Bare halvparten av norske barnehager har nok barnehagelærere

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det fortsatt er stort behov for pedagogisk utdannet personell i norske barnehager. Foto: Knut Falch / SCANPIX
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det fortsatt er stort behov for pedagogisk utdannet personell i norske barnehager. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Situasjonen er bedre enn for fire år siden, men det mangler fortsatt 3.500 pedagogårsverk i norske barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pedagognormen
  • Ifølgje forskrift om pedagogisk bemanning skal det være minimum én pedagogisk leder per 14–18 barn når ­barna er over 3 år.
  • Det skal være én pedagogisk leder per 7–9 barn når barna er under 3 år og den daglige oppholdstiden er på over 6 timer.
  • I barnehager der barna har kortere oppholdstid per dag, kan tallet på barn per pedagogisk leder økes noe.

Bare halvparten av landets barnehager oppfylte pedagognormen uten dispensasjon i 2013.

Det viser tall fra Utdanningsspeilet, en årlig publikasjon fra Utdanningsdirektoratet med fakta om norsk grunnopplæring. Pedagognormen er kravet om å ha nok pedagogiske ledere per barn i en barnehage.

65 prosent av barnehagene som i dag ikke oppfyller pedagognormen, mangler imidlertid bare én pedagogisk leder med godkjent utdanning.

– De fleste barnehager er altså ikke så langt unna å oppfylle kravene. Det er rundt to tusen barnehager som kun mangler én stilling for å tilfredsstille pedagognormen, sier Christian Monsbakken, rådgiver i Utdanningsdirektoratet sier til Utdanningsnytt

Les også: Byrådet vil gi gratis barnehage til familier med lav inntekt

Mangler 3.500 årsverk

For at alle barnehager i Norge skal oppfylle pedagognormen, trengs det 3.500 nye årsverk. Monsbakken vet ikke hvor lang tid det vil ta før alle barnehagene oppfyller kravet.

– Det er vanskelig å si. Det finnes en reservestyrke av barnehagelærere som ikke jobber i barnehage, så det er mulig å få flere av dem inn i barnehagene igjen. Det vil ta litt tid å få utdannet nok barnehagelærere til å fylle opp, sier Monsbakken.

Langt bedre enn i 2009

Antall barnehager som oppfyller pedagognormen er mer enn doblet siden 2009. Kilde: BASIL/UtdanningsdirektoratetAntall barnehager som oppfyller pedagognormen er mer enn doblet siden 2009. Kilde: BASIL/Utdanningsdirektoratet

I 2009 oppfylte bare én av fem norske barnehager kravet om nok pedagogisk personell.

Utviklingen går dermed i riktig retning, til tross for at det har kommet 1500 nye barnehager siden 2009.

Monsbakken i Utdannngsdirektoratet er fornøyd med utviklingen.

– Flere ting kan være med på å forklare bedringen. De siste årene har det vært en utflating av antallet barn som går i barnehage, etter en kraftig vekst i mange år. Og vi ser at pedagogiske ledere er den stillingstypen som øker mest i barnehagene. Flere ferdigutdannede kommer også ut fra barnehagelærerutdanningen, sier Monsbakken til Utdanningsnytt.

Flere tar barnehagelærerutdanning

Det store behovet for barnehagelærere ser ut til å trekke flere søkere til pedagogiske utdanninger.

Søkningen til barnehagelærerutdanningen økte med 5,3 prosent fra i 2013 til 2014, viser tall fra Samordna opptak.

– Det er gledelig at flere ønsker å utdanne seg til barnehagelærere. Det er et stort behov for flere dyktige barnehagelærere, de gir et viktig bidrag for barns pedagogiske tilbud i barnehage, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding da tallene fra Samordna opptak ble kunngjort.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus