Kong Juan Carlos har abdisert

FØLELSESLADD: Juan Carlos av Spania sa offisielt fra seg tronen under en dempet seremoni i slottet i Madrid onsdag. Etter å ha signert papirene omfavnet han sin sønn, snart kong Felipe. (Foto: Juan Medina / Reuters / NTB scanpix)
FØLELSESLADD: Juan Carlos av Spania sa offisielt fra seg tronen under en dempet seremoni i slottet i Madrid onsdag. Etter å ha signert papirene omfavnet han sin sønn, snart kong Felipe. (Foto: Juan Medina / Reuters / NTB scanpix)

Spanias kong Juan Carlos' 39 år på tronen er formelt over etter at han onsdag undertegnet abdikasjonspapirene på det kongelige slott i Madrid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en alvorstynget forsamling som hadde møtt opp i det kongelige slottet i Madrid for å overvære seremonien onsdag kveld.

Juan Carlos, hans kone Sofia samt påtroppende kong Felipe og hans Letizia deltok i seremonien sammen med rundt 150 gjester. Den prominente forsamlingen var iført enkle, men formelle klesdrakter. Etter noen formaliteter reiste Juan Carlos seg for å signere papirene.

Da han endte nesten fire tiår på tronen ved å sette sitt navn på papiret, brøt forsamlingen ut i en stående, men nedtonet applaus. Den nå tidligere kongen hadde tårevåte øyne da han gikk tilbake til sin plass, som han deretter byttet med sønnen Felipe før de to omfavnet hverandre med smil om munnen.

Den dempede applausen fortsatte, og kongen svarte med et lite smil. De små prinsessene Leonor og Sofía, som hadde sittet pent på første tilhørerbenk under seremonien, fikk så løpe bort til sin bestefar. Da Juan Carlos skulle bøye seg ned for å klemme dem, falt han et øyeblikk tilbake i stolen sin. Men 76-åringen var raskt på beina igjen.

Felipe overtar formelt som regent fra midnatt, men avlegger troskap til Spanias grunnlov som kong Felipe VI torsdag morgen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus