Irak ber USA angripe ekstremister fra luften

Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari ber USA om å angripe islamistgruppene nord i landet fra luften. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari ber USA om å angripe islamistgruppene nord i landet fra luften. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irak har bedt USA om å gå til luftangrep mot de militante ekstremistene i Nord-Irak, opplyser landets utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Irak har, med utgangspunkt i sikkerhetsavtalen mellom våre to land, offisielt bedt Washington om å gjennomføre luftangrep mot terrorgrupper, sa utenriksminister Hoshyar Zebari onsdag, ifølge TV-stasjonen Al Arabiya.

Det amerikanske forsvaret bekrefter å ha mottatt henvendelsen fra Irak, men vil foreløpig ikke si om den vil bli etterkommet.

USAs utenriksminister John Kerry sa imidlertid tidligere i uken at USA vurderer droneangrep mot den militante islamistgruppa ISIL og andre ekstremistgrupper, som i forrige uke innledet en storstilt offensiv i Nord-Irak.

Kamp om oljeraffineri

Tidlig onsdag morgen gikk sunnimuslimske opprørere til angrep på Iraks største oljeanlegg i Baiji nord i landet. Etter å ha beleiret anlegget i flere dager, stormet opprørere med bombekastergranater og maskingeværer to av anleggets hovedporter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få timer senere meldte en tjenestemann inne på anlegget at opprørerne hadde kontroll over 75 prosent av raffineriet, men at det fortsatt foregikk kamper ved det viktigste kontrollrommet. Om ettermiddagen opplyste imidlertid hæren at opprørerne var drevet bort, og at 40 angripere var drept, ifølge BBC. Opplysningene er ikke bekreftet.

– Farlig stadium

Situasjonen i Irak er som en brannalarm når det gjelder utviklingen i hele Midtøsten, advarer FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

– Konflikten er nå kommet inn i et meget farlig stadium. Den har potensial til å rive ned hele landet, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annan mener situasjonen i Irak er prisen verdenssamfunnet nå betaler for ikke å ha greid å finne en løsning i Syria.

– Vi har gjort en for dårlig jobb i Syria, erkjenner han. Selv var han FNs og Den arabiske ligaens første spesialutsending til Syria fram til sommeren 2012, da han trakk seg i frustrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fronter i regionen

Krisen i Irak viser også at de sjiamuslimske og sunnimuslimske frontene i Midtøsten blir stadig tydeligere. Irans president Hassan Rouhani sa onsdag at Iran vil gjøre alt for å beskytte sjiamuslimske helligdommer i Irak, og at mange iranere har meldt seg frivillig for å «sette terroristene på plass».

De siste dagene har det også summet rykter om at USA er i ferd med å alliere seg med sine gamle erkefiender i Teheran for å få en slutt på volden i Irak

Rouhanis stabssjef Mohammed Nahavandian, som onsdag deltok på en konferanse i Oslo, avviser imidlertid at Iran har planer om å gripe direkte inn i konflikten i nabolandet, og han advarte verdenssamfunnet mot å gjøre det samme.

– Det som har skjedd i Irak, må fordømmes av hele det internasjonale samfunnet. Verden må stå sammen mot disse terroristene. Samtidig må ikke verden gjenta feilen med å gripe militært inn i landet, sa Nahavandian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Onde hensikter

Det sunnimuslimske kongedømmet Saudi-Arabia er på sin side svært skeptisk til at det sjiamuslimske prestestyret i Teheran blander seg inn i konflikten i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets utenriksminister, prins Saud al-Faisal, gjentok onsdag anklager om at Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki har ført en politikk som splitter Iraks folkegrupper.

Han mener også at Maliki har banet vei for at «land med onde hensikter kan gjennomføre planer som truer Iraks sikkerhet, stabilitet, nasjonale enhet og arabiske identitetsfølelse».

Erkefiender

Iran og Saudi-Arabia regnes som erkefiender i regionen og står også på hver sin side i borgerkrigen i Syria.

Eksperter mener at den sunnimuslimske islamistoffensiven kan bli dødsstøtet for Irak som en sentralisert stat, og at landet i beste fall vil overleve som en føderasjon mellom ulike selvstyrte områder, dominert av henholdsvis sjiamuslimer, sunnimuslimske arabere og kurdere.