

Like før retten ble satt, sa Karoli noe på romani som av de tiltalte ble gjengitt som «alle skal dø». Utsagnet ble oppfattet som en trussel.

Dommer Per Gammelgård måtte flere ganger irettesette Karoli og formane ham og de andre om kun å snakke norsk. Forsvarer Øystein Storrvik etterlyste tolk, slik at eventuelle utfall og trusler kunne oversettes.

På et tidspunkt rykket også flere politifolk og arrestbetjenter frem for å stoppe Karoli da han hisset seg opp og gikk mot de tiltalte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus