Kofi Annan: – Irak er en farlig vekker

BEKYMRET: Kofi Annan mener situasjonen i Irak er svært farlig for hele regionen. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
BEKYMRET: Kofi Annan mener situasjonen i Irak er svært farlig for hele regionen. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Situasjonen i Irak er som en brannalarm når det gjelder utviklingen i hele Midtøsten. Kofi Annan er skremt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Konflikten er nå kommet inn i et meget farlig stadium. Den har potensial til å rive ned hele landet, sier FNs tidligere generalsekretær til NTB.

Sammen med et hundretall andre fredsmeglere og diplomater deltar Annan på den årlige fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo. Mens den norske sommeren lyser i løvkronene utenfor, er det krigens mørke som preger diskusjonene på det gamle godset.

Blodig år

For det siste året har vært begredelig, sett fra en fredsmeglers ståsted. Etter tre års blodig krig virker Syria lenger unna fred enn noen gang, volden har eskalert i Nigeria, mens nye konflikter har eksplodert i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

Og sist, men ikke minst: Den siste tiden har sunnimuslimske ekstremister i gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) gått til brutale angrep på en rekke irakiske byer og omgjort store deler av landet til et lovløst ingenmannsland.

Høy pris

Kofi Annan mener situasjonen i Irak er prisen verdenssamfunnet nå betaler for ikke å ha greid å finne en løsning i Syria.

– Vi har gjort en for dårlig jobb i Syria, erkjenner han. Selv var han FNs og Den arabiske ligaens første spesialutsending til Syria fram til sommeren 2012, da han trakk seg i frustrasjon.

– Vi kunne ha fått til en løsning i 2012, da vi fikk til enighet om en overgangsregjering i Syria. Men det skjedde ikke på grunn av uenigheter mellom medlemsstatene i FNs sikkerhetsråd, sier han.

– Det vi så, var en mangel på politisk vilje, slår han fast.

Frykter katastrofe

Nå frykter Annan at det samme vil skje i Irak.

– Alle må se hvor denne krisen går. Den har potensial til å ødelegge hele regionen, advarer han og oppfordrer landene i regionen, særlig Iran, Saudi-Arabia og Tyrkia, samt medlemmene i FNs sikkerhetsråd om å gjøre felles sak og stanse konflikten, først og fremst gjennom dialog og politiske virkemidler.

Men spørsmålet er om verdenssamfunnet og FN lenger har muskler til å stanse konflikter som den i Syria. I helgen tok de såkalte G77-landene med Bolivia i spissen til orde for å legge ned Sikkerhetsrådet og finne en ny verdensordning.

Men hos Annan vil de ikke finne støtte for en slik løsning.

– FN og Sikkerhetsrådet er ikke perfekt. Men det er det eneste vi har. Ethvert forsøk på å rive ned FN og lage en ny organisasjon kommer til å mislykkes, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus