Gro Harlem Brundtland vinner taiwansk pris

FÅR ASIATISK NOBELPRIS: Gro Harlem Brundtland blir tildelt den aller første Tang-prisen, verdt ti millioner kroner. Foto: Stephan Savoia (AP Photo)
FÅR ASIATISK NOBELPRIS: Gro Harlem Brundtland blir tildelt den aller første Tang-prisen, verdt ti millioner kroner. Foto: Stephan Savoia (AP Photo)

Gro Harlem Brundtland blir den første vinneren av Tang-prisen for bærekraftig utvikling, som er Taiwans svar på nobelprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere norske statsministeren får prisen for sitt arbeid som «gudmor» for bærekraftig utvikling.

– Jeg ble overrasket, glad og er veldig takknemlig over å motta en slik ære. Bærekraftig utvikling er et viktig tema i hele vår verden, og det viktigste er om en slik pris kan bidra til at begrepet får større gjennomslagskraft, sier Brundtland til NTB.

Ti millioner

Den tidligere Ap-politikeren og generalsekretæren i Verdens helseorganisasjon (WHO) får prisen for «nyskapning, lederskap og implementering» av bærekraftig utvikling, sier Yuan T. Lee, lederen for komiteen som tildeler prisen.

Brundtland vil få utbetalt åtte millioner kroner. Prispengene for Nobels fredspris er til sammenligning omtrent syv millioner kroner.

I tillegg vil opp til to millioner kroner kunne utbetales gjennom et legat, opplyser stiftelsen , som er opprettet etter modell av nobelprisene i Norge og Sverige.

– Jeg vil bruke mesteparten av pengene til å bidra til bærekraftig utvikling i Asia. Det er mange land som trenger det, som India, Indonesia, Thailand, Myanmar og Kina. Jeg vil fremme praktiske løsninger som bidrar til klimavennlig utvikling, sier Brundtland.

Fire priser

Tang-prisene skal deles ut annethvert år og i ulike kategorier. De er opprettet etter en donasjon på over 600 millioner kroner fra Samuel Yin, en av Taiwans rikeste menn. Prisene er blitt omtalt som Asias svar på nobelprisene.

Vinnerne i de tre andre kategoriene – Kina-studier, biofarmasøytisk forskning og rettssikkerhet– vil bli offentliggjort de kommende dagene.

Prisene skal deles ut under en seremoni i Taipei på Taiwan 18. september. Brundtland forteller at hun vil delta under seremonien,

– Prispengene får jeg i september, så jeg vil ta meg tid til å tenke på hvordan de skal brukes. Jeg vil se på mulighetene til å hjelpe unge forskere, sier hun.

Prisen er oppkalt etter Tang-dynastiet, som regjerte i Kina fra år 618 til 917.

– Tang-prisen skal ikke konkurrere med nobelprisene, men er opprettet for å dekke opp der den har mangler, sier Lee, som selv mottok nobelprisen i kjemi i 1986.

Republikken Kina

Taiwan har i praksis fungert som et eget land etter at formann Mao og kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen i 1949.

Staten kaller seg fortsatt Republikken Kina og ligger på øya Taiwan. Øya har aldri offisielt erklært seg selvstendig fra Folkerepublikken Kina på fastlandet.

Brundtland sier at hun ikke vil begi seg ut på politiske og historiske vurderinger om forholdet mellom Taiwan og Kina.

– Det eneste jeg kan si, er at min erfaring fra WHO er at Taiwan er like mye med i det vitenskapelige nettverket. Der er det ikke slike skillelinjer. Jeg kommer ikke til å engasjere meg i den typen politiske temaer, for dette dreier seg kun om arbeidet for global, bærekraftig utvikling, sier Brundtland.