– La oslofolket fiske laks nå

FORBUD: Skiltene er satt opp langs den ni kilometer lange Akerselva. Men det respekteres ikke overalt. Foto: Vegard Anders Skorpen (ABC Nyheter)
FORBUD: Skiltene er satt opp langs den ni kilometer lange Akerselva. Men det respekteres ikke overalt. Foto: Vegard Anders Skorpen (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens laksefisket i Trøndelag begrenses, mener forsker at Akerselva bør åpnes for fiske allerede nå - to år før planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EUs klassifisering av vannkvalitet:

Norske vassdrag skal ligge over streken som EU har angitt.

Illustrasjon: Oslo kommuneIllustrasjon: Oslo kommune

Fiskebestanden i Akerselva i Oslo har hentet seg kraftig inn igjen etter at 6000 liter klor bokstavelig talt renset ut det meste av liv i elva i mars 2011.

Vannveien gjennom hovedstaden har derimot kommet tilbake til det nivået den var på før utslippet, og det rapporteres om fisk igjen.

Svein Jakob Saltveit er forsker ved Naturhistorisk Museum og ledet i 2012 arbeidet med å undersøke tilstanden for både fisk og kreps i elva etter klorutslippet.

BAKGRUNN: Klorutslipp har utradert alt liv i Akerselva

Han mener det er på tide å åpne for fiske av laks i Akerselva allerede nå, to år før planlagt. Forbudet gjelder frem til 31. desember 2015.

– Det er min mening, ja. Da er det lettere å kontrollere bestanden, tyvfiske vil det uansett være. De som fisker i elva kan også være med å kontrollere dem som tyvfisker, sier Saltveit til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så er det klart at det kan være begrensning på størrelse av fangsten eller det innføres noe fang og slipp, sier han.

Streng laksepraksis

Minstemålet for laks er 35 centimeter, men den størrelsen er det lite av foreløpig, ifølge Bjørn Torp, daglig leder i Oslo fiskeadministrasjon (OFA).

– Det vi har sett av fisk når vi har satt ut fisk, og fangstene til dem som tyvfisker viser at det meste er under minstemålet. Vi mener det er viktig la fiskestammen gyte minst én sesong før det åpnes for fiske igjen, sier Torp til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OFA-lederen sier de ikke er avvisende til å revurdere å åpne for laksefisking i før planlagt i 2016, men de går i utgangspunktet for føre-var-prinsippet.

– Vi velger en streng praksis for å vise at det er viktig å la elva være i fred, sier Torp.

Gode fiskeforutsetninger

Som NRK omtalte onsdag, får Oslo fiskeadministrasjon jevnlig gledelige meldinger om fisk i elva, men også mindre gledelige meldinger om at det fiskes tross forbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange trosser fiskeforbudet i Akerselva.

Ikke så overraskende, skal man tro funnene til Saltveit og hans forskerkolleger.

Svein Jakob Saltveit. Foto: Per Aas (Naturhistorisk museum, UiO)Svein Jakob Saltveit. Foto: Per Aas (Naturhistorisk museum, UiO)

– Ved undersøkelser i vinter fant vi hele 32 gytegroper, det indikerer at det vi først trodde (tidspunkt for fisk i elva, journ. anm.) var feil. Allerede i fjor var det stor laks i elva, sier Saltveit.

– Det slår bein under spådommene rett i etterkant av utslippene, da trodde enkelte at det ikke ville komme fisk tilbake før om seks til åtte år, sier han.

Ikke friskmeldt

Mens det i flere elver i Trøndelag er innført begrensninger i fisket, er det altså bedring i Oslo. Men den økologiske kvaliteten i Akerselva er fortsatt ikke der den skal være.

EUs vanndirektiv, som Norge må forholde seg til som EØS-land, krever at alle vassdrag skal ha kvalitetsgrad «god». Enn så lenge holder Akerselva «moderat» kvalitet (se faktaboks).

– Tilstanden generelt i elva er blitt bedre med årene, men den positive utviklingen vi så frem til 1990 tallet har stagnert. Den nedre delen av elva bærer preg av påvirkning, for eksempel fra avrenning fra store veier, gårdsbruk og fabrikker og diffuse utslipp av kloakk forekommer også sikkert, sier Saltveit.