To rumenere dømt for drap i Skien

En 31-åring og en 37-åring fra Romania er i Nedre Telemark tingrett begge dømt til fengsel i 13 år for å ha drept Magne Sigmund Hanssen (64) i fjor vår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanssen ble funnet i Gunneklevfjorden ved Frednesbrua i Porsgrunn 23. mai 2013. Da hadde han vært savnet i flere uker.

Straffeutmålingen er i tråd med påtalemyndighetens påstand, melder Telemarksavisa. Begge tiltalte nektet straffskyld. De erkjenner å ha vært i basketak med 64-åringen drapskvelden 21. april, men hevder Hanssen angrep først og at de handlet i selvforsvar.

Videre hevdet de to at en tredje rumener som nå befinner seg i hjemlandet, var ansvarlig for drapet fordi han skal ha holdt hånden sin over 64-åringens munn til han sluttet å puste.

Vurderer anke

Retten festet ikke lit til denne forklaringen. «Dersom man skulle legge et slikt hendelsesforløp til grunn, ville det likevel ikke være grunnlag for at de tre skulle utøve en så massiv vold mot avdøde for å hindre et angrep fra hans side», heter det i dommen.

– Jeg har ikke fått gått gjennom dommen ordentlig ennå, men jeg har formidlet innholdet på telefon. Han er uenig i dommen og vi vil vurdere en anke, sier 37-åringens forsvarer Henrik Nikolai Bliksrud til NTB.

Den dømte 31-åringens forsvarer, Hanne Pentzen, sier til NRK at hun ennå ikke har gått gjennom dommen med sin klient og derfor ikke kan si om det er aktuelt å anke dommen.

Inngift slektning

31-åringen er fetteren til 64-åringens fraseparerte kone og var også hans leieboer.

Av dommen går det fram at Hanssen var anmeldt for vold mot kona og to felles barn og var ilagt besøksforbud.

31-åringen meldte seg for politiet som vitne tre dager før Hanssen ble funnet drept. Da forklarte han at han hadde brukt vold mot husverten før han døde, og at han hadde dumpet liket i sjøen. 31-åringen sa han var alene om handlingene, og hans status ble endret til siktet.

5. juni meldte også 37-åringen seg og sa han hadde vært til stede i Hanssens leilighet kvelden han ble drept. Han viste videre politiet stedet hvor liket ble dumpet.

De to og en tredje rumener var sammen om å pakke inn liket, kjøre det bort og dumpe det i Gunneklevfjorden, heter det i dommen. Det at de også vasket åstedet, fjernet offerets telefon og PC og plasserte avdødes bil i Drammen, anser retten som skjerpende.

Ikke planlagt

Retten har ikke grunnlag for å mene at drapet var planlagt, men mener de to tiltalte i løpet av voldsutøvelsen fikk «et drapsforsett».

31-åringen skal ha hatt et nært og anstrengt forhold til Hanssen og det kan ha vært et motiv for drapet, heter det i dommen. Det vektlegges imidlertid ikke i straffutmålingen.

Nedre Telemark tingrett mener de tiltalte sammen med tredjemann påførte Hanssen massiv vold, og at de holdt ham over munnen og nesen, samt grep om halsen for at han skulle slutte å puste.

1,6 millioner i oppreisning

Selv om dødsårsaken ikke kan fastslås med sikkerhet, og det hersker tvil om hvem av de to rumenerne som påføre offeret hvilke skader, mener retten at «den som holder offeret fast blir, i denne sammenheng, like ansvarlig som den som slår eller kveler».

De to rumenske statsborgerne er foruten 13 års fengsel dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning til hver av Magnes Sigmund Hanssens sju barn samt hans kone. Ingen av de to var tidligere straffedømt før de ble pågrepet for drapet, og begge har bodd i Norge de siste årene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus